”Denne bog dokumenterer, at oprindelige folk i stigende grad må kæmpe for deres rettigheder til den jord de har levet af- og på i generationer, og at det er blevet farligere at gøre det. Heldigvis er de modstandsdygtige, og der er ved at opstå nye alliancer,” siger Julie Koch, direktør i International Work Group for Indigenous Affairs (IWGIA), der står bag udgivelsen af rapporten hvert år.
Stigende antal konflikter på oprindelige folks jord
De stigende spændinger mellem nationalstater og virksomheder på den ene side og oprindelige folk på den anden side er bekymrende, lyder det fra IWGIA.
”The Indigenous World 2018” dokumenterer, at i langt de fleste lande oplever oprindelige folk overgreb, når de forsvarer rettighederne til deres jord. Rapporten viser, at der er et stigende antal sager om tvangsforflyttelser, jordtyveri (land-grabbing), kriminalisering, drab, chikane og militarisering af oprindelige folks jord.
Et eksempel på dette er Tanzania, hvor masaierne kæmper en indædt kamp for at bevare den jord, de i generationer har været afhængige af for at græsse deres kvæg. Til trods for at masaierne ofte har fået rettighederne til jorden, oplever de i flere tilfælde, at jorden bliver taget fra dem af regeringen for at gøre plads til store infrastrukturprojekter eller udvidelse af nationalparker. Sidstnævnte årsag var i 2017 skyld i, at over 250 masaier fik deres hjem brændt ned og over 10.000 blev tvangsforflyttet.
”Selvom oprindelige folk flere steder har fået rettighederne til deres jord ser vi desværre stadigvæk, at de fra den ene dag til den anden kan få fjernet deres levegrundlag og blive smidt i fængsel, blot fordi virksomheder og nationalstater er interesserede i deres jord,” forklarer Julie Koch.
Målrettet vold mod aktivister fra oprindelige folk
For at imødekomme presset har oprindelige folks organisationer styrket deres indsats for at dokumentere konsekvenserne af konflikterne i form af drab og chikane. I Colombia kunne National Indigenous Organisation of Colombia (ONIC) alene i 2017 rapportere 45 drab, 122 trusler, 827 uretfærdige fængslinger og 3.800 tvangsflytninger. På den anden side af jorden kunne KATRIBU i Filippinerne registrere 37 sager af henrettelser på oprindelige folk uden rettergang, 62 ulovlige anholdelser og tvangsforflyttelser af over 20.000 personer siden Præsident Duterte blev valgt i juli 2016.
”Oprindelige folk oplever i stigende grad, at de bliver udsat for trusler, når de kæmper for deres rettigheder. Derfor er det meget vigtigt, at vi hjælper dem med at dokumentere overgrebene,” fortæller Julie Koch.
Beskyttelse af miljø- og menneskerettigheder vinder momentum
Oprindelige folk bliver i stigende grad opfattet som nøgleaktører i at skabe en bæredygtig udvikling, da deres jord ofte ligger i områderne mellem den vilde natur og byerne. Det har gjort det muligt for dem at positionere sig i bæredygtighedsparadigmet. I skrivende stund er United Nations Environment Programme (UNEP) og flere lande i Latinamerika ved at færdiggøre aftaler, der skal hjælpe med at beskytte de mange miljøforkæmpere der hvert år forsvinder eller dræbes. Cirka 40 procent af de aktivister, der hvert år forsvinder, kommer fra oprindelige folk.
”Oprindelige folk er blandt de mest kriminaliserede miljøforkæmpere, men vi ser også en tendens til, at kampen for oprindelige folks rettigheder kan blive rambukken, der sikrer, en mere inkluderende og bæredygtig udvikling i verden,” siger Julie Koch.
The Indigenous World 2018 kan downloades på engelsk her www.iwgia.org/en/resources/yearbook
Om The Indigenous World 2018
Rapporten er et resultat af et samarbejde med oprindelige og ikke-oprindelige folks aktivister og fagfolk der frivilligt deler deres værdifulde viden og analyser. I dette års udgave skriver 83 forfattere fra Latinamerika, Afrika, Asien, Arktisk og Oceanien om de vigtigste begivenheder, der har haft indflydelse på oprindelige folk i 2017.
Rapporten er derfor den primære kilde til folk som gerne vil være opdateret om udviklingen i oprindelige folks rettigheder. I 2018-udgaven har vi haft fokus på oprindelige folks rettigheder til jord, territorier og ressourcer.
Om IWGIA
IWGIA er en international menneskerettighedsorganisation, der kæmper for at styrke og forsvare oprindelige folks rettigheder og har gjort det i knap 50 år. Læs mere på www.iwgia.org/dk