Thorkild Olesen er formand for Danske Handicaporganisationer og Betina Gollander-Jensen er generalsekretær for Mission East.
Når hele verdens klima forandrer sig, rammer det os alle. Men det rammer nogle mennesker hårdere end andre. Lige nu har ca. 16 procent af verdens befolkning et handicap, ifølge tal fra WHO. Og mange mennesker med handicap mærker i høj grad konsekvenserne af naturkatastrofer, tørke og oversvømmelser, fordi blandt andet forebyggelse og katastrofeplaner ikke tager hensyn til dem.
Derfor kommer vi i Danske Handicaporganisationer og Mission East med en appel til verdens ledere og den danske delegation, der i denne uge mødes i Baku til FN’s 29. klimakonference. Der er brug for at inddrage mennesker med handicap i beslutningsprocesserne. Så vi bekæmper klimaforandringerne retfærdigt og effektivt.
For når klimaforandringerne presser samfund, opstår der store sociale og økonomiske udfordringer for mennesker med handicap. Vi ser mere ulighed, når der mangler inkluderende og tilgængelige løsninger på den grønne omstilling og klimatilpasning. Livet for mennesker med handicap bliver endnu mere usikkert på grund af mistet adgang til basale ydelser, tab af levebrød og svækket retssikkerhed.
Lige nu ser vi for eksempel hyppigere jordskred og oversvømmelser i Nepal, hvilket truer folk på deres hjem og eksistensgrundlag. I disse udsatte områder rammer det mennesker med handicap ekstra hårdt, da de ofte mangler muligheder og ressourcer til at tilpasse sig. I Kenya har de seneste års tørke medført udtørring af over 90 procent af vandressourcerne i de mest udsatte regioner. Det har ført til mangel på fødevarer og stigende priser. For mennesker med handicap, der bor langt fra markeder og ressourcer, er det en næsten uoverkommelig opgave at klare sig selv under de forhold.
Det er blot et udpluk af tilfælde verden over. I Danske Handicaporganisationer og Mission East har vi mange flere eksempler fra vores seneste undersøgelser fra udviklingslande som Afghanistan, Nepal, Uganda og Kenya.
Inkluderende omstilling og tilpasning er en god investering
Når vi omstiller vores samfund til en grønnere levevis samt byer og infrastrukturer til at modstå klimaforandringer, skal vi ikke skabe nye udfordringer for mennesker med handicap. Tværtimod skal vi bruge det som en anledning til at fjerne eksisterende barrierer. Universelt design og tilgængelighed bør være fundamentet i enhver klimatilpasning, så løsningerne ikke blot bliver teknisk mulige, men også reelt tilgængelige for alle. Det er ikke kun en menneskeret, men også en forudsætning for, at mennesker med handicap kan fungere i samfundets tilpasninger. Det kræver, at deres repræsentative organisationer inddrages i omstillingen.
Finansiering af den grønne omstilling og klimatilpasning står højt på dagsordenen under COP29. Målet om at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader er fortsat væsentligt at fastholde, så vi begrænser klimaforandringerne og deres konsekvenser. De rige lande, som har bidraget mest til klimaforandringerne, må gå langt for at imødekomme behovet for finansiering. Når finansieringen skal bringes i spil, er det til gengæld afgørende, at løsningerne tilpasses de befolkningsgrupper, der er mest sårbare over for klimaforandringerne.
Giv mennesker med handicap en plads ved bordet
Klimaforandringerne rammer allerede nu millioner af mennesker med handicap, men de repræsentative organisationer for mennesker med handicap er ofte ikke inviteret med til bordet, når klimaplaner og -løsninger diskuteres og forhandles. Det gælder lokalt, nationalt, regionalt og globalt. I FN’s klimaforhandlinger står handicaporganisationerne uden for forhandlingerne, så længe de ikke er anerkendt som en officiel aktørgruppe på linje med repræsentanter for erhvervslivet, lokalregeringer, fagforeninger, forskning, miljøorganisationer, landmænd, oprindelige folk, unge samt kvinder og køn.
Som officiel aktørgruppe ville mennesker med handicap kunne få mulighed for at deltage i klimaforhandlingerne på lige vilkår med andre grupper og i arbejdet med at skabe løsninger, der beskytter dem, der er mest sårbare over for klimaforandringer.
Danmark må tage lederskab
Vi mener, at Danmark skal arbejde for, at mennesker med handicap bliver anerkendt som en officiel aktørgruppe. Så mennesker med handicap kan få den nødvendige medindflydelse til at skabe retfærdige, bæredygtige og inkluderende løsninger. Danmark har en moralsk og juridisk forpligtelse til at sikre inklusion. Ifølge FN’s Handicapkonvention skal mennesker med handicap konsulteres i alle relevante processer – herunder klimaforhandlinger.
Vi opfordrer derfor den danske delegation til COP29 til at sikre, at alle stemmer bliver hørt, og at tiltagene følger Danmarks forpligtelser om menneskerettigheder, lige muligheder og inklusion.
Så ingen lades i stikken, og vi får banet vejen til en mere modstandsdygtig, retfærdig og inkluderende fremtid for alle på trods af klimaforandringerne.
Indlægget er udelukkende udtryk for skribenternes holdning.
Ligger du inde med et emne, du gerne vil debattere? På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion, så tag endelig kontakt.
Er debatindlægget klar, eller har du et udkast eller blot en idé, så send os meget gerne en mail til [email protected]