Det skal være slut med de giftige følgevirkninger af guldudvinding i mange udviklingslande.
Det mener en ny koalition af lande og organisationer som med 180 millioner dollar (omkring 1,1 milliard danske kroner) vil gøre op med den massive forurening, der ofte er konsekvensen af jagten på guld i småskala.
Guld er kendt som en meget værdifuldt metaltype, men de fleste af os har det faktisk mellem fingrene flere gange om dagen.
“Fra smartphones til bryllupsringe har vi guld i hænderne hver dag. Men for mange af os er kilden til dette guld og dets virkelige omkostninger stadig et mysterium”; siger Gustavo Fonseca, direktør for Den Globale Miljøfacilitet (GEF) i en pressemeddelelse fra GEF mandag.
GEF er gået sammen med FN-organisationerne for udvikling og miljø (UNDP og UN Environment) samt flere lande i et samarbejde med det lidt snørklede navn Global Opportunities for the Long-Term Development of the ASGM Sector (forkortet GEF Gold).
Regeringer fra Burkina Faso, Colombia, Guyana, Indonesien, Kenya, Mongoliet, Filippinerne og Peru er med i sammenslutningen.
Farligt arbejde
Hver eneste år bliver der udvundet omkring 2.700 ton guld. Omkring 20% af guldet kommer fra små minedrifter, lyder det i en pressemeddelelse fra Conservation International, som også er med i koalitionen.
Op til 15 millioner mennesker i verden arbejder med guldudvinding i de små håndværksbaserede drifter. Herunder er omkring 4,5 millioner kvinder og 600.000 børn.
Det sker under farlige, helbredsskadelige og uregulerede forhold, skriver organisationerne.
Derfor er de små udvindigsaktiviteter forbudt i mange lande, men de udgør en vigtig indtægtskilde for fattige befolkningsgrupper, som savner alternativer, mener koalitionen.
GEF Gold vil derfor arbejde med at udfase sundhedsskadelig kviksølv fra guldudvindingen.
“Kviksølv er ikke nødvendigt for at udvinde og finde guld. I den udviklede verden er kviksølv ikke blevet brugt i guldproduktion i et århundrede”, siger Dr. M. Sanjayan, direktør ved Conservation International.
Det nye samarbejde vil ligeledes arbejde med de mange værdikæder i guldindustrien på småskala.
“Ved at udfase brug af kviksølv og kæde minearbejdere sammen med markeder for ansvarligt producerede og udvundede mineraler, vil GEF Gold hjælpe med at sikre, at guldets værdikæde både støtter minearbejdere og giver forbrugere adgang til etisk produceret, bæredygtig guld”; siger Jacob Duer, leder af UN Environments afdeling for kemikalier og sundhed.