Ny – kvindelig – præsident i CAR

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Den Centralafrikanske Republik har fået en ny præsident, en erhvervskvinde, der for nylig blev udpeget som midlertidig borgmester i hovedstaden Bangui. Samtidig har EU besluttet at sende en mindre militærstyrke til landet.

Det midlertidige parlament i den Centralafrikanske Republik har valgt Catherine Samba-Panza til overgangspræsident for det for tiden meget kaotiske land.

Den 59-årige Catherine Samba-Panza er tidligere blevet udnævnt til midlertidige borgmester i hovedstaden Bangui og hun bliver landets første kvindelige præsident. Hun har begrund i erhvervslivet.

Catherine Samba-Panza tilhører den kristne majoritet i landet men ses som politisk neutral og hun sagde ved udnævnelsen at hun vil være hele nationens præsident.

Udnævnelsen kommer efter at den tidligere midlertidige præsident Michel Djotodia trådte tilbage 10. januar. Han var landets første muslimske præsident.

Ifølge BBC var det ikke mindst pres fra andre lande i regionen og Frankrig, der pressede Michel Djotodia til at træde tilbage. Presset skyldtes, at han ikke magtede at gøre noget ved konflikten i landet.

Konflikten har tvunget op mod en million – en femtedel af landets befolkning – på flugt.

I sin tale efter udnævnelsen tiggede Catherine Samba-Panza de kristne militser, de såkaldte anti-balaka, og de muslimske militser, kendt som eks-selaka, til indstille deres kampe og angreb på civile.

Der er omkring 5.600 udenlandske soldater i CAR – 4.000 fra den Afrikanske Union og 1.600 fra Frankrig.

EU-landene blev mandag enige om at sende en militærstyrke til hovedstaden Bangui for at beskytte flygtningene, der har søgt tilflugt der. Det forventes, at styrken kan sendes af sted inden for få uger. Det kræver dog en ny resolution fra FNs sikkerhedsråd før styrken kan sendes afsted, skriver EU Observer.

Styrken skal være på ”bataljons-størrelse”, hvilket kan betyde en styrke på 300-1.200 mand. En bataljon er den mindste militærenhed, der kan udføre operationer på egen hånd. Ifølge nyhedsbureauet AFP kommer styrken til at bestå af omkring 500 soldater.

Det vides ikke hvilke lande, der vil deltage i styrken – heller ikke om danske soldater skal deltage.