Ny UNICEF-chef – igen en amerikaner

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Anthony Lake trådte lørdag til som ny eksekutivdirektør i FNs Børnefond (UNICEF), hvor han medbringer 45 års erfaring fra fremtrædende stillinger i USAs centraladministration og på den internationale politiske scene, skriver UNICEF Danmark i en pressemelding.

Han tager over efter en anden amerikaner, Ann Venemann, der kom til chefposten i New York i maj 2005 efter at have været landbrugsminister under dav. præsident George W. Bush. USA har traditionelt sat sig på denne betydningsfulde post i FN-systemet.

Anthony Lake blev udpeget af FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, efter dialog med UNICEFs øverste bestyrelse (Executive Board), der består af repræsentanter fra verdens regeringer. I forbindelse med udpegelsen fremhævede generalsekretæren, at Anthony Lake medbringer ”en overflod af erfaring efter en lang og fremtrædende karriere i de Forenede Staters regering.”

Anthony Lake har arbejdet sammen med ledere og politiske beslutnings-tagere verden over. Som National Sikkerhedsrådgiver (1993-1997) under præsident Bill Clinton og som øverste direktør for politisk planlægning i præsident Jimmy Carters regering (1977-1981) spændte han vidt indenfor udenrigspolitik og national sikkerhed samt humanitære og udviklingsmæssige områder.

I 2007-08 funge-rede han som seni-or udenrigspoli-tisk rådgiver i Obamas præsident-kampagne.

Stort engagement for fred og sikker-hed er et gennem-gående træk i Anthony Lakes karriere. Efter hans udtræden af rege-ringen i 1997 var han særlig udsen-ding for USAs præsident i Haiti, Etiopien og Eritrea.

Hans bestræbelser bidrog bl.a. til Algier-aftalen, der førte til afslutning af grænsekrigen mellem Etiopien og Eritrea. Han spillede også en afgørende rolle i tilblivelsen af den politik, som førte til fred i Bosnien og Nordirland.

– Fred og sikkerhed er fundamentet for en verden, hvor børn trives. Krige slår ikke alene børn ihjel, men skaber også grobund for sygdomme og ødelægger ethvert økonomisk håb. Og når det kommer til stykket finder vi ikke ægte fred i et diplomatisk dokument. Det findes i sikre og sunde liv for verdens piger og drenge. Hvis vi forbedrer deres liv i dag, hjælper vi dem til en bedre fremtid, sagde Anthony Lake.

Anthony Lake har bred erfaring indenfor international udvikling og børns rettigheder gennem sit løbende arbejde i organisationsverdenen de seneste 4 årtier. Han har ledet International Voluntary Services, fungeret som international rådgiver for det Internationale Røde Kors og har været bestyrelsesmedlem i Save the Children og i Overseas Development Council (ODC), en uafhængig politisk forskningsinstitution med base i Washington D.C.

Han er en stærk fortaler for FNs udviklingsmål, som går ud på at skabe en bedre verden inden 2015.

– Dybest set handler FNs udviklingsmål om at give verdens mest sårbare børn en bedre mulighed for at nå deres fulde potentiale – uanset om det handler om at forbedre mødres og børns sundhed, øge ligestillingen mellem kønnene indenfor uddannelse eller udrydde hungersnød. Vi har mange presserende opgaver foran os. Og jeg tror på, at vi kan lykkes – med politisk vilje, fornuftige strategier, passende investeringer og det globale samfunds engagement, anførte Anthony Lake.

Anthony Lakes bånd til UNICEF går mange år tilbage. I 9 år har han været medlem af bestyrelsen i det amerikanske UNICEF – US Fund for UNICEF – herunder som formand i 2004-2007. I hans formandsperiode oplevede US Fund betydelig fremgang i indsamlingen af midler til UNICEF og organisationen gennemgik en modernisering.

Med eksamener fra Harvard College og Princeton University samt en PhD fra Woodrow Wilson School of Public and International Affairs som uddannelsesbaggrund arbejdede Anthony Lake som professor i diplomati på Georgetown University i Washington DC umiddelbart inden han blev udpeget til topposten i UNICEF.

Han er gift og har 3 børn og 5 børnebørn.

Se mere på http://www.unicef.org/media/media_53292.html

Yderligere oplysninger hos:
Ditte Hartvig, kommunikationsmedarbejder, tlf. 51 25 62 09, e-mail: [email protected]
Karin Aaen, Informationschef, UNICEF Danmark, tlf. 25 39 60 99, e-mail: [email protected]

UNICEF om UNICEF

UNICEF blev oprettet i 1946 som FNs Børnefond og arbejder i over 150 af verdens fattige lande for at sikre børn en sund og tryg opvækst, skolegang og beskyttelse mod vold, udnyttelse og aids.

I den industrialiserede del af verden har UNICEF 36 nationalkomiteer, heriblandt UNICEF Danmark, der oplyser om børns vilkår og rettigheder og samler penge ind til UNICEFs hjælpearbejde for verdens børn. UNICEFs arbejde er udelukkende finansieret af frivillige bidrag fra private bidragydere, regeringer, erhvervslivet og fonde.