Nyt studie: Klimaforandringer væsentlig årsag til Syriens borgerkrig

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk

Globale temperaturstigninger spiller en stor rolle i mange konflikter, og en af de væsentligste årsager til borgerkrigen i Syrien er klimaforandringer, fremgår det af en undersøgelse, der publiceres i juli. 

Religion, kultur, økonomi eller mangel på demokrati bliver ofte nævnt som årsager til konflikter rundt om i verden. Men forskere mener, at også klimaet spiller en stor rolle i flere af de konflikter, vi har set på det seneste.

Det gælder blandt andet den langvarige borgerkrig i Syrien.

Peter H. Gleick, præsident for forskningsinstituttet Pacific Institute, har skrevet en artikel om netop dette. Den offentliggøres i det akademiske tidsskrift Weather, Climate and Society i juli. Han har beskrevet sammenhængen i en kronik i den amerikanske avis Huffington Post.    

Gleick påpeger, at Syrien fra 2006 til 2011 oplevede den værste tørke, der nogensinde er registreret i landets historie.

”Den dramatiske forringelse af adgangen til vand, den dårlig forvaltning af vand, fejlslagen landbrug og den følgende forværrede økonomi bidrog til forskydninger i Syriens befolkning og migration af landbrugsbefolkninger til de nærmeste byer. Disse faktorer bidrog yderligere til arbejdsløshed i byerne, økonomiske forringelser, fødevareusikkerhed for over en million mennesker og følgende social uro”, skriver han i kronikken.

Bombede bygninger i Azaz, august 2012, FOTO: Voice of America News.

En egentlig borgerkrig har nu hærget det mellemøstlige land i tre år. Ifølge FN havde konflikten i september 2013 krævet 120.000 dødsofre, og den betegnes som en humanitær katastrofe.

Flere forskere mener, at det blot er en ud af mange nationale konflikter, hvor klimaforandringer har været med til at skabe grobund for fjendtlighederne. 

Klima og konflikt

FN’s klimapanel advarede i den seneste rapport om, at stigende globale temperaturer vil føre til flere konflikter og flere klimaflygtninge. Pentagon har ligeledes advaret om, at det foranderlige klima er en trussel mod den globale sikkerhed.

”Presset fra klimaforandringer vil påvirke kampen om ressourcer og lægge yderligere byrder på økonomier, samfund og statslige institutioner verden rundt” hedder det i rapporten fra marts i år.

Den amerikanske præsident Barack Obama offentliggjorde i sidste uge en plan for amerikansk reducering af kulstofudledninger, og han har også været inde på risikoen for flere konflikter forårsaget af de stigende temperaturer.

I en tale på et amerikansk militærakademi beskrev han for nyligt klimaforandringer som en ”snigende national sikkerhedstrussel”, der vil kræve, at de væbnede styrker ”reagerer på flygtningestrømme, naturkatastrofer og konflikter om vand og føde”.

Det fremgår af en blog i den britiske avis The Guardian, skrevet af klimajournalisten Nafeez Ahmed.

I indlægget beskriver han, hvordan klimaforandringer allerede har været en væsentlig udløsende årsag til flere konflikter.

Klimaet spiller ind i mange konflikter

Et af kerneeksemplerne er konflikten i Darfur. ”Er Darfur-konflikten den første klimakrig?”, spurgte den berømte amerikanske økonom Jeffrey Sachs i 2007. Han svarede selv bekræftende ved at påpege, at Darfur var en økologisk katastrofe mere end en politisk katastrofe.

Læs mere om konflikten i Darfur på Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/War_in_Darfur

Studier har vist, at højere temperatur og ændringer i nedbør statistisk giver en højere sandsynlighed for konflikt, fremgår det af en artikel i det videnskabelige magasin Nature. Andre forskere maner dog til besindighed, da det er svært at udrede de korrekte årsagssammenhænge mellem klima og konflikter.

Tørke i Østafrika, FOTO: Oxfam East Africa

Adgang til vand bliver dog tit identificeret som en alvorlig konfliktskaber. De dyrebare dråber bliver nævnt som en faktor i flere konflikter, bl. a. i stridighederne mellem Israel og Palæstina.

Vand har ligeledes spillet en stor rolle i nogle nylige uenigheder mellem Egypten og Etiopien. Etiopien har planer om at bygge en stor dæmning, der vil omdirigere en del af Nilens vand. Det har fået egypterne til at frygte for egen vandforsyning.

Den egyptiske regering under Mohamed Morsi diskuterede sidste år om, hvorvidt man skulle true Etiopien åbent eller indirekte med militær magt, for at få dem til at droppe projektet. Verden fik kendskab til disse drøftelser, fordi de tilstedeværende ved mødet tilsyneladende ikke var klar over, at det blev optaget og sendt på direkte tv.

Læs om episoden her: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/10-06-13/direkte-tv-egypten-truer-etiopien-i-strid-om-nilen

Fra klimaforandringer til borgerkrig

Vand er også en af de vigtige elementer i klimaets rolle i den syriske borgerkrig. Ifølge National Public Radio resulterede tørken mellem 2006 og 2011 i en voldsom ørkendannelse, som ramte 60% af landet. Denne tendens havde dræbt 80% af landets kvæg i 2009.

Manglen på det blå guld havde altså ødelagt mulighederne i landbrug for en meget stor befolkningsgruppe, der måtte flygte mod byerne. Her var der ikke arbejde til de mange tilflyttere.

Adgangen til vand spiller en stor rolle i borgerkrigen, FOTO: Davide Restivo

Situationen i Syrien op til borgerkrigens udbrud var derfor sprængfarlig. Her spiller de faktorer, man normalt forbinder med nationale konflikter ind. Syrien er et land med mange forskellige befolkningsgrupper. Når der er problemer med adgang til ressourcer er der stor risiko for stridigheder mellem forskellige grupper.

Nayan Chanda, redaktør af YaleGlobal Online Magazine, forklarer, at det var i denne atmosfære, at borgerkrigen reelt startede.

”Folk følte, at de blev diskrimineret og ikke blev støttet, muligvis på grund af den befolkningsgruppe, de tilhørte. Jeg mener, at denne emigration og de dårlige omstændigheder førte til den første gnist i Dara’a”, siger hun til USA’s National Public Radio.

Hun hentyder til en hændelse, hvor en gruppe unge skriver protester på en mur med slogans fra Det Arabiske Forår. De blev tævet og fængslet i februar 2011, og det førte til store demonstrationer og yderligere uroligheder.

Nafeez Ahmed påpeger i The Guardian, at klimaforandringer aldrig er den eneste årsag til en konflikt. Konflikter opstår altid som et sammenspil mellem forskellige faktorer. De sociale, politiske og økonomiske årsager til en konflikt nævnes ofte, mens den globale opvarmning først for nyligt er blevet hot i forklaringen på konflikter.