Ny videnskabskrimi: Sådan samarbejdede forsker og forfatter

Forfatter billede

Af Asbjørn Mølgaard Sørensen

Sissel-Jo Gazans nye krimiroman fortæller om et alvorligt drama i forskernes verden, hvor vacciner fra WHO har fatale konsekvenser. Men hvor meget er sandhed? Det kigger www.videnskab.dk på sammen med forfatteren og forskeren bag bogen.

Sissel-Jo Gazan ser slet ikke så farlig ud denne eftermiddag på Østerbro, hvor hun er pakket ind i et tæppe, der tager den værste sensommervind. Hun er ellers normalt ikke bleg for at slå ihjel. I sine romaner, altså.

Og slået ihjel, det bliver der altså også i hendes seneste bog, “Svalens graf”.

I en dramatisk fortælling opdager forskeren Kristian Storm, at vacciner fra Verdens-sundhedsorga-nisationen (WHO) er skyld i 100.000 dødsfald om året.

Men da han forsøger at alarmere dem, svarer de ikke på hans henvendelser.

Og før han kommer videre med sin forskning, omkommer han under mystiske omstændigheder på sit kontor.

Med sin forrige bog ’Dinosaurens fjer’ fangede Sissel-Jo Gazan det brede publikum, og det gav hende mod på at skrive om et så vigtigt emne, som vacciner uden tvivl er.

“Når man har en hel sals opmærksomhed, bøvser man jo ikke ind i mikrofonen, så vil man gerne sige noget vigtigt,” forklarer hun.

I bogen understreges, at der er tale om 100 procent skønlitteratur. Og det er da også rigtigt, men mens Sissel-Jo Gazan skrev, har hun arbejdet tæt sammen med en af de forskere fra Statens Serum Institut, som har oplevet de virkelige begivenheder.

Her påviste danske forskere, at alle WHO’s vacciner, ud over de specifikke sygdomsbeskyttende effekter, også har uspecifikke effekter.

“Historien i bogen er meget forsimplet i forhold til virkeligheden, men Sissel har været grundig med at sætte sig ind i den videnskabelige litteratur, og derfor er den også meget realistisk, forhåbentlig lige på nær det mistænkelige dødsfald,« siger Christine Stabell Benn.

Hun er overlæge og professor ved Statens Serum Institut og Syddansk Universitet, og har hjulpet til med faglige input til bogen.

Forsker inviterede forfatter til Afrika

Christine Stabell Benn tog selv kontakt til Sissel-Jo Gazan, efter hun havde læst ’Dinosaurens fjer’.

Hun skrev en mail om, hvordan hendes og Peter Aabys forskning på Bandim Health-projektet i det lille vestafrikanske land, Guinea-Bissau, havde vist, at vacciner kunne have uspecifikke effekter, der i de fleste tilfælde var meget positive, men for en bestemt vaccines vedkommende medførte stærkt øget dødelighed for afrikanske piger.

Hun sluttede af med at skrive, at hvis opdagelserne passede, slår vi afrikanske piger ihjel med vores sundhedsinterventioner, uden at nogen reagerer. Det kunne måske være stof til endnu en videnskabelig krimi.

“Jeg var vild med ‘Dinosaurens fjer’, og jeg så det som en anderledes mulighed for at bringe kendskab til vores forskning,” fortæller Christine Stabell Benn.

Sissel-Jo Gazan blev fanget af Christine Stabell Benns historie, der også handlede om, hvor svært det var at komme igennem til WHO.

“Jeg var optaget af emnet om den lille mand, der ikke kunne komme igennem til autoriteterne,” siger Sissel Jo-Gazan.

Derefter inviterede Christine Stabell Benn hende med til forskerstationen i Guinea-Bissau, hvor bogen i første omgang skulle have foregået, men den idé krøllede Sissel-Jo Gazan sammen efter et halvt års arbejde.

“Jeg blev nødt til at erkende, at historien ikke kunne foregå i Afrika. Det virkede som om, den blev holdt for langt ud i strakt arm”, siger Sissel-Jo Gazan.

Der er masser af drama i forskning

Læs videre på
http://videnskab.dk/kultur-samfund/ny-videnskabskrimi-sadan-samarbejdede-forsker-og-forfatter

Asbjørn Mølgaard Sørensen er journalist på websitet videnskab.dk

Artiklen bringes på U-landsnyt.dk efter indhentet tilladelse hos videnskab.dk

Tilføjelse U-landsnyt.dk:

Peter Aabys og Christine Stabell Benns forskning er, udover Novo og Grundforskningsfonden og EU, støttet af Udenrigsministeriets forskningsmidler – se Danida Research Portal, www.drp.dfcentre.com og søg på Guinea-Bissau.

Støtten til Bandim-projektet via bistandsforskningsmidlerne har over de seneste 16 år udgjort i alt ca 50 mio. kr. Dertil kommer støtte til danske PhD-studier udført ved projektet i Guinea-Bissau.

Peter Aaby er af et panel i magasinet ”Udvikling” udpeget som en af de fem danskere, der har størst indflydelse på bekæmpelsen af global fattigdom.

Projektets hjemmeside er: www.bandim.org

Yderligere oplysninger hos:
Bente Ilsøe, Research Project Administrator
Danida Fellowship Centre
Tlf. 35 36 13 22, direkte: 35 24 84 61
e-mail: [email protected] og web: www.dfcentre.com