Af Tue Magnussen, Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT)
Forleden var det 5-året for starten på Guantánamo. Det har været fem lange og mørke år for menneskerettighederne.
Siden 11. januar 2002 har ca. 800 fanger opholdt sig i lejren. Ca. 430 sidder stadig i fangelejren uden at vide, hvori sigtelserne består, uden at være stillet for en dommer og vide hvor længe, de skal sidde der.
Så sent som i sidste uge kunne en netop frigiven rapport fra det amerikanske forbundspoliti FBI berette om såvel fysisk mishandling som psykisk ydmygelse af fanger på Guantánamo i en grad, at tortur er det bedst dækkende ord.
Rapporten, der er fra 2004 er baseret på interviews med 493 FBI-ansatte. Den beretter om 26 tilfælde af “aggressiv mishandling” af fanger i amerikansk varetægt i Guantánamo-lejren.
Rapporten aktualiserer det internationalt voksende krav om lukning af den omstridte amerikanske fangelejr i Cuba ikke kun for umiddelbart at bringe tortur og mishandling til ophør, men også for at stoppe den åbenlyse glidebane som menneskerettighederne siden 11. september har været sendt ud på.
Det uhyggelige er, at de anvendte forhørsteknikker betyder en udvanding af tortur-begrebet samtidig med, at fangemishandlingen er blevet godkendt fra højeste sted i Bush-administrationen.
Senest vedtog USA i efteråret en lov, der tillader beviser tvunget frem under hårdhændede forhørsmetoder, og som fjerner fangernes ret til at blive stillet for en dommer.
Det betyder, at fangerne kan sidde i amerikansk varetægt på livstid uden nogensinde at blive anklaget for noget konkret, uden at der er beviser imod dem og uden at få ret til at forsvare sig.
Med god grund er Guantánamo mere end noget andet blevet mål for kritik fra Amnesty International og Human Rigths Watch.
Rehabiliterings- og forskningscentret for Torturofre (RCT) har forsøgt, at få Danmark på banen ved at foreslå besøg af danske eksperter på Guantánamo.
At regeringen skulle hjælpe den løsladte danske fange med en retsforfølgning efter hans årelange fængsling og ikke mindst ved at opfordre til, at Danmark bør gå i spidsen ved at kræve Guantánamo lukket.
Nok har den danske regering fra starten taget afstand fra retsløsheden på Guantánamo, men først efter et par år tilsluttede man sig det internationalt voksende krav om en lukning og som man siden dog kun har fremført lavmælt.
Det har været svært, at få Danmark til at leve op til sin rolle som traditionelt foregangsland mod tortur.
USA har ratificeret FNs konvention mod tortur, men taget forbehold for individuel klageadgang. Derved har menneskerettighedsorganisationer været afskåret fra at indbringe USA for FNs komite mod tortur.
FNs komité mod tortur består af 10 uafhængige eksperter. Den er nedsat i henhold til FNs konvention mod tortur fra 1984 og har til opgave periodisk at undersøge om de 144 lande, der siden har tilsluttet sig konventionen, faktisk opfylder de forpligtelser, der følger med.
Desværre har ingen stater – heller ikke Danmark – haft mod til at indbringe USA for FNs anti-torturkomite trods opfordringer fra bl.a. RCT.
Først i sommer ved behandlingen af USAs periodiske rapport fik komiteen lejlighed til at udtrykke sin kritik. Den blev til gengæld klar og utvetydig: Guantánamo bør lukkes sammen med hvad USA måtte have af hemmelige fængsler rundt om i verden.
Deres eksistens og tilbageholdelsen af terrormistænkte er klart i strid med folkeretten, hed det som konklusion og anbefaling i komiteens rapport.
Fangerne skal løslades straks eller få adgang til at komme for en dommer. Hvis de løslades – understreger komiteen – må de ikke sendes til lande, hvor de kan risikere tortur.
Rapporten udtrykker bekymring over, at de internerede tilbageholdes på ubestemt tid i lange perioder uden tilstrækkelig juridisk undersøgelse.
Afhøringsmetoder med seksuel ydmygelse, simulerede hundeangreb for at skræmme fanger og f.eks. ”vand-brædt”-metoden, hvor fanger – som led i afhøringer – udsættes for næsten-druknedød, er tortur.
Det er en overtrædelse af det total-forbud mod tortur, som FN-konventionen understreger er absolut, ufravigeligt og uden undtagelser.
USA bør straks forhindre enhver form for tortur og mishandling af fanger begået af militært eller civilt personel.
Komiteen opfordrer USA til at ophøre med at bruge afhøringsteknikker, som kan anses som tortur eller mishandling af fanger.
Bush-administrationen opfordres i rapporten til at retsforfølge de ansvarlige for fangemishandling og holde de ansvarlige fast på ”at vurdere ansvaret for disse handlinger indenfor kommando-kæden”.
FN har ingen magtmidler til at tvinge stater til at efterleve komiteens beslutninger. Alligevel er FN-komiteens kritik vigtig.
Danmark har et særligt ansvar for at bakke op om komiteens anbefalinger. Som medlem af Sikkerhedsrådet brugte regeringen ikke den position.
FBI-rapportens informationer om mishandling og tortur mod de tilbageholdte er ikke i sig selv nye, men rapporten bør få Danmark til nu at sige fra.
Som traditionelt foregangsland i arbejdet mod tortur har Danmark en særlig forpligtelse til at bakke op om FNs opfordring til USA om at lukke Guantánamo-lejren.
Op til 5-året opfordrer RCT derfor den danske regering til direkte og utvetydigt over for USA at kræve Guantánamo lukket straks.
Tue Magnussen er cand. mag. og kommunikationskoordinator på Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT).
Ovenstående kommentar blev lettere forkortet bragt i dagbladet Information 16.januar 2007 under overskriften Danmarks særlige ansvar.
Rapporten fra det amerikanske forbundspoliti FBI om tortur på Guantánamo er fra 2004. Den blev først offenliggjort i år og findes på linket: http://foia.fbi.gov/foiaindex/guantanamo.htm
FNs komité mod tortur konklusioner og anbefalinger til USA blev offenliggjort 25. juli 2006 og findes på linket: http://daccessdds.un.org/doc/UNDOC/GEN/G06/432/25/PDF/G0643225.pdf?OpenElement