Nye regler om dagpenge sender 100.000 på jagt efter småjobs

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Henover sommeren skal landets dagpengemodtagere jagte småjobs for at undgå at blive trukket i dagpenge. Det kan også få betydning for de mange organisationer i u-landsmiljøet herhjemme.

Det sker efter, at de nye dagpengeregler trådte i kraft lørdag 1. juli 2017, skrive avisen.dk fredag. En af de nye regler er en såkaldt karensdag hver fjerde måned.

Den betyder, at man som dagpengemodtager bliver trukket i dagpenge hver fjerde måned med et beløb, der svarer til én dags dagpenge.

Man kan dog undgå karensdagen, hvis man har arbejdet mere end 148 timer inden for fire måneder. Det svarer til 20 dages arbejde.

I april var der 105.000 dagpengemodtagere. Men på et år kommer flere i berøring med dagpengesystemet. I 2016 var ”ledighedsberørte dagpengemodtagere” oppe på 268.437 personer, viser tal fra Jobindsats.dk og Danmarks Statistik.

Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen er påpasselig med at forudsige effekten af de nye dagpengeregler. Han vil først se, hvordan arbejdsmarkedet reagerer.

"Men der er da ingen tvivl om, at der vil være en større søgning til de her småjob. Fordi det er lavet sådan, at man bedre kan bevare sine dagpenge ved at tage småjob, og man undgår dage uden dagpenge ved at have småjob", siger han til avisen.dk.

Indførelsen af karensdage er blot en af mange nye regler som følge af dagpengereformen, der blev vedtaget i 2015. Ifølge aftalen giver karensdagene staten en besparelse på 310 millioner kr. om året.

Første del af reformen trådte i kraft 1. januar 2017, og har gjort det muligt at optjene to ekstra dages dagpenge med én dags arbejde. 1. juli træder resten af reglerne så i kraft.