Løsladelsen af den jordanske fange Ahmed Dagamseh sker efter en bølge af nationale protester de seneste år i Jordan. Dagamseh løslades efter at have afsonet 20 år i fængsel for drab på 7 israelske turister ved en grænsepost i Naharyim ved den israelsk-jordanske grænse i 1997. Det skete kun tre år efter, at fredsaftalen blev indgået mellem Israel og Jordan.
Flere lykønskninger og stærke kommentarer er på kort tid blevet delt på tværs af sociale medier. På Dagamsehs støtteside på Facebook er der blevet sendt en live-video med de første minutter af løsladelsen, som viser det øjeblik, hvor hans mor ser ham for første gang i 20 år og besvimer på gulvet.
Søndag morgen udtalte Dagasmeh i et interview med tv-stationen al-Jazeera:
Dagamseh takkede desuden den jordanske befolkning og sin familie for deres solidaritet og støtte til ham gennem sin lange fængselsdom.
Siden 2011 har sagen om Dagamseh vakt stor opsigt, eftersom flere jordanere begyndte at protestere for hans løsladelse.
Især bredte vreden sig i Jordan, da en 38-årig dommer ved navn Raed Zeiter i 2014 blev skudt af en israelsk soldat ved en grænsepost. Zeiter er palæstinenser og var på besøg i Nablus på Vestbredden.
I 2011 udtalte forhenværende justitsminister Hussein Mjali, at Dagamseh er en helt, og han anmodede om en frikendelse:
I 2013 var der desuden et flertal i parlamentet, som underskrev en anmodning om at løslade Dagamseh.
Konge under pres
På den anden side opfordrede forældrene til de israelske ofre premierminister Benjamin Netanyahu til at gribe ind. For selv om løsladelsen skaber stor opsigt og lykke i det jordanske samfund, ses den som provokation i Israel og bidrager yderligere til de årelange spændinger mellem landene.
I Israel føler forældrene til de israelske ofre, som Dagamseh dræbte, stor harme, og de har anmodet premierminister Netanyahu om at protestere mod løsladelsen.
Jordans kong Abdallah er under stort pres for at skabe stabilitet i Jordan og dæmpe spændingerne mellem Jordan og Israel. Især efter en stribe af protester i landet i år imod den gasaftale, Jordan indgik med Israel tidligere sidste år, og imod de nære relationer kongen fastholder med Israel på trods af de mange spændinger.
I Jordan har over halvdelen af befolkningen palæstinensiske rødder, og mange ser Jordans nære relationer med Israel og indsats for fredsforhandlinger som en normalisering af den israelske besættelse af Palæstina.