Ny uddannelse i København vil levere eksperter i migration

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I en globaliseret verden er migration – alt fra hjerneflugt, asylsøgere, flygtninge og til indvandrere – blevet et vilkår, og vores samfund har brug for mennesker med solid viden om den internationale migrations årsager og effekter.

Derfor opretter Københavns Universitet nu “Advanced Migration Studies”, en ny tværfaglig kandidatuddannelse, som tager udgangspunkt i humanistiske og samfundsvidenskabelige tilgange til migrationsspørgsmål, skriver universitetet i en pressemeddelelse tirsdag.

Hvad gør vestlige lande for at tiltrække de bedste hjerner i en global verden? Hvordan vil en fair udlændinge- og integrationspolitik se ud?

Hvad sker der inde i hovederne på migranter fra konfliktramte områder i Nordafrika og Mellemøsten i mødet med fx dansk kultur, samfundsstrukturer og vores måde at leve på? Og hvordan kommer det til udtryk inden for kunsten og i litteraturen?

Det er blot nogle af de mange emner, de nye studerende vil kunne dykke ned i på uddannelsen i Advanced Migration Studies, når de starter til september.

Behov for eksperter i migration

For lektor og centerleder Nils Holtug fra Centre for Advanced Migration Studies, som er en af initiativtagerne til den nye uddannelse, er det emnets aktualitet og koblingen af de videnskabelige discipliner, der har været drivkraften til at starte den engelsk-sprogede uddannelse op.

Og selvsagt at være med til at uddanne kandidater til et arbejdsmarked, der i større grad har brug for at ansætte folk med solid viden om migration:

“Migration er nok kommet for at blive. Intet tyder på, at den internationale migration vil aftage i årene, der kommer. Tværtimod. Flere millioner er flygtet fra Syrien alene”, siger Nils Holtug og uddyber:

“Den migration, vi ser i disse år, er også et produkt af, at folk mange steder i verden får mere velstand. Det gør dem i stand til at emigrere til andre dele af verden, heriblandt Vesteuropa”.

“Det sætter pres på en række lande, som er særligt attraktive at tage til, heriblandt Danmark samtidig med, at vi som samfund også er interesserede i at tiltrække veluddannet arbejdskraft”.

Manglende viden mange steder

Ifølge Holtug og de aftagerrepræsentanter, der har været inddraget i oprettelsen af Advanced Migration Studies, har vi brug for at uddanne folk, der har indgående kendskab til de mange problemstillinger, der omhandler migration.

Det kan være i politiske institutioner, på migrations- og integrationsprojekter i kommuner, regioner og staten.

Eller i NGOer som Dansk Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp, på analyseinstitutter, i forskningsinstitutioner og virksomheder, der har udfordringer med mangfoldighedsledelse, diversitetsdreven innovation eller rekruttering af migrantarbejdskraft.

Nils Holtug:

“I takt med at private virksomheder ansætter flere medarbejdere udefra, stiger behovet også for at fastholde dem og integrere dem i organisationen, arbejdskulturen og det danske samfund”.

“Det har jo netop vist sig at være en udfordring, som mange virksomheder hidtil ikke har været godt nok rustet til at håndtere”.

“Den viden, en færdig kandidat fra Advanced Migration Studies har, vil fint kunne bringes i spil på disse arbejdspladser”.

Yahya Hassans digte kan også være pensum

Læs videre på
http://nyheder.ku.dk/korte-nyheder/2014/hum/ny_uddannelse_samler_de_bedste_kraefter_inden_for_migration/