Det røber hun langt inde i en samtale med Globalnyt i anledning af, at hun tager over som "general" fra en legende i det danske u-landsmiljø, nu 64-årige Vagn Berthelsen.
Han takker af til april efter 21 år som rorgænger for NGOen med den store projektportefølje, der er kaldt venstrefløjens flagskib i u-landsvirket.
Meget mere om Vagn B. og IBIS-historien på
https://globalnyt.dk/content/store-skiftedag-i-oxfam-ibis-naermer-sig
Men lige først tilbage til turen over det enorme isdække, som foregik fra øst til vest for godt 25 år siden, hvor de fire uforfærdede kvinder gik i den berømte norske polarforsker, Fridtjof Nansens (1861-1930), skispor.
Han forcerede som den første sammen med fem andre mænd indlandsisen i 1888. Det skete på ski – også fra øst til vest – og turen forskaffede Nansen den store berømmelse – se også
https://en.wikipedia.org/wiki/Fridtjof_Nansen
Nansen var kun i tyverne dengang, akkurat som Mie Roesdahl over 100 år senere. Og ligesom i hans tilfælde var der tale om en privat ekspedition, som initiativtageren måtte skaffe penge til og organisere.
Det vidner om "drive" til at fostre nye ideer og vel at mærke få dem realiseret, hvilket må kunne blive Oxfam IBIS til gavn.
Det samme gælder det lange, sejge og udholdende træk, som kendetegner Oxfam IBIS i udviklingsarbejdet, akkurat som polarekspeditioner.
Her har det siden 1966 stået bøjet i neon over porten til dét, der dengang hed WUS og siden Ibis, at man skal bekæmpe årsagerne til fattigdom og andre dårligdomme, ikke først og fremmest afbøde konsekvenserne af dem.
Altså den klassiske skelnen mellem langsigtet udviklingsbistand og nødhjælp på kortere sigt. Ingen vil vel formentlig være gladere for denne holdning end den mand, hun afløser. Og de færreste – når det kommer til stykket – formentlig anfægte dette grundrationale i vort håndslag til de fatige nationer.
Til gengæld er der bestemt også forskelle mellem den stejle nordmand og Roesdahl. Som når hun understreger overfor Globalnyt, at "partnerskaber skal være ligeværdige og respektfulde".
Men sammen deler de kærligheden til Grønland, hvor Roesdahl halvvejs voksede op. I alt har hun besøgt "Menneskenes land" i det høje nord "over 100 gange siden", som hun fortæller.
Ros til den nye chef fra formanden
”Med Mie Roesdahl får vi en generalsekretær, der udover indsigt i udviklingsarbejdet og de temaer, vi arbejder med, har erfaring fra mange typer af organisationer. Hun har erfaring med at opbygge innovative partnerskaber, og så kommer hun med et nyt blik på organisationen", siger Oxfam IBIS’ formand, Christian Damholt, og fortsætter:
"Med hende i spidsen kan vore centrale temaer, kvalitetsuddannelse og kampen mod ulighed, uden tvivl få endnu større gennemslagskraft”.
Mere om Damholt og ledelsen på
https://globalnyt.dk/content/nye-unge-kraefter-i-spidsen-hos-oxfam-ibis
Den nye "general" er seniorrådgiver i menneskeretssystemer (på orlov), cand.scient.soc. i udviklingsstudier og har taget post-kandidat studier i konflikt, menneskerettigheder og fredsopbygning.
Mie Roesdahl er i dag leder af et forskningsprojekt om menneskerettigheder og fredsopbygning på Center for Løsning af Internationale Konflikter på Københavns Universitet og Institut for Menneskerettigheder (IMR), og hun står i spidsen for en nyetableret NGO inden for fredsprocesser, som hun selv har taget initiativ til.
Hendes erfaring tæller desuden afdelingsleder på Institut for Menneskerettigheder, udsendt seniorrådgiver i Danida og privatansat konsulent.
Skal udfolde Oxfam IBIS samarbejdet
Hovedopgaverne for den nye boss i domicilet på Vesterbrogade 2B, et stenkast fra Rådhuspladsen, bliver at udfolde potentialet i Oxfam-samarbejdet, som IBIS nu er en del af, ikke mindst i forhold til mærkesagen kvalitetsuddannelse.
Og hun skal stå i spidsen for Oxfam IBIS’ øgede fokus på skrøbelige stater og konfliktramte områder i eksempelvis Sahel-regionen i Vest- og Centralafrika og Mellemøsten.
”Jeg har med stor interesse og respekt fulgt Oxfam IBIS’ arbejde i mere end 25 år. Jeg føler mig meget privilegeret over nu at få mulighed for, sammen med en stærk gruppe af medarbejdere og engagerede frivillige, at føre Oxfam IBIS ind i en ny tid,” siger Mie Roesdahl.
Hun har skrevet i Globalnyt nogle gange og senest især om den voksende ulighed – se https://globalnyt.dk/byline/mie-roesdahl
Mie Roesdahl har, bortset fra en afstikker til udenrigsministeriet i to år, været tilknyttet Institut for Menneskerettigheder (IMR) siden 2008, dels som afdelingsleder dels som seniorrådgiver.
Hun er pt Co-leder (med professor Ole Wæver) af et 4-årigt forsknings-projekt, finansieret af Carlsbergfondet om menneskerettigheder og fredsopbygning, et samarbejde mellem IMR og Centre for Resolution of International Conflicts (CRIC) på Københavns Universitet).
Harm over bistandens skæbne i Nepal
Roesdahl har været med til at udvikle og starte IMRs projekter i Nepal, og har i den forbindelse fungeret som rådgiver for Office of the Prime Minister and Council of Ministers.
I 2012 og 2013 var hun udstationeret i Nepal som seniorrådgiver i menneskerettigheder og konflikthåndtering for Danida.
Hun er harm over bistandens skæbne i det fattige Himalaya-land, hvor Danmark lukker og slukker i 2018.
På et møde om netop Nepal i Ulandsfagligt Selskab (IDA Global Development) i december i fjor lagde hun vægt på "den store forskel, som dansk bistand har betydet".
Konkret nævnte hun som eksempel, at antallet af indsatte, der udsættes for tortur og mishandling og krænkelser af menneskerettigheder, er faldet betragteligt, bl.a. på grund af den danske støtte til at styrke retsstaten og menneskerettigheder i Nepal.
Fredsopbygning tager årtier
”Nepal er svært at arbejde i. Det er vigtigt, at donorerne kender landet godt", gjorde Mie Roesdahl gældende og uddybede:
"Danmark har været i Nepal i mange år og bidraget til fredsløsninger og til at styrke kendskabet til menneskerettigheder. Bl.a. har vi støttet, at alle nepalesere har fået statsborgerskab, således at de i dag har lige adgang til sociale og sundhedsmæssige ydelser. ”
Roesdahl sagde også, at fredsopbygning i et land som Nepal tager lang tid – flere årtier, og det er svært at se, hvem, der skal tage over, når Danmark ikke længere skal være i Nepal:
”Danmark har uden tvivl været ”lead” på menneskeretsområdet og i forhold til de overgangsperioder, som Nepals retsstatsinstitutioner har været igennem. Bl.a. har Danmark fået stor ros for at støtte opbygning af Højesteret og styrkelse af menneskerettighedskommissionen. ”
Politisk beslutning at lukke i Nepal
Danmarks ambassade i Kathmandu lukkes ned snart, men de aftalte Danida-programmer fortsætter til de udløber i 2018.
Ulrich Sørensen, der er sektionsleder for Asien og Latinamerika i Danida, sagde på mødet, at lukningen af ambassaden er en politisk beslutning, som skyldes, at der er færre penge til udviklingsbistand.
”Valget stod imellem, om der skulle færre penge til de enkelte lande eller om nogen lande skulle lukkes helt ned. Nepal blev således valgt som et af de lande, hvor dansk udviklingsbistand lukker ned,” anførte Ulrich Sørensen. Han nævnte også, at det ikke udelukker, at danske NGO’er kan forblive i Nepal.
I efteråret 2017 vil der blive lavet en evaluering af den hidtidige danske udviklingsbistand i Nepal, og når programmerne i Nepal er udfaset i slutningen af 2018, vil der blive lavet en aftale med Nepal om politiske konsultationer på udvalgte områder.
Gift med Jesper Højberg
Privat bor Karen Marie Roesdahl på Frederiksberg i København. Hun er på syttende år gift med Jesper Højberg og parret har sønnen Lukas på snart 16 og datteren Andrea på 11.
Mere om Jesper Højberg (58) og hans NGO, International Media Support (IMS), som han har ledet siden stiftelsen i 2001, på
https://globalnyt.dk/content/chef-prisbelonnet-medieinstitut-fylder-50
DOKUMENT
Fra Mie Roesdahls linkedin profil
Resumé
I am a leader and practitioner in peacebuilding, human rights, and development with 20 years of experience from countries in Africa and Asia.
With experience of engaging with high-level policy-makers, grass-root NGOs, politicians, as well as bureaucrats, I aim to create linkages where they do not exist and develop ideas and processes that can strengthen collaboration and results in peacebuilding, human rights, and development at the global, national and local levels.
Erfaring
- Co-Director of Research Project on Human Rights and Peace-Building
University of Copenhagen, Centre for Resolution of International Conflicts (CRIC)august 2015 – I dag (1 år 7 måneder)
• Development of research project and ensuring the funding from the Carlsberg Foundation
• Leading the team (including 3 PhDs, 3 PostDocs, and 6 senior researchers) in developing and implementing the project and its outputs (including 4 international seminars and 4 book publications)
• Managing the funds (budget is app. DKK 10 mill); overseeing annual budgeting and financial reporting
• Co-editor of Special Issue for the Journal of Human Rights Practice on Human Rights and Peacebuilding
• Development and launching of new practice-policy-research project on strengthening “Conducive Space for Peace”
• Conducting research in order to finalise a PhD - Acting Executive Director
Conducive Space for Peacenovember 2016 – I dag (4 måneder)
After extensive consultations with practitioners, policy-makers and scholars engaged in peacebuilding I founded the Conducive Space for Peace Association, an NGO with aim of implementing efforts to strengthen the conditions for peacebuilding. International engagement to promote sustainable peace and help prevent renewed violent conflict has not proved to be effective, despite several reform initiatives and good intentions. Extensive focus has gone into stopping violence and ‘stabilising’ conflict situations, however much less in prevention of violent conflict and sustaining peace. This discussion is now taking centre stage at the UN Headquarters. Most agree that changes are needed in the conditions for funding, programming and implementing peacebuilding efforts in order to promote a conducive space for collaboration on peacebuilding. The scope of the challenge has been known for years, however it has proved easier said than done. There is now a pressing need to come up with innovative ways to jointly explore, visualise and take action on future avenues for multi-stakeholder collaboration in a robust global peace infra-structure. More information about the organisation and the project can be found at conducivespace.org. - Senior Advisor
Danish Institute for Human Rightsjanuar 2014 – I dag (3 år 2 måneder)Københavnsområdet, Danmark
• Strategic and programmatic advice and input to DIHR management both at organisational and country-level (including Nepal and Afghanistan)
• Consultancy with the Embassy of Denmark in Nepal including provision of strategic and programmatic advice on human rights, A2J, and mainstreaming of conflict analysis/transformation and HRBA in broader development efforts
• Advisor to the Office of the Prime Minister and Council of Ministers (OPMCM) in Nepal – including advice on torture legislation, facilitation of workshops in relation to the UPR, and implementation of study tours to Denmark and Geneva - Conflict Transformation and Human Rights Adviser
Ministry of Foreign Affairs of Denmark.januar 2012 – december 2013 (2 år)
• Support to Embassy of Denmark (EoD) in Nepal in their role as human rights lead among development partners
• Representative of EoD in relation to several external consultancy processes including programme development of new Human Rights and Good Governance programme and evaluation of Peace Support to Nepal since 2006.
• Strategic advice to and capacity building of civil society organisations on human rights and conflict transformation
• Initiator and donor chair of Transitional Justice Basket Fund
• Donor coordinator on A2J and Transitional justice within Nepal Peace Trust Fund (NPTF) a joint government-donor mechanism
• Strategic advice to the NPTF and its governmental counter-parts particularly on its capacity development strategy and efforts as well as on the broader strategic thinking and results orientation
• Donor coordinator on support to the National Human Rights Commission
• Strategic advice to the OPMCM and other key human rights actors - Head of Communication and Education Department
Danish Institute for Human Rightsfebruar 2009 – december 2011 (2 år 11 måneder)
• Establishment and leadership of new Communication and Education Department – merging the former DIHR Information Department with the Education Unit
• Responsibility for the process to lay-off staff in the new department
• Ensuring funds for the department both internally and externally, including winning a major EU grant for project on education on LGBT rights for schools
• Initiation of process to reform the DIHR approach to strategic communication
• Ongoing strengthening of the human rights education methodology including effective learning methodologies based on HRBA
• Facilitation of major training events on issues such as HRBA for World Bank representatives globally and Anti-Radicalisation for high-level MFA representatives (including minister) from HQ and Embassies - Senior Adviser
Danish Institute for Human Rightsfebruar 2008 – februar 2009 (1 år 1 måned)
• Project manager for collaboration with local civil society partner in Malawi on community mediation programme (2008-2009)
• Overall responsible for developing proposal concerning an Analysis of Informal Justice System for UNDP, UNICEF and UNIFEM, for winning the tender and initiating the project (2008-2009 – the project was handed over to other DIHR expert when Mie Roesdahl was appointed as manager)
• Facilitator and organiser of trainings and conferences including on “Humanitarian Space” in the context of human rights and International Humanitarian Law together with the MFA - Director/consultant
MIRO Global Consultseptember 2001 – februar 2008 (6 år 6 måneder)
• Programme development, including component of Danida’s Good Governance Programme in Uganda 2006-2010 (2005) and with FRESTA-Peace and Stabilisation Fund partner organisations in Kosovo, Macedonia, and Serbia (2003 and 2004)
• Programmatic advice and methodological development for Danish organisations, including development of guidelines for MS Country programme strategies (2007)
• Evaluations and reviews including review of Danida Good Governance Programme in Uganda (2005), review of Finnida human rights programme in Kosovo (2004), evaluation of the Danish assistance to Kosovo (2003-4)
• Trainings for MFA (diplomats, local staff, IHB), Danish development and humanitarian organisations, Danida partner organisations from more than 30 countries
• Leading a large number of sub-contracted consultants and student assistants
• Managing all fund-raising, reporting and donor relations - Consultant
Amphion-ENCORE1997 – 2000 (3 år)