Verdensbanken advarer nu Uganda mod den rekordhøje befolkningsvækst og siger, at det kan undergrave landets mål om at nå en status som mellemkomstland og ikke længere være en egentlig fattig nation.
Senior-økonom i Banken Aton Dobronogov sagde mandag under en forelæsning i hovedstaden Kampala, at det østafrikanske land har en af verdens yngste befolkninger og at det lægger ekstra byrder på de relativt få, som skal skaffe indkomster hjem.
Baggrunden er også dyster nok. Med mindre fødselshyppigheden falder, vil der være dobbelt så mange ugandesere i 2025 – nemlig henved 60 millioner – som i 2009. Og dét i et land, der kun er knapt 6 gange større end Danmark med 5,5 mio. indbyggere.
Folketallet er steget trods hiv/aids-epidemi, krige og interne konflikter. Det skyldes, at ugandesiske kvinder har en af verdens højeste fødsels-rater – hver kvinde føder i gennemsnit næsten 7 børn, hvilket svarer til en befolkningstilvækst på skønnet 3,4 procent. Gennemsnitsalderen for, hvornår en kvinde føder første gang, er nede på 19,1 år.
Denne udvikling er med til at mindske den faktiske økonomiske vækst pr. indbygger til ca. 2 pct. om året.
Uganda er en af de største modtagere af dansk udviklingsbistand og fik udbetalt 400 mo. kr. fra Danida og 100 mio. via private danske organisationer i 2009. Dermed var Danmark en af Ugandas 5 største bilaterale udviklingspartnere.
Landbrug er ifølge Danidas årsberetning for 2009 den dominerende økonomiske aktivitet og står for mere end 30 procent af brutto-nationalproduktet samt beskæftiger 8 udaf 10 ugandesere.
Alligevel gik blot 45 mio. kr. af den samlede danske bistand i 2009 gen-nem det dansk-støttede landbrugssektorprogram – eller ca. 1/10.
Kilder: Verdensbanken og andre