”Indien er ikke længere et demokrati, det er et namokrati,” sådan skriver den indiske studerende Dishari Mukherjee i en statusopdatering på Facebook. Opdateringen kommer som følge af en ny lov om statsborgerskab, der har fået protestbevægelser til at bølge gennem Indien.
”Ifølge vores forfatning har vi et demokratisk styre. Men jeg mener, vi har et namokratisk styre, hvor premiereministeren og regeringen fører en hyklerisk og diskriminerende politik,” fortæller Dishari Mukherjee, der som mange andre anvender sammentrækningen af premiereminister Narendra Modis initialer og demokrati til at betegne landets politiske tilstand.
Parlamentet vedtog i sidste uge en lov, der giver den indiske regering mulighed for at give statsborgerskab til millioner af illegale migranter fra Pakistan, Bangladesh og Afghanistan, som er kommet til Indien inden 2015. Reglen gælder blot ikke, hvis pågældende indvandrere er muslimer.
FN fordømmer lov
FN’s menneskerettighedskontor opfordrer Indien til at skrotte den nye lov om statsborgerskab, som det mener er diskriminerende mod muslimer.
Det er første gang siden Indien opnåede uafhængighed i 1947, at der indføres en lov, som uden omsvøb ekskluderer muslimer.
”Den nye lov gør mig bange. Jeg vil ikke have, at mine muslimske venner skal lide,” siger Dishari Mukherjee, der højlydt har protesteret mod den nye lov. Hun bor og studerer i Kolkata, hovedstaden i den indiske stat Vestbengalen, hvor titusindvis har protesteret hele ugen.
Kolkata er ikke det eneste sted, hvor inderne går på gaden. Også i hovedstaden New Dehli har der været store protester, hvilket har ledt til voldsomme konfrontationer mellem politiet og demonstranterne. I sidste uge blev mere end 100 demonstranter såret, da politiet stormede universitetet Jamaia Millia Islamia.
Under demonstrationerne er seks blevet dræbt, og anklagerne om politivold stiger. Politiet siger, at det kun har gjort det nødvendige for at stoppe protesterne, og at det ikke har nogle problemer med de protesterende studerende, skriver BBC.
Fald ned, siger Modi
”This is the time to maintain peace, unity and brotherhood,” sådan skriver premiereminister Narendra Modi på Twitter, som kommentar på de store folkelige protester. Han opfordrer derudover befolkningen til at falde ned.
Det er dog langt fra alle, som har kunne følge med på Twitter, da regeringen har lukket for internettet i store dele af Indien i forsøg på at begrænse demonstrationerne.
”Internettet bliver slukket, så vi ikke kan kommunikere. Det er patetisk og alt andet end demokratisk,” siger Dishari Mukherjee til Globalnyt.
Siden Narendra Modi blev valgt som premiereminister i 2014, har landet bevæget sig i en mere hindunationalistisk retning. Vreden over den nye lov udspringer dog af to årsager.
I de store byer som New Dehli og Kolkata mener studerende og politiske aktivister, at loven er diskriminerende over for muslimer, og at den dermed går mod Indiens grundlæggende princip om at være en ikkereligiøs republik.
I Assam, en nordøstlig by der grænser op til Bangladesh, skyldes vreden dog noget helt andet. Her frygter indbyggerne, at den nye lov vil resultere i en masseindvandring, og at indvandrerne vil overtage deres arbejde og landjord.