Operation Dagsværk støtter Burma-projekt i 2010

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Operation Dagsværk (OD) støtter i 2010 et uddannelsesprojekt, forestået af Folkekirkens Nødhjælp i Burma.

Det blev resultat af Dagsværks årlige stormøde i Nyborg i weekenden, hvor 80 gymnasieelever var mødt op for at stemme om, hvilket projekt indsamlingen skal gå til i november næste år, fremgår det af en pressemelding fra OD mandag.

Det blev en nervepirrende afstemning, hvor man måtte ud i hele 3 valgrunder, før det endelige projekt blev valgt ud.

Udover Folkekirkens Nødhjælp stillede IBIS, CARE Danmark og Dansk Flygtningehjælp med projektforslag (se mere længere nede)

”Vi er vildt glade for at Operation Dagsværk har valgt os blandt 3 andre meget værdige konkurrenter. Folkekirkens Nødhjælp har arbejdet i Burma i 2 årtier, og vi kan mærke på dem derude, at det, der skal til nu, er at styrke uddannelse, som virkelig er vejen fremad mod et demokrati, sagde Bjarne Ussing fra Folkekirkens Nødhjælp kort efter, at projektet var valgt.

Projektet fokuserer på at uddanne grupper af burmesiske børn og unge, som opholder sig midlertidigt i grænseområdet mellem Burma og Thailand, da de er på flugt fra Burmas militærstyre.

Formålet er at styrke de unge, så de kan tage aktivt del i genopbygningen af det burmesiske civilsamfund (folkelige organisationsliv) efter diktaturets – mulige – ophør.

– Vi kommer lige ind i et momentum i Burma, hvor (præsident) Obama begynder at åbne op for en dialog med det militære styre, og det samme gør lederen af det pro-demokratiske parti, Aung San Suu Kyi, som vandt valget for 20 år siden, men som har været frosset ude. Samtidig ser vi, at de lokale folk giver udtryk for at være klar til forandring. De vil gerne have noget mere uddannelse, så de kan bevæge sig hen mod et mere civilt og mindre militært samfund, anfører Bjarne Ussing.

I 2010 holdes der valg i Burma for første gang i 20 år, og man håber, at det kan blive enden på 48 års militærdiktatur. Danske gymnasieelever skal hjælpe denne demokratiseringsproces, ved at samle ind til uddannelse af burmesiske flygtningebørn og –unge, som forhåbentlig snart kan vende tilbage og være med til at genopbygge et demokratisk, burmesisk samfund.

Nu starter en proces, hvor de unge dagsværkere skal lave undervisningsmaterialer og oplysningskampagne, der sætter fokus på uddannelse af unge som vejen mod et demokrati i Burma.

De 3 øvrige – og tabende – projektforslag var:

Uganda, CARE Danmark
Batwa-folket (pygmæerne) i Uganda er blevet smidt ud af regnskoven og lever i dyb fattigdom og diskrimination. Projektet vil kæmpe for Batwaernes sag i Uganda og internationalt og forbedre vilkårene for 80 procent af alle Batwaer i Uganda gennem kampagner mod diskrimination, nye pædagogiske metoder i skolerne og alternative uddannelsesmuligheder.

Libanon, Dansk Flygtningehjælp
Unge palæstinensiske flygtninge i Libanon er trætte af trætte af ekstremistiske gruppers vold og dominans. Der er gået 60 år. Nu er det nok. Gennem personlig udvikling og ungdomsstyrede demokratiske netværk styrkes de unge palæstinenseres kamp for at blive hørt og få indflydelse på deres egen fremtid.

Sierra Leone, Ibis
Det projekt, IBIS foreslår, vil give udsatte børn og unge i Sierra Leone i Vestafrika en ny chance i livet, ved at få mulighed for at gennemføre 6 års skolegang på kun 3 år eller en håndværks- eller landbrugsuddannelse, som kan føre til et job, en indtægt og en bedre fremtid.

For yderligere oplysninger
Kontakt Operation Dagsværks kampagneleder Signe Skovmand på tlf. 60 64 40 04 eller [email protected]

OD om OD

Operation Dagsværk er elevernes egen oplysnings- og solidaritets-organisation, som laver oplysningskampagner og arbejder penge ind til fordel for verdens fattige og undertrykte børn og unge.

Læs mere på od.dk/presse