Ny mand på vigtig post i u-landsmiljøet

Redaktionen

Folkekirkens Nødhjælp får i dag fredag den 1. april ny international chef, når den 39-årige Christian Friis Bach tiltræder som leder af den største afdeling i organisationen efter Elsebeth Krogh. Dermed besættes en af de vigtigste poster i det danske u-landsmiljø med en mand, der om nogen har været hele miljøet rundt.

Christian Friis Bach har haft centrale ledelsesfunktioner i det danske NGO-miljø gennem de seneste 10 år. Han er kendt især i u-landsmiljøet som en flittig og respekteret debattør inden for en række udviklingspolitiske temaer og har igennem mange år markeret sig både som forfatter, foredragsholder, underviser og konsulent, skriver journalist Linda Nordahl Jakobsen i den seneste udgave af Nødhjælpens Nyhedsbrev.

Christian Friis Bach har rejst verden over og beskæftiget sig med problemstillinger i både nødhjælpsarbejdet og i det langsigtede udviklingsarbejde ud fra en partnerbaseret rettighedstilgang.

Specielt har han interesseret sig for ulighederne i den globale handel og globaliseringens konsekvenser. Netop dette tema skriver han om i sin seneste bogudgivelse fra 2004 ”Den globale markedsplads – kort og godt om WTO.” Bogen, som er udgivet af Mellemfolkeligt Samvirke, er skrevet sammen med John Nordbo, der er koordinator i 92-gruppen og nu også formand i Ibis.

Christian Friis Bach er oprindeligt uddannet agronom fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole med hovedvægten inden for kemiske fag. Han tog i 1996 en Ph.D. i international økonomi fra Landbohøjskolen.

Han har også taget tillægsuddannelsen ved Danmarks Journalisthøjskole og arbejdet som journalist på Danmarks Radio, P1 på Orientering og bl.a. i Verdensbankens International Trade Division samt på Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

Han har desuden arbejdet som konsulent for Verdensbanken, Udenrigsministeriet, EU og FNs Økonomiske Udviklingsprogram, UNDP.

I sin fritid har Christian Friis Bach i mange år været aktiv i en række frivillige organisationer heriblandt Amnesty International, U-landsimporten og Butik Salam.

I 1993-94 var han initiativtager til dannelsen af Max Havelaar Fonden i Danmark og fik i den forbindelse Fords Initiativpris. 1997-2001 beklædte han formandsposten i Mellemfolkeligt Samvirke og scorede for nylig det suverænt største stemmetal ved valget til organisationens repræsentantskab..

Han har p.t. orlov fra stillingen som lektor i International Økonomi/Udviklingsøkonomi ved Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole i København og er derudover ekstern lektor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Christian Friis Bach sidder i bestyrelsen for bl.a. International Institute for Sustainable Development i Canada, Institut for Miljøvurdering og i det Videnskabelige Udvalg for WWF Verdensnaturfonden.

Desuden er han medlem af hovedbestyrelsen og forretningsudvalget i det Radikale Venstre. Han stillede op for partiet ved seneste folketingsvalg i Søndre Storkreds, men kom ikke ind og har siden nedlagt sit kandidatur.

Christian Friis Bach er gift, har 3 børn og driver i fritiden et økologisk landbrug med 60 tønder land ved Ganløse i Nordsjælland.

På en del af hans hjemmeside, der hedder Snildebergs Bureau, beskriver Christian Friis Bach med egne ord nogle af sine mange aktiviteter:

”En ganske lille virksomhed med ganske mange forskellige opgaver: Rådgivning om internationale forhold, bøger og journalistik, foredrag og undervisning. Derudover sælger vi lammekød, får til avl, heste og andet godt fra landet.”