Opgørelse: G7-lande støtter sort energi med 100 milliarder dollar årligt

800px-g7_taormina_family_photo_2017-05-26
Thomas Jazrawi

100 milliarder dollar – eller mere end 630 milliarder danske kroner. 

Det bliver ydet i støtte årligt af landene i G7-sammenslutningen til kul, olie og gas, viser en ny opgørelse fra miljøorganisationer. 

Det sker samtidigt med, at de syv økonomiske sværvægtere mødes i Canada. Både G7-landene samt nationerne i G20-gruppen har adskillige gange siden 2009 lovet at udfase støtten til den klimaskadelige energi. 

Det skal ifølge løfterne ske inden 2025, men der er altså lang vej endnu.

Undersøgelsen er foretaget af Overseas Development Institute (ODI), International Institute for Sustainable Development (IISD), Natural Ressources Defence Council (NRDC) og Oil Change International. 

G7-regeringer har ikke blot undladt seriøse initiativer, der kan komme de klimaskadelige subsidier til livs, de har også undladt at sørge for mekanismer, som kan dokumentere støtten til de sorte energiformer, skriver ODI. 

Dermed mangler de redskaber til at måle og reducere støtten. 

Frankrig bedst, USA værst

Organisationerne har rangeret de syv lande i forhold til deres arbejde med at minimere subsidierne. Her klarer Frankrig sig bedst, mens Tyskland er nummer to.

Japan er næstværst, mens USA klarer sig ringest. 

En stor del af diskussionerne på G7-topmødet kommer til at omhandle USA’s nye tariffer på stål og aluminium. 

De øvrige nationer er meget utilfredse med Donald Trumps tiltag, som rammer dem, og de har lovet modsvar. Derudover bliver det et stort spørgsmål om Trump vil forsøge at hindre, at der kommer formuleringer ind om klimaforandringer i sluterklæringen. 

I erklæringen fra sidste år måtte man helt exceptionelt skrive, at alle landene i sammenslutningen, undtagen USA, genbekræfter tilslutningen til den globale klimaaftale, Paris-aftalen. 

G7 består af Frankrig, Tyskland, Canada, Storbritannien, Italien, Japan og USA.