Efter at tidligere medarbejdere i ngo´en Red Orangutangen stod frem med kritik af direktør Hanne Gürtlers ledelsesstil, er hun nu på orlov. Beskyldningerne, som direktøren ikke kan genkende, tegnede et billede af en ledelsesstil præget af mobning, fyringstrusler, pludselige vredesudbrud og et generelt kaos.
I dag kan Globalnyt fortælle, at Hanne Gürtler blev afskediget som chef på sin tidligere arbejdsplads, Etisk Handel Danmark, i slutningen af 2015. Det skete efter kritik fra de daværende medarbejdere. Flere af dem fortæller Globalnyt om oplevelser i Etisk Handel Danmark, der lægger sig tæt op af beretninger om Hanne Gürtlers ledelsesstil fra tidligere ansatte i Red Orangutangen.
“Jeg genkender de beskrivelser som medarbejdere i red orangutangen har delt. At hun spiller medarbejdere ud mod hinanden, at hun bagtaler ens kollegaer og at blive talt ned til, hvis man udtrykker sin holdning. Opførsel som bidrager til at skabe et utrygt arbejdsmiljø,” siger Layanna Martin til Globalnyt.
Hun arbejdede i Etisk Handel Danmark i 2015 under Hanne Gürtler. Efter at have læst Globalnyts artikel om Red Orangutangen, delte hun på LinkedIn sine erfaringer med at arbejde under Hanne Gürtler.
Dengang klagede Layanna Martin sammen med flere kollegaer til bestyrelsen over Hanne Gürtlers ledelsesstil. Det fik den konsekvens, at Hanne Gürtler blev afskediget efter fælles aftale med bestyrelsen. Hanne Gürtler er ikke vendt tilbage på vores henvendelser om en kommentar til denne artikel.
Globalnyt har været i kontakt med yderligere to tidligere medarbejdere i Etisk Handel Danmark. Begge fortæller om lignende oplevelser med Hanne Gürtler. Ingen af dem ønsker at stå frem med navn, men beretter om et giftigt arbejdsmiljø, der var psykisk hårdt.
Samtidig bekræfter de, at den daværende bestyrelse greb ind, da medarbejderne rejste deres kritik. Et faktum, som yderligere en anonym kilde tæt på forløbet bekræfter over for Globalnyt. Globalnyt kender identiteten på alle tre kilder.
Ondt i det gode hjerte
Artiklen er en del af serien Ondt i det gode hjerte om en ngo-branche fyldt med passionerede medarbejdere, der ofte lider under dårlige arbejdsforhold. I den kommende tid sætter vi fokus på de værste problemer, men også på steder og personer, der kan inspirere til at gøre det bedre.
Ved du noget, vi bør vide? Så kontakt os endelig på [email protected] .
Eller skriv, ring, WhatsApp, sms eller Signal til Morten Scriver Andersen eller Søren Steensig.
Alle henvendelser behandles fortroligt. Husk at bruge en krypteret mailtjeneste (som Protonmail), hvis du vil skrive til os krypteret.
Layanna Martin roser den daværende bestyrelse i Etisk Handel Danmark for at handle på medarbejdernes kritik. Og hun undrer sig over, at bestyrelsen i Red Orangutangen i hendes optik ikke har gjort det samme.
“Selvom direktøren nu er gået på orlov, mener jeg, at det kræver dyb selvransagelse hos bestyrelsesformanden og den øvrige bestyrelse om, hvorvidt de har udøvet ansvarlig og god governance i deres organisation, hvor medarbejderne kæmper en ellers vigtig kamp,” skriver Layanna Martin på LinkedIn.
Bestyrelse vidste intet
Globalnyt har gennem længere tid forsøgt at få et interview med formand Elin Schmidt om, hvorvidt bestyrelsen i Red Orangutangen har levet op til sit ansvar gennem årene. Det har hun ikke ønsket. I stedet har hun på mail flere gange understreget, at historikken i forhold til organisationens arbejdsmiljø og medarbejdere er gennemgået af et eksternt konsulentfirma.
Professor i strategisk forretningsudvikling og underviser på bestyrelsesuddannelser ved Aarhus Universitet, Annabeth Aagaard, ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag, da hun ikke kender den i detaljer. Men på baggrund af de overordnede tal, som Globalnyt har fremlagt om en medarbejderomsætning svarende til, at hele medarbejderstaben bliver skiftet ud hvert andet år, og at syv af 13 personer, Globalnyt har talt med, sagde direkte op på grund af direktørens ledelsesstil, mener hun, at der er flere steder, hvor bestyrelsen burde have været mere opmærksom.
”Ifølge Selskabsloven §115 skal en bestyrelse også sikre en forsvarlig organisation. Det kan naturligvis tolkes på mange måder. Men hvis medarbejderomsætningen er så høj, bør der ringe nogle alarmklokker hos bestyrelsen.”
Globalnyts nyhedsbrev: Få vores vigtigste historier i din indbakke to gange om ugen
Hun henviser til at en af de væsentlige opgaver, som en bestyrelse skal foretage, er at ansætte direktionen, og hun fortæller, at det er almindelig praksis, at bestyrelser får lavet et baggrundscheck og referenceindsamling ved ansættelse af direktører.
“Hvis bestyrelsen under et sådant check er blevet gjort bevidst om tidligere medarbejdersager og dårlig ledelse, kan det undre, at de vælger at rekruttere profilen alligevel,” siger Annabeth Aagaard.
Men bestyrelsen i Red Orangutangen har slet ikke været vidende om, at Hanne Gürtler blev afskediget efter kritik fra sine medarbejdere i Etisk Handel Danmark. Det skriver bestyrelsesformand Elin Schmidt, der til dagligt er direktør i Rockwool Fonden, i en serie mails til Globalnyt.
I den første mail understreger Elin Schmidt, at:“Bestyrelsen kan ikke forholde sig til rygter om Hanne Gürtlers tidligere ansættelsesforhold”. Og “[h]erudover kan vi oplyse, at der er en tæt og tillidsfuld dialog med medarbejderne”.
Lidt senere på dagen skriver Elin Schmidt dog at:
”Det viser sig nu, at der faktisk har været et konkret opslag på LinkedIn med kritik af Hanne Gürtlers ledelsesstil i Etisk Handel.Vi er desværre først blevet gjort bekendt med indholdet af dette opslag her til eftermiddag og må sige, at det berører mig og den øvrige bestyrelse dybt, at der har være fortilfælde med en lignende kritik. Bestyrelsen har desværre ikke haft kendskab til den kritik forud for Hanne Gürtlers ansættelse i Red Orangutangen.”
Dagens tredje mail afslutter Elin Schmidt med et, ”Det er virkelig trist det hele.”
I denne serie sætter vi fokus på arbejdsmiljøet i organisationer, der beskæftiger sig med global udvikling. Et område med passionerede medarbejdere, som ofte lider under dårlige arbejdsforhold. I den kommende tid sætter vi fokus på de værste problemer, men også de steder og personer, der kan inspirere til at gøre det bedre.
Ved du noget, vi bør vide? Så kontakt os endelig.
Skriv, ring, WhatsApp, SMS eller Signal til:
Journalist Morten Scriver Andersen på [email protected] eller +45 29 80 84 25.
Journalist Søren Steensig på [email protected] eller +45 52 24 98 68.
Alle henvendelser behandles fortroligt. Husk selv at bruge en krypteret mailtjeneste (som den gratis Protonmail), hvis du vil skrive til os krypteret.