Globalt Fokus er en samlende platform for nu 82 danske foreninger og folkelige organisationer, engageret i internationale udviklings-, miljø- og humanitære aktiviteter.
Man kan nu søge Globalt Fokus’ pulje til støtte af kapacitetsudviklingsinitiativer om midler på op til 400.000 kr. til at styrke arbejdet inden for mange temaer som f. eks.:
- Hvordan gør I jeres organisationer klar til arbejdet med de nye Sustainable Development Goals (dagsorden 2030)?
- Hvordan kan I blive endnu stærkere til at arbejde i netværk om fortalervirksomhed?
- Hvordan kan I arbejde med innovation (nyskabelse /nytænkning) sammen med partnere i projektarbejdet i Syd?
- Hvordan styrker I sammen kapaciteten til at overvåge og evaluere kapacitetsopbygning?
Globalt Fokus’ puljerådgiver, Marianne Bo Paludan (vikar for Rina Lauritzen Trautner), er i fuld gang med at rådgive ansøgere om retningslinjer og læringsmetoder. Hun vil med glæde høre fra alle, der allerede er i gang med en ansøgning eller overvejer at søge puljen.
Du kan også gå ind på den nye Puljebørs, hvor initiativer, der er under forberedelse, bliver lagt op, så andre organisationer kan slutte sig til. Se mere om børsen på http://globaltfokus.dk/pulje/puljebors
Her i korte træk, hvad der skal til for at søge puljen:
- Man skal være en gruppe på minimum tre danske CSO’er med aktiviteter i det Globale Syd.
- Have klare behov for kapacitetsudvikling i de danske organisationer. Hvad vil I blive bedre til – hver for sig og som gruppe – for at gøre jeres arbejde i det Globale Syd endnu stærkere?
- Indsende en ansøgning til Globalt Fokus senest den 10. april, der lægger sig inden for puljens ramme og retningslinjer, som kan ses på http://globaltfokus.dk/pulje/retningslinjer
Hvad er kapacitetsudvikling?
Globalt Fokus sondrer – ligesom i Danidas Civilsamfundspolitik – mellem kapacitetsudvikling og kapacitetsopbygning.
Kapacitetsudvikling ses som en organisk og praksisorienteret forandringsproces hvor organisationer styrker, tilpasser og vedligeholder deres kapacitet med henblik på til stadighed at være relevante og fagligt kompetente inden for hvert deres arbejdsfelt.
Kapacitetsopbygning er på den anden side en planlagt og fokuseret indsats, hvis umiddelbare formål er at opbygge specifik viden/færdighed eller udvikle og afprøve nye systemer/metoder etc. som potentielt (og forventeligt) vil understøtte udviklingen af kapacitet i organisationerne.
Kapacitetsopbygning udgør således en væsentlig katalysator for organisationernes løbende kapacitetsudvikling, såfremt den specifikke læring omsættes i ny og forbedret praksis i organisationerne.
Kapacitetsudvikling repræsenterer dermed en forandringsproces i organisationerne.
En forandringsproces, som en planlagt og fokuseret kapacitetsopbyggende indsats (sammensat af konkrete træningsaktiviteter eller mere eksplorative processer) kan bidrage til, idet kapacitetsopbygning kan udgøre et element i kapacitetsudvikling
Den gamle pulje
I løbet af 2014 blev der gennemført et review af den gamle pulje for kapacitetsudviklingsinitiativer.
Her blev det understreget, at der er brug for en mere systematisk tilgang til kapacitetsudvikling, bedre dokumentation og en ny struktur, der kan skabe mere ejerskab til netværksinitiativer i medlemsorganisationerne. Dette kom til udtryk i den nye ramme for fælles kapacitetsudvikling i det danske CSO-miljø, og en helt ny puljeordning.
Inden da havde NGO FORUM – Globalt Fokus forgænger – forvaltet den gamle puljeordning siden 2009.
Informationsmøde i marts
Der er INFOMØDE om den nye puljeordning tirsdag d. 8. marts, kl. 13-14 hos Globalt Fokus, Rysensteensgade 3, 3.sal (tværgade til H. C. Andersens Boulevard), København V.
Vil du/I vide mere – så kom og få en kop kaffe, mens Marianne Bo Paludan informerer om, hvordan jeres organisationer kan søge puljen.
Tilmelding via mail senest fredag d. 4. marts (se neden for).
Yderligere oplysninger hos:
Man kan læse mere om puljen på http://globaltfokus.dk/pulje