”I har skildret gadebørnene med barsk sanselighed og nøgenhed. Jeres billeder er virkelig stærke, og selvom det ikke er, hvad vi har lyst til, føles det som at være der selv.”
Sådan lød ordene fra juryen, der på vegne af Danida kårede vinderen af yderligere 10.000 kroner til den film, de mente havde udmærket sig særligt.
I Dagmar biografen stimlede forventningsfulde legatmodtagere og deres familier og venner sammen lørdag aften for at se de 10 film på det store lærred for første gang. Spændte fordi det var premieren på filmene de havde arbejdet på siden april, og fordi der var 10.000 kroner på højkant.
Vinderfilmen viser gadebørns hverdag ved jernbanen i den hektiske storby Kolkata i Indien. Det er barske billeder af børn, der tager stoffer i nattens mulm og mørke, og netop disse billeder har været vigtige for duoen bag Jernbanebørnene fra Kolkata, Benjamin Kodboel og Daniel Myrup Pedersen:
”Det sker ofte at man snakker om noget, som man ikke har billeder på. Derfor har vi sat fokus på at få et visual proof og være ude om natten for at være sammen med børnene i situationen, hvor de tager stoffer for eksempel,” fortæller Daniel Myrup Pedersen.
Begge mænd har store ambitioner og drømmer om at leve af at lave dokumentarfilm fra den store verden. Derfor er Danida prisen noget af en milepæl. Benjamin Kodboel læser Medie- og TV tilrettelæggelse og Daniel Myrup Pedersen journalistik på journalisthøjskolen i Århus.
Film der kan åbne døre til lukkede universer
Jurymedlem Nikolaj Christensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole beskrev, hvordan alle filmene dette år havde båret præg af en særlig alvorsfuld tone, på trods af årets tema: eventyr.
”I har været i nogle situationer, hvor der ikke var meget positiv energi, og det kan være svært, hvad man gør med det meget dystre materiale,” lød det fra Nikolaj Christensen, der understregede, at der var tale om en stor præstation fra alle legatmodtagere.
Om vinderfilmen sagde juryen således: ”Film kan åbne døre til universer, der ellers er lukkede for os, sådan et univers er banegården i Kolkata. Det er trøstesløst og stærkt ubehageligt at se små børn i omgivelser, hvor ingen beskytter eller tager sig af dem.”
De unge filmskabere er glade for at blive anerkendt for at bevæge sig ind i et miljø, man ellers ikke har adgang til hjemme fra de danske stuer. Helt tilbage til idé-generering havde de lyst til at sætte fokus på Indien.
”Indien er et land, vi begge to er meget fascineret af. Det er voksende i det store verdensbillede, og vi vil gerne høre mere og forstå, hvad det er for nogle mennesker, der også kommer til Danmark,” fortæller Benjamin Kodboel.
I tilblivelsen af filmen havde prisvinderne taget kontakt til en dansk NGO, som driver et børnehjem i Kolkata. Dermed fik de en fixer, der i deres 3-ugers rejse i Indien var med rundt som oversætter, og hjalp med kontakten til børnene.
Legatet som et springbræt
Juryen uddelte i alt tre priser til premieren. På tredje pladsen kom filmen Tågefiskeren af Rikke Abraham Callesen og Rosa Munch Gelardi. Juryen roste filmen for at skabe sit eget fortællesprog mellem poesi og antropologi, samtidigt med at den giver indblik i noget, vi ikke kendte til: nemlig at man i det sydlige Marokko samler tågen i bjergene og dermed får vand til landsbyernes beboere.
Andenpladsen gik til filmen The Orange Boy af Nicklas Johansen og Laura Marie Tufte, som juryen anerkendte for at minde os alle om, hvordan forkert og hensynsløs omgang med naturen har meget lange konsekvenser.
Med Danidas Verdensbilledlegat håber projektleder Carsten Dollerup, at legatmodtagerne tænker udviklingslande ind i deres fremtidige karriereplaner. Også årets jury fortæller, at mange legatmodtagere er gået videre af denne vej og har fundet deres eget sprog igennem de filmiske fortællinger.
Årets vindere nikker genkendende til legatet som en unik mulighed, med kreativ frihed og en stejl læringskurve. Benjamin Kodboel og Daniel Myrup Pedersen har da også allerede næste projekt i tankerne.
”En af de interessante historier, vi godt kunne tænke os at fortælle, er om kvægsmugling ved grænsen mellem Indien og Bangladesh. Koen er jo hellig i Indien, men i Bangladesh er de muslimer og spiser meget oksekød, så der er en ulovlig kvægsmugling business i gang,” fortæller Daniel Myrup Pedersen, der glæder sig til at komme igang.
Snart kan du se vinderfilmen og alle de andre verdensfortællinger på youtube. Indtil da kan du se Globalnyts omtale af de resterende ni film her.
Søndag d. 17. november kl. 13 kan alle filmene ses i biografen Øst for Paradis i Århus. Bestil gratis billet her.
Samtlige film (med undtagelse af Coconuts – and everything else) kan ses her.
Redigeret 11.11.2019 kl 15.55 med tilføjelse af nederste Youtube-links.