Omfattende ændringer i IBIS Latinamerika

Redaktionen

Ibis generalsekretær Vagn Berthelsen gør onsdag på organisationens hjemmeside rede for omfattende ændringer i organisationens Latinamerika – program:

Af Vagn Berthelsen

Styrelsen har besluttet at lukke IBIS’ kontorer og programmer i Honduras, Peru og Ecuador over de næste to år. Kontorerne og programmerne i Guatemala, Nicaragua og Bolivia fortsætter. Beslutningen er økonomisk begrundet og sker for at spare administration.

Samtidig er vi i gang med at udvikle et nyt fortalerprogram for Latinamerika. Det skal sikre politisk opmærksomhed og handling omkring prioriterede temaer. Beslutningen er meget IBIS-specifik, men den sker i en sammenhæng og på et tidspunkt, hvor der blæser nye vinde i den internationale bistandsverden.

Mange europæiske og amerikanske organisationer indskrænker deres udviklingsprogrammer på grund af økonomi, dels fordi private bidrag i nogle lande falder markant som følge af finanskrisen, og dels fordi der er pres på for at nedbringe udgifterne til administration af bistanden.

Desuden ønsker u-landenes regeringer og u-landenes private organisationer selv at styre pengene og udviklingen, og Paris-erklæringen om effektiv bistand har for alvor sat principper om ejerskab, fælles ansvarlighed og fokus på resultater øverst på dagsordnen. Det betyder, at rollen for donorer og i-landenes NGO’er er under forandring. Beslutningen om at lukke ned og lægge om i Latinamerika skal også ses i den sammenhæng.

Visionen for et nyt fortalerprogram er at etablere et tæt og ligeværdigt samarbejde mellem IBIS og stærke partnere i Latinamerika. Samarbejdet skal fokusere på temaer, som er centrale for Latinamerika, og som også kræver politisk handling, både i Latinamerika og i Europa. Et oplagt emne er udvindingsindustrien, for eksempel olie, naturgas og guld, som længe har stået centralt for oprindelige folk i Latinamerika.

Et program med fokus på gennemsigtighed i brugen af udvindingsindustriens overskud, så befolkningen ved, hvor mange penge regeringen har til uddannelse, sundhed og andre samfundsinvesteringer ligger lige for, ligesom miljøspørgsmål kan belyses kritisk. Tilsvarende kan programmet arbejde for fair aftaler mellem udvindingsselskaber og u-landene, sådan at u-landene får en rimelig andel af indtjeningen og selskaberne i øvrigt betaler skat. Et program, der vil være egnet til at skabe opmærksomhed og engagement om Latinamerika i Danmark og i Europa.

Uden IBIS’ landekontorer i Honduras, Peru og Ecuador bliver kravene til partnernes evne til selv at administrere bistanden skrappere. Det betyder, at vi fremover vil samarbejde med stærkere partnere, som har en selvstændig kapacitet. IBIS i Danmark vil blive mere direkte involveret i samarbejdet end tidligere, men præcist hvordan arbejdsdelingen mellem de tilbageværende IBIS-kontorer i Latinamerika og IBIS i Danmark skal være, er ikke afklaret endnu.

IBIS er en del af Alliance2015-samarbejdet, der giver mulighed for fælles kontorer og programmer. I tilrettelæggelsen af det fremtidige program i Latinamerika vil vi også her afsøge mulighederne for et stærkere Alliance2015-samarbejde. Vi kan pulje vores ressourcer og lave stærkere programmer, samtidig med at vi sparer udgifter til administration.

Alt i alt: Vores rolle og samspil med andre er under forandring. Bistanden er i bevægelse, og omlægningen af IBIS’ aktiviteter i Latinamerika afspejler dette.