Det internationale faglige netværk, Global Union, som Frie Faglige Internationale, FFI, er en del af, udgav tirsdag en ny sort liste over firmaer, der på trods af kampagner fra Burmagrupper, faglige organisationer og flere regeringer, fastholder deres engagement i Burma.
Listen omfatter 375 navne, heraf er 48 nytilkomne, fremgår det af en pressemeddelelse fra Arbejderbevægelsens Internationale Forum.
Investeringer i Burma vil næsten uden undtagelse betyde en konsolidering af juntaens styre, fordi den gennem joint ventures med de udenlandske firmaer får adgang til kapital, som kan holde undertrykkelsesapparatet i gang. Alt er kontrolleret af militæret i Burma; det er derfor næppe muligt at lave forretninger, uden at militæret er involveret, hedder det i pressemeddelelsen.
Den internationale kampagne, som opfordrer firmaer til ikke at investere i Burma på grund af menneskeretssituationen, har en række succeshistorier at se tilbage på.
Multinationale firmaer som hotelkæden Mariott, undertøjsfirmaet Triumph og tobaksgiganten British American Tobacco (BAT) har trukket sig ud af landet efter internationalt pres. For BATs vedkommende efter direkte pres fra den britiske regering.
Global Unions liste på 375 firmaer viser imidlertid, at der er lang vej endnu. Blandt de firmaer, som trods veldokumenterede rapporter om tvangsforflyttelser, tvangsarbejde og anden undertrykkelse, stadig laver forretning med Burmas junta er det franske olieselskab Total, olieselskabet Unocal, olieselskabet (og bilfabrikanten) Daewo og luftfartsselskabet Austrian Airlines.
Den amerikanske kongres har vedtaget en række sanktioner i forbindelse med investeringer i Burma; ikke desto mindre er der 41 amerikanske firmaer på Global Unions liste.
Når vestlige firmaer trækker sig ud af Burma står sydøstasiatiske foretagender på spring. FFI søger at opretholde presset på de nye firmaer ved at fortælle dem, at deres økonomiske investeringer også er en investering i terror mod Burmas mænd og kvinder, hedder det.
Burma er et af de lande i verden, hvor styret begår flest overtrædelser af arbejder- og øvrige menneskerettigheder. I flere år har man ikke kunnet spore nogen forbedringer i den måde militærjuntaen i Rangoon behandler burmeserne på, fremgår det af pressemeddelelsen.
Undertrykkelsesmetoder som vold mod religiøse og etniske mindretal, tvangsforflyttelser, tæv, børnearbejde, seksuelle overgreb og mord er stadig daglige foreteelser. FFI har netop udgivet en rapport, som på over 1.000 sider blotlægger udbredt brug af tvangsarbejde i Burma.
FFI repræsenterer 158 millioner arbejdere i 231 tilknyttede organisationer i 150 lande og territorier, anfører Arbejderbevægelsens Internationale Forum.