Valgstafet 2019
Hvad har partiernes udviklingsordførere tilfælles, og hvor er de politisk uenige? Op til folketingsvalget sender partiernes udviklings- og udenrigsordførere et spørgsmål videre til en kollega fra et andet parti.
02.06.2019: Venstre spørger Enhedslisten
28.05.2019: Socialdemokratiet spørger Venstre
26.05.2019: Nye Borgerlige spørger Socialdemokratiet
23.05.2019: De Radikale spørger Nye Borgerlige
21.05.2019: DF spørger De Radikale
16.5.2019: SF spørger Dansk Folkeparti
14.5.2019: Det Konservative Folkeparti spørger SF
12.5.2019: Alternativet spørge Det Konservative Folkeparti
9.5.2019: Liberal Alliance spørger Alternativet
7.5.2019: Enhedslisten spørger Liberal Alliance
“Hvordan ser Socialdemokratiet på udviklingen i Gaza, hvor Iran trænger sig mere og mere på? Hvilke initiativer vil I tage for at bremse den stigende ”iranisering” af Gaza og dermed det palæstinensiske selvstyre, der er hårdt trængt af Hamas? Skal Danmark fortsat støtte det palæstinensiske selvstyre eller projekter på Vestbredden? Hvilke initiativer vil I tage for at støtte Israel?” lyder det fra Poul Højlunds til Nick Hækkerup.
Til Poul Højlunds spørgsmål svarer Socialdemokratiets Nick Hækkerup:
Hvor end man står i det politiske spektrum, bør man anerkende og have respekt for, at Israel-Palæstina-situationen er en uhyre delikat og svær balanceakt.
Målet med den støtte vi giver fra dansk side, både til israelske og palæstinensiske organisationer og projekter, er først og fremmest, at fremme en løsning på den komplicerede israelsk-palæstinensiske konflikt. Fremme en to-satsløsning – der har ekstremt svære vilkår. Fremme offentlige strukturer, økonomisk udvikling og menneskerettighederne med det formål, at folk får mulighed for at skabe bedre liv. Dén balancerede tilgang, mener vi i Socialdemokratiet, at Danmark skal fortsætte med. Både med støtte til selvstyret, projekter på Vestbredden og til palæstinensiske såvel som israelske civilsamfundsorganisationer.
Vi skal styrke de kræfter, i både Israel og Palæstina, der ønsker freden. Vores støtte skal bidrage til at mindske den menneskelig lidelse og uro, der skaber grundlag for ekstremisme og dermed en øget terrortrussel ikke bare i Mellemøsten men også her.
Derfor skal vi selvfølgelig være særdeles opmærksomme og på vagt overfor kræfter, der trækker i den modsatte retning. Der øger spændingerne. Øger lidelsen. Og som besværliggøre, at der findes balancerede diplomatiske løsning. Uanset på hvilke side af hegnet disse kræfter findes. Og uanset hvilke alliancer de må indgå med ekstreme parter, om det er Iran eller andre, der kun skærper konflikten og gør vejen til en løsning umådelig meget længere.
Det er hævet over enhver diskussion, at situationen i Gaza i mange år har været usikker, uholdbar og ulidelig for de mennesker, der bo der. Årsagerne hertil har bestemt ikke kun en fader. Irans støtte til Hamas i Gaza er bekymrende, også selvom den for tiden nok er stærkest i retorikken.
I næste omgang af Globalnyts valgstafet er det Nick Hækkerups tur til at stille et udviklingspolitisk spørgsmål til sin kollega Michael Aarstrup Jensen far Venstre.