Et nyt projekt fra CARE Danmark skal med penge i ryggen fra Danida hjælpe småbønder i Mozambique til at øge udbyttet fra deres landbrug. De skal lære nye metoder, der bevarer landbrugsjordens frugtbarhed frem for at udpine den.
Til trods for flere års økonomisk fremgang står Mozambique over for store ernæringsmæssige udfordringer.
Næsten hvert andet barn i det vidtstrakte land i Sydøstafrika er under normalhøjde for sin alder på grund af kronisk fejlernæring, og tallet har ikke ændret sig markant i løbet af det sidste årti, skriver IRIN i en artikel den 4. marts i år.
Det er der flere grunde til, vurderer Rolf Hernø, CARE Danmarks programkoordinator for Mozambique ifølge en pressemeddelelse fra CARE Danmark onsdag.
”En af de største udfordringer i Mozambique er, at småbønderne ikke får nok ud af deres landbrug. Mange af dem har brugt de traditionelle landbrugsmetoder på jordlodderne så længe, at det har udpint jorden.
Resultatet er et høstudbytte, der ikke engang giver mad nok til deres eget bord,” siger Rolf Hernø og fortsætter:
”Der mangler også investeringer i smålandbrug fra regeringens side, og de private investorer vil hellere investere i udvinding af gas, mineraler og andre råstoffer til salg på de udenlandske markeder.”
Nye metoder, bedre resultater
Derfor vil CARE Danmarks nye projekt, ’Partnerskaber og alliancer i civilsamfundet for rettigheder til jord og naturressourcer’ (PACT), træne lokale partnerorganisationer i Mozambique, der skal hjælpe småbønderne med at integrere nye omkostningseffektive metoder i deres landbrug.
”Hvis småbønderne i Mozambique skal have en chance for at producere afgrøder nok til egen brug, skal de omstille den måde, de dyrker landbrug på. De skal lære at holde jorden frugtbar og bæredygtig, så den bliver ved med at give et højt høstudbytte hvert år,” siger Rolf Hernø.
Et eksempel er at plante planter omkring afgrøderne, så jorden ikke tørrer ud.
Som ringe i vandet
Bønderne skal ikke på skolebænken, men i stedet afprøve de nye metoder i praktiske forsøg i såkaldte ”markskoler”, som CAREs partnere står for.
Resultaterne fra markskolerne bliver dokumenteret, så partnerne med støtte fra CARE kan få regeringen, lokalregeringerne og private investorer i tale. Ved at vise at metoderne er billige og effektive, kan det skaffe øgede investeringer i landbruget til gavn for fødevareproduktionen.
”Vi håber selvfølgelig på, at de nye metoder vil brede sig. Både ved at regeringen og andre investorer ser fornuften og potentialet i dem og giver mere støtte til småbønder over hele landet, men også ved at partnerne kan starte nye markskoler op andre steder. Og så ved vi fra tidligere erfaringer, at de lokale indbyrdes lærer af hinanden og kopierer dét, der virker,” siger Rolf Hernø og konkluderer:
”Samlet set kan det rykke ved fødevaresikkerheden i landet. Det giver i hvert fald småbønderne et bedre udgangspunkt for at brødføde deres familier end nu.”
Penge fra rammebevilling
Projektet finder sted i Nampula og Cabo Delgado provinserne i det nordlige Mozambique og varer fra 2013 til 2018.
Projektet anslås at koste mellem fire og fem millioner kroner pr. år. Beløbet kommer fra Danidas flerårige rammebevilling til CARE Danmark.
Den tidl. portugisiske koloni, der opnåede selvstændighed i 1975 og måtte gennem en langvarig og blodig borgerkrig, har været en af de største modtagere af dansk bistand til Afrika i årtier.
Yderligere oplysninger hos:
Pressekoordinator i CARE Danmark
Liv Helstrup Østergaard
Tlf.: 35 20 01 46 og mobil: 31 10 26 83
E-mail: [email protected]