En lignede protestlejr, den såkaldte Gdeim Izik-lejr i 2010, endte med at tiltrække op imod 15.000 saharawier, Vestsaharas oprindelige befolkning.
Lejren blev ryddet med vold og magt af marokkanske tropper, og dannede grundlaget for retssager imod arrangørerne og andre saharawiske menneskerettighedsaktivister der stadigvæk er i gang.
Noam Chomsky omtalte i et interview med Democracy Now den første Gdeim Izik-lejr som starten på det Arabiske Forår.
Ikke andet valg
De arbejdsløse saharawier forlod mandag deres hjemby, hovedstaden El Aaiun, for at sætte telte op i ørkenen der omgiver byen, fordi de ikke følte at de kunne blive hørt på anden vis.
Ifølge saharawierne, tvinger den marokkanske besættelsesmagts manglende svar på deres rimelige og retmæssige krav på værdighed og muligheden for at arbejde, dem til at protestere. Ofte bliver fredelige saharawiske protester i byer som El Aaiun nemlig mødt med vold, tæv og tortur af den marokkanske ordensmagt.
”Vi har ikke andet valg end at starte en ny Gdeim Izik-protestlejr,” udtaler de ifølge Western Sahara Ressource Watch.
Gdeim Izik
Den oprindelige Gdeim Izik-protestlejr blev startet i efteråret 2010, ligeledes i et ørkenområde uden for El Aaiun, hvor op imod 15.000 saharawier fredeligt forsøgte at få verdenssamfundets opmærksomhed.
Den 8. november samme år ryddede marokkanske tropper lejren en tidlig morgen, med gummikugler, vandkanoner, tåregas og politistave.
Hundredvis af saharawier blev efterfølgende arresteret. En retssag under en militær domstol imod 25 saharawier, hvoraf flere var arrangører af protestlejren og kendte menneskerettighedsaktivister, idømte de fleste af dem domme på mellem 20 år og livstid.
Efter protester fra saharawierne selv om at de var blevet tortureret under afhøringerne, og pres fra menneskerettighedsorganisationer og dele af det internationale samfund, fik de en ny retssag ved en civil domstol der sidste år, der stadigvæk er i gang.
Den marokkanske kolonimagt i Vestsahara er et af verdens mest undertrykkende regimer. Amnesty International betragter regimet som er af verdens fem værste torturregimer, FN har rapporteret om ”systematisk tortur” under anholdelser af aktivister, og Freedom House rangerer Vestsahara som værre end lande som Saudi Arabien, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik, i forhold til landets mangel på politiske og civile rettigheder.