Militærpersonel og nødhjælpsarbejdere kæmper stadig for at redde liv, efter at Nigerias næststørste by Kano fredag blev ramt af op mod 25 terrorbomber, skriver Politiken online søndag.
Militærpersonel og nødhjælpsarbejdere kæmper stadig for at redde liv, efter at Nigerias næststørste by Kano fredag blev ramt af op mod 25 terrorbomber, skriver Politiken oline søndag.
Otte forskellige bygninger for offentlige myndigheder var mål for bomberne, og kampklædte mænd endte i skudvekslinger med politiet ved Kanos politistationer og byens pas- og immigrationskontorer, rapporterer flere internationale medier.
Militæret i byen i det nordlige Nigeria siger, at det høje tabstal, der søndag vurderes at have nået 178 omkomne, må forventes at stige i de kommende timer og dage.
– Hospitalerne er ikke udstyrede til at håndtere både tilstrømningen af sårede og sværhedsgraden af skaderne, så vi forventer, at dette tal bliver højere, forklarer en officer, der ikke ønsker at opgive sit navn, idet han ikke har tilladelse til at udtale sig til pressen.
Den fundamentalistiske islamistgruppe Boko Haram har taget ansvaret for det koordinerede angreb. Terrorgruppen opererer med base i den nordøstlige del af Nigeria og har i de senere år hærget området med henrettelser, skudepisoder og bombeattentater rettet mod landets myndigheder.
Indtil slutningen af 1990erne var forholdet mellem de kristne i Syd-Nigeria og det muslimske nord nogenlunde fredeligt og præget af gensidig respekt. Landets grupperinger havde udstrakt selvstyre, og kristne og muslimer blandede sig ikke i hinandens anliggender.
– Men så begyndte de kristne at missionere, og muslimerne indførte sharia-love. Det har siden ført til massakrer og hævnmassakrer på begge sider, forklarer Bjørn Møller, der er professor ved Aalborg Universitet, København, og ekspert i afrikanske forhold. til Politiken online.
Mystiske Boko Haram
U-landsnyt.dks korrespondent i Vestafrika, journalist Lars Zbinden Hansen, skriver søndag udbyggende:
Ingen ved præcist, hvor mange medlemmer Boko Haram har, eller nøjagtigt hvor de kommer fra.
Det vides heller ikke bestemt, hvem der støtter gruppen, eller hvor dens våben kommer fra, så iagttagere har delt sig i to lejre.
Der er de, som mener, at gruppen er uorganiseret og usammenhængende, og at de mange og eskalerende angreb op igennem 2011 og her i det nye år er tilfældige kriminelle, der uafhængigt af hinanden har udført deres drabelige gerninger og blot dækker sig ind under navnet Boko Haram.
Andre, herunder USA’s efterretningstjeneste, har advaret om, at Boko Haram er ekstremt velorganiseret og står i direkte forbindelse med andre terrorgrupper på det afrikanske kontinent, som Al Aqaeda i Islamisk Maghreb med oprindelig base i Algeriet og med al-Shabab i Somalia.
Fredagens angreb synes at give de sidste ret.
Advarede om angrebet
Det var næppe gerningsmænd, der agerede uafhængigt af hinanden, og Boko Haram havde også på forhånd advaret om angrebet.
Blot få timer før bomberne sprang i Kano, kunne de mere end 10 millioner mennesker i byen læse på papirark delt rundt over hele byen, at et angreb på statens sikkerhedsstyrker, politiet og kristne var nært forestående.
På papirerne stod bl.a.: ”Folk i Kano skal huske, at politiet har arresteret vore medlemmer og kaldt dem for revolvermænd og bevæbnede røvere. Vi vil angribe enhver, som arresterer vore medlemmer… og bekæmpe sikkerhedsstyrkerne og deres agenter inklusiv kristne”.
Den nigerianske romanforfatter Mohammed Umar vurderede søndag overfor BBC, at Boko Haram er særdeles velorganiseret. Siden bombeangrebet mod FN-hovedkvarteret i hovedstaden Abuja i august, hvor 57 blev dræbt, har ”Boko Haram hele tiden været et-to skridt foran de nigerianske sikkerhedsstyrker”, hed det fra forfatteren.
Boko Haram fortsatte angrebene søndag. Der meldtes om eksplosioner i to kirker i byen Bauchi, også i det nordlige Nigeria, men hidtil ingen dræbte.
Regeringens udgangsforbud fra solnedgang til solopgang i Kano, som den erklærede for et par uger siden, har altså ikke taget brodden af Boko Harams angreb.
Vil indføre sharia
Boko Haram, hvis navn oversættes fra Hausa-sproget til ”Vestlig uddannelse er forbudt/syndigt” blev stiftet i 2002 og ønsker at destabilisere den nigerianske stat og i stedet indføre den strenge muslimske sharia-lovgvning.
I yderste konsekvens ønsker den et “khalifat”, en selvstændig muslimsk statsdannelse i det nordlige Nigeria.
Gruppen har siden et voldsomt opgør med sikkerhedsstyrkerne i 2009 konstant optrappet sine angreb, og 2011 blev det hidtil blodigste.
De mest spektakulære angreb var angrebet på FNs hovedkvarter i Nigeria i august og i juni på den centrale politistation i hovedstaden Abuja, og juledag bombede gruppen en katolsk kirke i en forstad til Abuja, hvor 57 omkom. Det anslås, at 550 blev dræbt i 2011.