Ny rapport: Asien har klar førerposition på sol

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Solenergi er på vej til at overhale kernekraft i el-kapacitet. Den enorme produktion af sol i Kina og Taiwan har været med til at øge væksten af teknologien i hele verden og samtidig ført til et 80% fald i prisen på solpaneler siden 2008. Det viser en ny EU-rapport, der har vurderet markedet for sol i 2014. 

Konkurrenceevnen for sol og vind stiger globalt

I Europa har særligt Tyskland og Italien gået foran på solenergi. Men den førerposition er Asien og USA i gang med at indhente.

Sideløbende med de mange installationer af mindre solcelleanlæg, har der været en stor stigning i investeringer og udbygninger af store solcellefarme.

Disse er de vigtigste tendenser, der er skitseret i en detaljeret PV statusrapport over 2014, der netop er blevet offentliggjort af EU. Rapporten analyserer forholdene på verdensmarkedet og peger bl.a. på, at selvom støtten til fossile brændstoffer stadig i stort omfang overstiger støtten til den vedvarende energi, vil prisen på vind og sol alligevel fortsætte med at falde, fordi vækstpotentialet står så stærkt.

På det afrikanske kontinent, hvor der rent geografisk er det største potentiale til at drage fordel af solenergi, er indførslen af teknologien sket langsommere. Men inden for de seneste år har sol for alvor også vundet indtog på de afrikanske markeder.

Stigende interesse for lagring af sol 

I særlig grad har investorerne haft interesse for at udvikle teknologi, der kan lagre elektricitet fra solenergi. Indførslen af jernlithium-batterier har ført til, at man nu mange steder lagrer overskydende elektricitet produceret i dagtimerne, til brug under peakperioder, når det bliver mørkt.

Den teknologi giver økonomisk mening i mange lande, hvor omkostningerne ved at producere elektricitet i hjemmet med solpaneler er billigere end at købe fra det nationale elnet.

Rapporten undersøger også mulighederne for at udvikle sol i større skala, og vurderer bl.a. eksempler fra Kina, hvor der med succes er blevet eksperimenteret med vind- og solværker i kombination med batterilagring.

Meget tyder på, at sol er blevet det foretrukne valg på det grønne energimarked og i stigende grad konkurrerer med vind. I 2013 tiltrak solenergi hele 53,3% af alle nye investeringer i vedvarende energi.

Kina i front på sol

I 2013 var det førende land i investeringer på vedvarende energi, Kina med 54.2 mia. USD, efterfulgt af USA med 36.7 mia. USD og Japan med 28.6 mia. USD.

Stigningen i rene energikilder i Japan og andre dele af Asien, er delvist sket i kølvandet på atomulykken i Fukushima i marts 2011, der gjorde investeringer i sol til et attraktivt alternativt.

I Europa er tempoet i investeringerne generelt faldet, med kun Storbritannien som det eneste EU-land, hvor sol er steget.

Sol kan overhale kernekraft

Investeringerne i 2013 blev brugt til at installere det, der svarer til 87 gigawatt ren energi, hvilket bringer den samlede kapacitet til 735 gigawatt. Det gør solenergien i stand til at producere mere end 1700 terawatt timer (TWh) elektricitet – eller 70% af den elektricitet, der produceres af kernekraftværker verden over.