Udviklingsministeren vil have forpligtende mål og mere handling ud af Rio+20 topmødet om verdens miljø til juni. Det er der god brug for.
Kommentar af Troels Dam Christensen
På nuværende tidspunkt er der nemlig stor risiko for, at Rio+20 mere leder til processer ud i fremtiden end til konkret action her og nu.
Efter slagsmålet på FNs store klimakonference i København (COP15) for godt to år siden, en global finanskrise og her op til efterårets valg i USA er tiden ikke til store globale aftaler, lyder det. Så det er nok bedst bare at sætte nogle processer i gang og vente på bedre tider, siger flere.
Derfor er udkastet til slutdokument for Rio+20 topmødet også næsten støvsuget for noget, der er bindende, og indeholder mest beslutninger om at sætte processer i gang. Det er der også brug for, men det er ikke nok.
Vi må have konkrete, ambitiøse beslutninger fra Rio+20, der sikrer nødvendige omstilling på globalt og nationalt plan her og nu.
Der er også en stærk tendens til at glemme at feje for egen dør og i stedet fokusere på, hvad andre skal gøre.
EU taler meget om at etablere en grøn økonomi men glemmer at nævne, at EU i dag selv er meget langt fra bæredygtighed. EU’s manglende evne til at hæve egne klimamål til noget, der bare nærmer sig videnskabens krav, er et godt eksempel.
Men også EU’s manglende bæredygtighedskrav til eget forbrug og ubæredygtige landbrugs-, fiskeri- og biobrændstofpolitikker kaster lange slagskygger i u-landene i dag.
EU og Unionens 27 medlemslande har, sammen med de andre rige lande, tillige meget svært ved at tale om øget finansiering i forbindelse med topmødet. De vil helst pege på, at det må den private sektor løse.
Ingen tvivl om, at virksomhederne skal løse deres del af opgaven. Men det kræver, at landene bliver enige om bindende rammebetingelser og krav til virksomhedernes samfundsansvar. Noget som det ligger meget tungt med i forhandlingerne ind til nu.
Danmark bør som EU-formandskabsland i første halvår af 2012 arbejde hårdt for, at EU frem til Rio+20 viser, at man reelt vil bringe bæredygtig-hed i eget hus og sikre de nødvendige handlingsrettede aftaler på topmødet.
Kilde: 92-gruppens nyhedsbrev, marts 2012, nr. 78
—————-
Troels Dam Christensen er koordinator for 92-gruppen, som er et samarbejde mellem 22 danske miljø- og udviklingsorganisationer.