Ny rapport: Danmark skraber bunden – langtfra førende i indsatsen mod hiv/aids

Redaktionen

Det skorter ikke på løfter og god vilje, når Udenrigsminister Per Stig Møller (K) udtaler sig om Danmarks indsats i kampen mod aids. Men når det kommer til, hvor mange penge Danmark har valgt at bruge på at bekæmpe sygdommen, som hærger u-landene, ligger Danmark ikke i førerfeltet sammenlignet med andre ligesindede donorlande, skriver Folkekirkens Nødhjælp i materiale, der er rundsendt til pressen.

Konklusionen står i en rapport, som er udarbejdet af organisationerne bag den nye aidskampagne Humor mod Aids (Ibis, AIDS-Fondet og Folkekirkens Nødhjælp).

I rapporten “Fra røde næser … til røde ører – Danmarks indsats skal under lup” bliver det danske bilaterale bidrag til kampen mod aids i årene 2001-2002 sammenlignet med bidrag fra donorlande som Sverige, Irland og Holland.

Inden for denne donorgruppe rangerer Danmark enten lavest eller næstlavest i forhold til udgifter til aidsområdet.

Der eksisterer 2 internationale rapporteringssystemer, hvor donorlande indberetter deres bilaterale bidrag til kampen mod aids. Et system, som OECD-landenes komité for udviklingsbistand, DAC, opererer med, og et andet system, som FN-organisationerne UNAIDS, UNFPA og Det Hollandske Netherlands Interdisciplinary Demographic Institute (NIDI) har udarbejdet.

Ifølge disse rapporteringssystemer brugte Danmark i perioden 2001-2002 mellem 0,31 og 1,7 procent af den samlede bilaterale bistand til at bekæmpe aids i u-landene. Til sammenligning har Irland i den samme periode brugt mellem 0,71 og 9,6 procent.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) kommenterede for nylig rapporten under en debat i Folketinget. Han fandt det urimeligt at kritisere regeringen.

– I perioden 2001-2002 gav Danmark 420 mio. kr. til aids-bekæmpelse over den multilaterale bistand, og det tager rapporten slet ikke højde for. Derudover opprioriterede Danmark bidraget til sundhedssektoren og uddannelsessektoren i u-landene i 2003, sagde udenrigsministeren.

Policy-medarbejder Morten Emil Hansen fra Ibis siger, at det er helt bevidst, at rapporten fra Humor mod Aids kun medregner Danmarks bilaterale aidsindsats.

– Når Danmark har valgt at integrere aids i alle sektorprogrammer, bliver vi også nødt til at kunne måle, hvad der sker med den bilaterale indsats, anfører han.

Det har ikke være muligt for organisationerne at få fat i 2003-tal fra OECD/DAC. Men ifølge UNAIDS Top-10 fra 2003 over bilaterale donorers bidrag til aids er Danmark ikke med. Derimod er lande som Holland og Irland med på Top-10 listen.

De internationale afrapporteringssystemer er ikke fuldkomne, derfor opfordrer organisationerne bag Humor mod Aids regeringen til at aflægge en årlig rapport til Folketinget om Danmarks indsats:

– På nuværende tidspunkt kan vi ikke gennemskue, hvad Danmark gør for at bekæmpe aids år for år, siger Henriette Lauersen, direktør i AIDS-Fondet.

Udenrigsministeren afviser en detaljeret afrapportering med den begrundelse, at det er for svært på grund af den måde Danmark giver bistand på. I stedet vil regeringen lave en årlig afrapportering i forbindelse med Danidas årsberetning.

Humor mod Aids arbejder bl.a. for, at Danmark bør fordoble det nuværende beløb på 550 mio. kr., som vi i alt bruger på at bekæmpe hiv/aids i u-landene. Det nuværende beløb svarer til ca. 5 procent af den danske u-landsbistand.

Læs også “Kommentar: Fokus på aids”, 28.4, af Jørgen Harboe under Globale bistandsnyheder