ØK-mand fylder 80

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fødselaren blev ansat i Kompagniet i 1951, blot 15 år gammel, og var tilknyttet eksportafdelingen de første syv år, kun afbrudt af militærtjeneste i Livgarden, herunder udstationering ved NATOs euroæiske hovedkvarter (SHAPE), der dengang lå uden for Paris.

Som 22-årig blev han udsendt til ØKs filial i den kinesiske havneby, Shanghai og to år derefter til Hong Kong.

Efter ti år i den dav. britiske kronkoloni, de sidste tre år som chef for filialen, var han 1970-72 admin. direktør for det ØK-ejede R.T. Briscoe i Ghana, der bl.a. havde store skovkoncessioner og en omfattende automobilforretning.

Derpå fulgte fem år som ØKs landechef i Malaysia, hvor hovedaktiviteterne var plantagedrift, produktion af børnemælkserstatning og håndkøbsmedicin.

Efter hjemkaldelsen til det imposante hovedkontor i København var Erik Petersen de første to år bekæftiget med reorganisering af filialnettet for det dengang mægtige Østasiatiske Kompagni.

Derefter ti år i shipping, bl.a. indenfor containerskibsfart, koncernpersonalechef og administrationschef.

Fire år efter pensioneringen i 1998 flyttede han med sin hustru til Solkysten i Spanien, hvor han fremdeles bor. Han mistede sin hustru i 2014.

Hans gamle arbejdsplads – Danmark første egentlige globale koncern – er i dag en skygge af sig selv.