Et nyt online undervisningsspil – DILEMMA – fra Fagligt Fælles Forbund (3F) viser de dilemmaer, der gemmer sig bag den globale handel og fattige menneskers slid for en ringe løn i u-landene. Spillet er målrettet folkeskolens ældste klassetrin, skriver 3F i en pressemeddelelse.
Verden over arbejder millioner af mennesker med at sy tøj, lave mobiltelefoner, dyrke bananer og meget andet, der bl.a. bliver solgt i Danmark.
Mange af dem er fattige – working poor – selv om de knokler og deres arbejdsdag ofte er mere end 12 timer. Rettigheder og et anstændigt arbejdsmiljø er der ingen garanti for.
Det er bare nogle af de dilemmaer, der gemmer sig bag globaliseringen. Børnearbejde, skadeligt arbejdsmiljø og mangel på indflydelse er andre problemer.
“Der er ingen lette løsninger, men det er vigtigt at blive klogere på vilkårene og forholde sig til debatten – også for unge i skolealderen”, siger Lea Bohr, international rådgiver i 3F
Derfor udgiver 3F International Solidaritet og Udvikling nu undervisnings-spillet DILEMMA, der er målrettet folkeskolens ældste klasser.
Eleverne indgår i et rollespil
I DILEMMA kan elever og andre interesserede forsøge sig i nogle af den globale handels forskellige roller:
Som ung tekstilarbejder i Bangladesh, tøjimportør i Danmark, bananarbejder i Honduras, præsident i Zambia og østeuropæisk migrantarbejder.
“I løbet af spillet skal eleverne forholde sig til en række dilemmaer, samtidig med, at de lærer om fattigdom, rettigheder på arbejdsmarkedet og global handel. Gennem de forskellige karakterer får man mulighed for at opleve globaliseringen set med forskellige øjne”, siger Lea Bohr.
DILEMMA er netop udgivet og kan bl.a. opleves på skolemesser i Bella Centret og Aarhus. Alle kan gå ind og spille DILEMMA.
Spillet ligger på http://dilemma.3f.dk
“Selv om DILEMMA først og fremmest henvender sig til historie og samfundsfag i folkeskolen, er det et spil, som andre også kan have glæde af. F.eks. til at skabe debat på tekniske skoler, højskoler og i ungdomsorganisationer.
Dilemma – på sporet af globale rettigheder
Arbejdspladser flytter rundt i verden, og det sætter løn- og arbejdsvilkår under pres.
Vi køber flere og flere varer, der er produceret langt fra, hvor vi bor – ofte i fattige lande, hvor arbejderne får en løn, de ikke kan leve af og arbejder under vilkår, der er skadelige for deres helbred.
Regeringer, arbejdsgivere og arbejdstagere har gennem Den Internationale Arbejdsmarkedsorganisation, ILO, fastsat elementære principper og rettigheder, der er gældende på arbejdsmarkedet.
Disse grundlæggende faglige rettigheder skal respekteres, uanset om man arbejder i Danmark eller i verdens fattigste lande.
Fagbevægelsen kæmper for, at globaliseringen ikke bliver et redskab til at svække disse rettigheder og forværre menneskers arbejdsforhold.
Undervisningsspillet Dilemma – på sporet af globale rettigheder giver indblik i og mulighed for at diskutere vigtige temaer såsom
* arbejdsmiljø,
* børnearbejde,
* retten til at organisere sig,
* kollektiv forhandling,
* fattigdom og
* hvad det betyder for mennesker, når deres rettigheder krænkes.
Fem fiktive personer
Eleverne bliver præsenteret for fem fiktive personer fra henholdsvis Bangladesh, Danmark, Honduras, Rumænien og Zambia og skal hjælpe dem med at træffe valg, der bl.a. påvirker deres sundhed, arbejdsforhold og levevilkår.
De fem figurer er nok fiktive, men deres situation og mange af de dilemmaer, de lander i, er baseret på reelle valg, som mennesker i hele leverandørkæden står over for hver dag.
Miras historie
Mira Khan er 17 år og fra Bangladesh. Hun forlod sin mor og far i landsbyen og tog til storbyen Dhaka for at arbejde på en tøjfabrik sammen med 2.000 andre arbejdere.
På fabrikken syr hun tøj, der bliver solgt i butikker i Danmark og andre lande i Europa.
Mira bor på et lille værelse med fem andre unge piger. Hun arbejder 50 timer om ugen for at tjene penge nok til at sende penge hjem til sine forældre. Pengene betyder, at hendes lillebrog kan gå i skole og ikke behøver at arbejde.
I Dilemma kan du hjælpe Mira med at få bedre forhold. Du kan påvirke hendes økonomi, sundhed, rettigheder og arbejdsforhold, hedder det.
DILEMMA er produceret i samarbejde med Forlaget Turbine, Nörd og journalist Peter Rasmussen.
Yderligere oplysninger hos:
Lea Bohr,tlf. 60 25 34 19 og e-mail til [email protected]