Ny spillovgivning skal sikre foreninger tilskud

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En ny aftale om tips- og lottomidler sikrer foreningernes økonomi de kommende år. DUF glæder sig over aftalen, men understreger, at foreningslivets økonomi skal sikres, hvis lotto-salget falder.

Regeringen har indgået en aftale, så udenland-ske firmaer kan udbyde spil i Danmark, mens lotto forbliver et statsmonopol, der støtter foreningslivet. Aftalen sikrer foreningernes økonomi de kommende år. DUF glæder sig over aftalen, men understreger, at foreningslivets økonomi skal sikres, hvis markedet for lotto falder.

Af Arne Simonsen
medarbejder i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF)

Folketingets par-tier på nær Enheds-listen er enedes om en omfattende revision af spille-lovgivningen.

Aftalen – der blev indgået den 4. februar – betyder, at økonomien for de samfundsenga-gerende børne- og ungdomsorganisa-tioner er sikret de kommende år (herunder også for dele af deres u-landsrettede arbejde, red.).

I 2012 kan de samfundsengagerende børne- og ungdomsorganisationer således regne med 139 mio. kr. i tips- og lottotilskud mod 128 millioner i 2009.

– Vi er glade for, at foreningernes økonomi nu er sikret de kommende år, så foreningerne kan koncentrere sig om at lave attraktive fritidsakti-viteter for børn og unge, siger formanden for DUF, Martin Justesen.

Ulovlige spil skal ophøre

Kultur- og fritidslivet får del i overskuddet, når danskerne køber lottokuponer og andre danske spil. Men når det gælder udenlandske spil på sportskampe, får hverken staten eller fritidslivet del i kagen. Det nye forlig betyder, at de udenlandske spilfirmaer kan operere lovligt, hvis de betaler licens og afgifter.

Det er imidlertid afgørende, at de ulovlige spil ophører, så det danske spilmarked, der finansierer foreningslivet, ikke udsættes for unfair konkurrence, anfører Martin Justesen:

– Hidtil har myndighederne ikke grebet ind over for de udenlandske spiludbydere. Dermed har de vundet markedsandele, og Danske Spils omsætning er faldet, så der er færre penge til kultur- og fritidslivet. Vi forventer derfor, at spillovgivningen håndhæves fremover, siger DUF-formanden.

Tilskudsordning evalueres i 2014

Med den nye aftale er foreningslivet sikret tilskud frem til 2012, men den fremtidige støtte er usikker, hvis markedet for lotto og andre talspil falder – som det er sket de seneste par år.

Regeringen vil evaluere spillovgivningen i 2014, og det er et vigtigt løfte, siger DUFs formand:

– Hvis tipstilskuddet fortsætter med at falde, bringer det foreningslivets økonomi og aktiviteter i fare. Derfor er det tvingende nødvendigt, at den nye lov evalueres. Hvis markedet for lotto styrtdykker i fremtiden, så må staten sikre foreningernes økonomi,” siger DUFs formand, der repræ-senterer 70 børne- og ungdomsorganisationer.

OM tips- og lottotilskud

Selskabet Danske Spil havde en omsætning på 11 milliarder kr. i 2008 og et overskud på knap 2,8 mia. kr. Heraf gik 1,5 mia. kr. til almennyttige kultur- og idrætsformål. Herudaf modtog det samfundsengagerende børne- og ungdomsarbejde 130 millioner kr.

Ifølge den nye aftale om spillovgivningen kan børne- og ungdoms-organisationerne se frem til 139 millioner kr. i tilskud i 2012.

Samlet får kultur- og fritidslivet 1,735 milliarder kr. i tilskud i 2012, hvilket er 35 millioner mere i forhold til regeringens oprindelige udspil.

Yderligere oplysninger hos Martin Justesen, 60 80 46 51 og generalsekretær Kåre Månsson: 39 13 40 22 / 26 36 45 82.

Kilde: Seneste udgave af DUFs elektroniske nyhedsbrev, udsendt tirsdag