Mandag lancerede regeringen under FN’s Generalforsamling i New York et regionalt Freds- og Stabiliseringsprogram for Sahel, som bl.a. dækker Mali og de øvrige lande i regionen tværs over Vestafrika og omfatter 125 mio. kr. i bistandsmidler over fem år.
Programmets tre fokusområder er 1) Støtte til dialog og forsoning, 2) Sikkerhedssektor-indsatser, samt 3) Bekæmpelse af voldelig ekstremisme og organiseret kriminalitet.
Sahel er et fokusområde under generalforsamlingen, og FNs generalsekretær er vært for et højniveaumøde om regionen torsdag den 26. september.
For Danmark vil fokus særligt ligge på dialog og forsoning i civilsamfundet i Sahel, et område som er vigtigt for en varig fred og hvor Danmark yder en helt særlig indsats, hedder det i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet mandag.
Udviklings-minister Christian Friis Bach (R):
”Vi lancerer det nye Sahel-program for at bidrage til at sikre fred og danne grobund for udvikling i en af verdens mest ustabile regioner og nogle af verdens fattigste lande. Formålet er at bekæmpe de grundlæggende årsager til ustabiliteten.”
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF):
”Sahel er en skrøbelig region, hvor en række af verdens udfordringer løber sammen. Skrøbelige stater, ekstremister, massiv fattigdom og flygtninge gør, at ustabiliteten har spredt sig langt udover Sahel, og at den også påvirker Europa og os”.
“Derfor skal Danmark være med til at håndtere udfordringerne, og det gør vi. Politisk arbejder vi både for at fremme fred og stabilisering regionalt og i de enkelte lande”.
“Et godt eksempel er Mali, der sidste år var ved at blive løbet over ende af ekstremister. Dér satte verdenssamfundet ind. Det nyttede, og nu bidrager vi både sikkerhedsmæssigt, politisk og udviklingsmæssigt. Efter halvandet års uroligheder har Mali netop gennemført præsidentvalg med historisk høj valgdeltagelse”.
“Behovet for at samtænke indsatserne og inddragelse af civilsamfundet for at skabe fred bliver også mine hovedbudskaber på højniveaumødet med FN’s generalsekretær den 26. september.”
Ønsker samlet konfliktløsning
Christian Friis Bach uddyber:
”Sahel-programmet supplerer Danmarks langsigtede udviklingsmæssige samarbejde og humanitære indsats i regionen. Programmet fokuserer på dialog og forsoning, sikkerhedssektor-indsatser og indsatser mod ekstremisme, radikalisering og organiseret kriminalitet”.
“Konkret vil vi bl.a. støtte konfliktløsning på lokalt niveau med inddragelse af alle samfundsgrupper – på tværs af sociale og kulturelle skel. En form for konfliktløsning, der bringer civile og dem, der greb til våben, sammen. For konflikter er ofte lokale og kræver lokale løsninger”.
“Vi vil støtte den store indsats for at opbygge ansvarlige sikkerhedsstrukturer i bl.a. Mali. Det er afgørende, at der er mere demokratisk kontrol med militær og politi”.
“Endelig vil vi i tæt samarbejde med FN og internationale partnere modvirke den undergravende effekt, som organiseret kriminalitet og voldelig ekstremisme har på stabilitet, udvikling og sociale strukturer.”
“Sahel kun én grænse væk fra Europa”
Regeringen vil fortsat engagere sig aktivt i Sahel og bidrage til at skabe løsninger på kriserne, så der kan dannes grundlag for varig fred og udvikling i en af verdens fattigste regioner, skriver udenrigsministeriet videre.
Sahel er én grænse væk fra Europa. Danmark har mulighed for at spille en særlig rolle i regionen i kraft af vores langvarige engagement i landene (Burkina Faso, Mali og Niger).
Et eksempel på Danmarks aktive engagement i regionen er den hurtige støtte til de internationale indsatser efter kuppet i Mali i 2012, herunder støtte til afholdelse af valg og et dansk militært bidrag til franskledede operation.
I tillæg til det langsigtede udviklingssamarbejde og Danmarks humanitære bistand kommer så et regionalt Freds- og Stabiliseringsprogram for Sahel.
Det er vigtigt at arbejde regionalt i tillæg til de nationale samarbejder, da problemerne ikke kender landegrænser og har destabiliserende effekt både i regionen og bredere set.
Det ser vi f.eks. med massiv organiseret kriminalitet, herunder bl.a. narko- og våbensmugling på tværs af landene i regionen. Programmet er rettet mod de underliggende årsager til den ustabile sikkerhedssituation Sahel oplever.
Tre spor
Regeringen vil arbejde inden for tre spor, som alle bidrager til det fælles mål at øge stabiliteten i Sahel, hedder det.
Inden for 1)
dialog og forsoning vil regeringen konkret støtte konfliktløsning på lokalt niveau med inddragelse af både formelle og uformelle grupper – konflikter er ofte lokale og kræver lokale løsninger.
Med fokus på 2)
sikkerhed vil regeringen supplere den store internationale indsats med at opbygge ansvarlige sikkerhedsstrukturer, hvor vi specifikt ønsker at bidrage til at sikre demokratisk kontrol med bl.a. militær og politi.
Endelig vil regeringen 3)
inden for området bekæmpelse af voldelig ekstremisme og organiseret kriminalitet bidrage til den internationale indsats i regionen – fordi vi ved, at ekstremisme og organiseret kriminalitet underminerer både de sociale strukturer i landene – og sikkerhed.
Regeringen vil arbejde tæt sammen med internationale partnere, herunder andre bilaterale donorer, FN og EU m.fl.
Et af de tværgående temaer i programmet er vigtigheden af civilsamfundets rolle i opbygningen af fred og stabilitet.
Vi har set i Mali ved fredsaftalerne i 1991, 1992 og 2006, at freden ikke blev langvarig. En af de væsentligste årsager var netop at civilsamfundets inddragelse var usystematisk, kortvarig og ikke inkluderede alle grupper. Dermed fjernede man ikke grundlaget for ustabilitet.
Der er i Sahel-landene “synlige” og “usynlige” lag af civilsamfundet. Det usynlige lag, som f.eks. traditionelle ledere og kvindegrupper, er meget vigtige at inkludere i dialog og forsoningsprocesser, fordi de er nøglen til fred på lokalt plan.
Yderligere oplysninger hos:
Særlig rådgiver for udviklingsministeren,
Thomas Hundsbæk-Pedersen, på tlf. +454 18 65 900