Indiens medicinalindustri indleder en ny æra i 2005, hvor en lov, der anerkender udenlandske patenter, træder i kraft, skriver Politiken Online søndag.
Loven vil sætte en stopper for fremstilling af kopimedicin, der har beskæftiget lokale medicinalfirmaer i 30 år og bidraget til, at fattige mennesker fik adgang til medicin.
Med et dekret fra Indiens præsident har Indien tilsluttet sig Verdenshandelsorganisationens, WTOs, målsætning om at anerkende udenlandske patenter fra 1. januar. Det er kulminationen på en proces, der har varet 10 år.
Det nye tiltag bliver lovfæstet, hvis det bliver vedtaget ved den næste parlamentssamling i februar.
Indien har siden begyndelsen af 1970erne tilladt sin medicinalindustri at producere kopimedicin, der er patenteret i udlandet, på betingelse af at fremstillingen foregår på en anden måde. Denne politik har givet enkelte virksomheder, såsom Ranbaxy Laboratories Ltd., stor gennemslagskraft på det globale marked, og den har gjort medicin billigere for de fattige.
Multinationale medicinalfirmaer som GlaxoSmithKline, Pfizer Inc., Novartis AG og Aventis, der har set til, mens indiske firmaer gjorde indhug i deres markedsandele, afventer ændringerne med behersket optimisme.
De nye regler gælder ikke lægemidler, der er patenteret før 1995, så det indiske medicinalfirma Cipla Ltd. kan blive ved med at sælge sin meget udbredte udgave af den livsforlængende hiv-medicin AZT.
Selv kopier af lægemidler, der er patenteret mellem 1995 og lovens indførelse, skal formentlig ikke trækkes tilbage fra markedet.
Regeringen og udenlandske firmaer siger, at medicinpriserne næppe vil ryge i vejret, fordi 95 procent af den medicin, der sælges i Indien, er kopier af ældre lægemidler.
Den nye lov gør det muligt for regeringen at tvinge patenthavere til at udstede tilladelser til mindre, lokale firmaer i landsomfattende nødsituationer eller til eksport til lande, der oplever større kriser, anfører Politiken Online.