Nyt dansk Syrienprogram skal støtte de moderate kræfter i Syrien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Danske midler går til et stort antal indsatser for at stabilisere de områder i Syrien som nogle af de mere moderate kræfter i oppositionen kontrollerer. Bl.a. ydes der støtte til basale ydelser som sundhed, uddannelse, vand og elektricitet.

Udenrigsminister, Martin Lidegaard, og handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen, lancerede fredag et 1-årigt Syrien-program for 2014 og en strategisk ramme for bistanden til Syrien for 2014 og 2015.

Der er afsat 100 mio. kr. i 2014 til det nye Syrien-program, som er en vigtig brik i de danske bestræbelser på at hjælpe befolkningen i de oppositionskontrollerede områder i Syrien i samarbejde med den moderate del af oppositionen.

Derudover støttes en række menneskerettigheds- og civilsamfundsprojekter, samt indsatser, der skal fremme en politisk løsning på konflikten.

Programmet finansieres over Freds- og Stabilitetsfonden med 80 mio. kr. og Det Arabiske Initiativ med 20 mio. kr.

Dermed har regeringen afsat i alt 204 mio. kr. til stabiliserings- og udviklingsindsatser i Syrien i perioden 2012-14. Pengene kommer oven i det betydelige danske humanitære bidrag på 682 mio. kr.

”Med det nye Syrienprogram ønsker vi at forbedre den syriske befolkning adgang til basale serviceydelser såsom vand, elektricitet, uddannelse og sundhed. Et andet vigtigt indsatsområde er politi-og retssektoren, hvor vi støtter de moderate, civile aktører, som arbejde for at forbedre retssikkerheden for lokalbefolkningen. Med de nye program støtter Danmark også syriske menneskerettighedsaktivister og civilsamfundsorganisationer, og vi støtter bl.a. FN’s bestræbelser på at finde en politisk løsning,” lyder det fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.

DOKUMENT: Syrienprogram 2014-2015

Det danske Syrienprogram har til formål at fremme en politisk løsning på konflikten, støtte stabiliserings- og genopbygningsindsatser i de oppositionskontrollerede områder og at fremme menneskerettigheder og et styrket civilsamfund.

En vigtig målsætning med programmet er at støtte de moderate kræfter i den syriske opposition, herunder den syriske oppositions- koalition og civilsamfundsorganisationer.

Der er afsat 100 millioner kr. til programmet i 2014 over Freds- og Stabilitetsfonden (80 mio. kr.) og Det Arabiske Initiativ (20 mio. kr.).

Dermed er den samlede danske stabiliserings- og udviklingsbistand til Syrien på i alt 204 millioner kroner for perioden 2012-14. Der vil i begyndelsen af 2015 blive taget stilling til, om der skal tilføres yderligere midler.

Konflikten i Syrien gik i marts 2014 ind i det fjerde år og har skabt den alvorligste humanitære og sikkerhedsmæssige krise i mange år. Mere end 140.000 mennesker har mistet livet, 6,5 millioner er tvunget på flugt internt i Syrien, over 9 millioner syrere har behov for nødhjælp og 2,5 millioner er flygtet fra landet.

Kamphandlingerne og den håbløse situation har medført kolossale ødelæggelser og flere steder et totalt nedbrud af offentlige og administrative strukturer.

Det gør sig ikke mindst gældende i de oppositionskontrollerede områder, hvor befolkningen mangler adgang til de mest basale serviceydelser og hvor ekstremisme vinder frem på bekostning af de moderat orienterede kræfter.

Programmet er bygget op omkring tre fokusområder.

Fokusområde 1: Politisk løsning og konfliktforebyggelse

Kun en politisk aftale vil kunne sikre en fredelig og bæredygtig løsning på konflikten i Syrien. Danmark støtter derfor en række projekter, der skal bidrage til at bane vejen til en politisk løsning. Over det nye program støttes bl.a.:

  • FNs politiske mission: Danmark har siden konflikten begyndelse støttet FNs arbejde med at fremme en politisk løsning gennem støtte til FNs særlige repræsentanter for Syrien. Støtten leveres gennem FNs politiske kontor Department of Political Affairs. Projektet støttes med godt 10 mio. kr. i 2012-2014.
  • Politisk transition i Syrien: Danmark støtter et projekt, som skal udvikle modeller for, hvordan en politisk transition i Syrien kan se ud. Projektet bygger på dialog mellem fremtrædende repræsentanter fra de forskellige sider i konflikten, og skal føde ind i FNs politiske proces. Projektet gennemføres af The Carter Center. Projektet støttes med 5 mio. kr. i 2014. Andre projekter, der kan bidrage til dialog mellem konfliktens parter kan komme på tale.

Fokusområde 2: Stabilisering og genopbygning i de oppositionskontrollerede områder

Civil befolkningen i de oppositionskontrollerede områder er hårdt trængt.

De offentlige systemer er stort set helt brudt ned, og der er udbredt mangel på adgang til de mest basale ydelser såsom vand, elektricitet og sundhed. Samtidig er områderne præget af lovløshed.

Danmark ønsker at støtte civilbefolkningen i de oppositionskontrollerede områder, og samtidig støtte de civile, moderate kræfter i oppositionen. Det sker gennem:

  • Levering af basale serviceydelser: Danmark støtter leveringen af basale service ydelser i de oppositionskontrollerede område i Syrien. Det gælder bl.a. inden for sundhed, uddannelse, vand og elektricitet. Støtten leveres gennem Syria Recovery Trust Fund (SRTF), som støttes i samarbejde med den syriske oppositionskoalition og en række andre donorlande . Det samlede danske bidrag til fonden er 50 mio. kr. i 2013-14.
  • Støtte til politi- og retssektor: Danmark støtter et projekt, som skal bidrage til at støtte og kapacitetsopbygge politiet og moderate aktører i retssektoren i de oppositionskontrollerede områder. Projektet støttes i samarbejde med det danske Rigspoliti. Danmark støtter projektet med i alt 50 mio. kr. i 2013-14.

Fokusområde 3: Menneskerettigheder og civilsamfund

Danmark går foran for at støtte opbygning af civilsamfundsstrukturer i de oppositionskontrollerede områder i Syrien.

Danmark ser udviklingen af et funktionelt civilsamfund som en vigtig byggesten i opbygningen af et demokratisk Syrien. Civilsamfundet spiller også en vigtig rolle i indsamling af dokumentation for krigsforbrydelser.

  • Civilsamfundscenter: Danmark har etableret et civilsamfundscenter, Baytna, i det sydlige Tyrkiet tæt ved den syriske grænse , hvor syriske civilsamfundsorganisationer kan modtage træning og ansøge om midler til projekter. Danmark støtter igennem centeret en lang række små syriske civilsamfundsorganisationer, som arbejder inde i Syrien. Danmark støtter centeret med 15 mio. kr. i 2013-14.
  • Støtte til civilsamfundsnetværk i Syrien: Danmark støtter opbygningen af uafhængige civilsamfundsnetværk, de såkaldte Local Coordination Committees, som opererer i flere af de oppositionskontrollerede område i Syrien. De leverer serviceydelser til civilbefolkningen og udgør samtidig en sjælden demokratisk stemme. Projektet støttes med 7 mio. kr. i 2013-2014.
  • Støtte til menneskerettighedsforkæmpere og demokratisk transition: Danmark støtter en række civilsamfundsaktører og menneskerettighedsforkæmpere, som arbejder for at indsamle dokumentation om krigsforbrydelser og at fremme en retfærdig og demokratisk fremtid for Syrien. Projektet koordineres af NGO’en The Day After, som støttes med 10 mio. kr. i 2013-14.

Den danske indsats i Syrien – highlights

Danmark har samlet set ydet knap 1 milliard kr. til løsningen af konflikten i Syrien, og afhjælpningen af konfliktens humanitære konsekvenser.

Politisk løsning

Danmark arbejder aktivt for en politisk løsning på konflikten. Danmark har udpeget en særlig repræsentant for den syriske oppositionskoalition. Danmark støtter FNs arbejde – politisk og finansielt – og deltog i Geneve-konferencen i januar 2014.

Kemiske våben

Danmark leder et flådebidrag som har til opgave at transportere de kemiske våben ud af Syrien. Dette sker i samarbejde med Organisationen for forbud mod kemiske våben (OPCW).

Stabiliserings- og udviklingsbistand

Danmark arbejder på at forbedre vilkårene for civilbefolkningen i de oppositionskontrollerede områder i Syrien i samarbejde med moderate aktører. Den samlede danske stabiliserings- og udviklingsbistand er på 204 mio. kr.

Humanitært bidrag

Danmark er en af de største humanitære bidragsydere og har støttet ofrene for konflikten både inde i Syrien og i nabolandene med i alt 682 mio. kr.

Hent ovenstående dokument, Faktaark Syreinprogram 2014-201.