Ny rapport fra Verdensbanken: Sådan vil klimascenarier ramme os regionalt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En ny rapport fra Verdensbanken fastslår, at konsekvenserne af klimaforandringerne vil sætte livsgrundlaget på spil for millioner af fattige og kræver omgående handling. Rapporten, Turn Down the Heat: Confronting the New Climate Normal, beskriver bl.a. hvordan hedebølger, oversvømmelser og havstigninger vil ramme regionalt under forskellige scenarier for opvarmning.

Klimaændringernes virkninger og højere temperaturer har længe været et uundgåeligt scenarium, fordi Jordens atmosfæriske system er låst fast i en opvarmning tæt på 1,5 grader over det førindustrielle niveau fra midten af århundredet.

Den nye rapport fra Verdensbanken slår fast, at selv hvis vi iværksætter en meget ambitiøs indsats i dag, vil det ikke kunne stoppe de klimatiske forandringer, der venter forude.

“Dagens rapport bekræfter, hvad forskerne har sagt – vi har en uundgåelig kurs mod opvarmning i løbet af de næste to årtier, hvilket vil påvirke verdens fattigste.” siger Jim Yong Kim, præsident for Verdensbankgruppen.

“Vi ser allerede, at rekordhøje temperaturer forekommer hyppigere, nedbør bliver mere intensivt regionalt, og tørke-udsatte regioner som Middelhavet bliver endnu tørrere”, anfører han og lægger til:

“Disse ændringer gør det vanskeligere at bekæmpe fattigdom. De har også alvorlige konsekvenser for udviklingsbudgetter, og for institutioner som Verdensbanken, hvor vores investeringer, støtte og rådgivning nu også skal lave strategier for klimatilpasning.”

Dramatiske klimaændringer og ekstreme vejrforhold påvirker allerede mennesker rundt om i verden, bl.a. ved at beskadige afgrøder og kyster, og føre til knaphed på vandressourcer. Ifølge rapporten, kan mange af de værste fremskrevne scenarier stadig undgås ved at holde opvarmningen på under 2 grader.

“Den gode nyhed er, at vi kan gennemføre nogle foranstaltninger, der reducerer hastigheden af klimaændringer og samtidig bibeholde økonomisk vækst.” siger Yong Kim. “Verdens ledere bør sætte løsninger i spil, der kan prissætte kulstof anderledes, flytte investeringer til bæredygtige projekter og satse på renere teknologi i sektorer inden for transport og energi.”

Turn Down the Heat: Confronting the New Climate Normal er en analyse af scenarierne af nutidens (0,8 grader), 2 grader og 4 graders opvarmning over det førindustrielle niveauer på landbrugsproduktion, vandressourcer og kystområder i Latinamerika og Caribien, Mellemøsten og Nordafrika, og dele af Europa og Centralasien.

En fælles trussel på tværs af de tre regioner er de stigende temperaturer. Klimamodelleringer og prognoser viser, hvordan hedebølger som vi så i USA i 2012 og i Centralasien i 2010, vil blive langt mere udbredt under 4 graders scenariet.

De største konsekvenser på tværs af regioner opsummeres i det følgende:

Latinamerika og Caribien

Ekstreme hedebølger og skiftende nedbørsmønstre vil have negative virkninger på landbrugets produktivitet, hydrologiske økosystemer og biodiversitet.

Uden yderligere tilpasning, kan Brasilien forvente et fald i udbytte med op til 70 procent for sojabønner og op til 50 procent for hvede under en 2 graders opvarmning i 2050.

Forsuring af havene, stigende vandstand, tropiske cykloner og temperaturændringer vil påvirke kystnære samfund, turisme, sundhed, fødevarer og adgangen til vand, især i Caribien. Smeltende gletsjere vil være en fare for Andes byer.

Mellemøsten og Nordafrika

Mange flere hedebølger kombineret med varmere gennemsnitstemperaturer vil lægge stærkt pres på allerede knappe vandressourcer, med store konsekvenser for fødevaresikkerhed.

I Jordan, Egypten og Libyen, kan udbyttet falde med op til 30 procent ved 1,5 til 2 graders opvarmning i 2050. Migration og klimarelateret pres på ressourcer kan også øge risikoen for konflikt.

Vestlige Balkan og Centralasien

Reduceret adgang til vand vil blive en trussel lokalt under en kurs mod 4 graders opvarmning. Smeltende gletsjere i Centralasien og forskydninger i hydrologiske mønstre vil føre til færre vandressourcer i sommermånederne og høj risiko for voldsomme oversvømmelser.

På Balkan, vil en højere risiko for tørke påvirke høstudbytte, sundhed og sanitet i byerne, samt muligheden for at producere energi. Makedonien kan opleve et udbyttetab på op til 50 procent for majs, hvede, grøntsager og druer ved en to graders opvarmning i 2050.

Rapporten advarer også, at hvis opvarmningen fortsætter i samme hastighed som hidtil, kan det udløse uoverskuelige og selvforstærkende konsekvenser.

I det nordlige Rusland kan optøningen af permafrost true med at forstærke den globale opvarmning i takt med at metan frigives til atmosfæren. Emissioner fra metangas kan stige med 20 til 30 procent på tværs af Rusland ved en 2 graders opvarmning i 2050.

“Rapporten gør krystalklart, at vi skal begrænse størrelsen af vores CO2 omgående. Vores politiske ledere skal intensivere de processer og beslutninger, der kan bringe økonomisk udvikling i samspil med rene teknologier, “siger Rachel Kyte, vicepræsident i Verdensbankgruppen.

Download og læs rapporten her

Kilde: reliefweb.int