Organisationer: Børns rettigheder skal med i nye udviklingsmål

Laurits Holdt

Red Barnet og en række andre børneorganisationer vil gøre bekæmpelse af vold mod børn til et af de nye post-2015 mål. Organisationen forsøger i disse dage at påvirke deltagerne i et FN-møde, der diskuterer, hvad der skal med i post-2015-målene.

Red Barnet er med i New York, når FN i disse dage forsøger at komme tættere på at fastsætte nye post-2015 udviklingsmål, skriver organisationen på sit websted tirsdag.

I samarbejde med flere andre børneorganisationer har Red Barnet sat børns rettigheder på dagsordenen som en vigtig del af de nye mål.

”Børn tager skade af vold, overgreb og omsorgssvigt. Vold underminerer deres selvtillid og deres evne til at tænke kreativt og innovativt. De lærer mindre i skolen, og sat på spidsen bliver de dårligt fungerende voksne. Derfor er det enormt vigtigt, at FN har bekæmpelsen af vold mod børn for øje, når de fastsætter de nye mål,” siger børnepsykolog i Red Barnet, Anne-Sophie Dybdal.

Retten til at leve uden frygt

Da 2015-målene blev underskrevet i september 2000, var retten til at leve uden frygt ikke blandt de erklærede målsætninger. Red Barnet vil derfor presse på og sørge for, at beslutningstagerne ikke overser denne rettighed, når de nye mål skal sættes.

For Red Barnet er det vigtigt, at visionen om at udrydde volden mod børn er målbar. Vi vil stoppe seksuel vold og misbrug af børn, nedbringe vold i hjemmet, skolen og institutioner. Det indebærer, at vi sikrer bedre omsorg for børn i institutioner; bedre beskyttelse af børn påvirket af konflikter; gør en ende på de værste former for børnearbejde og børneægteskaber og får udviklet et universelt fødselsregister.

Fakta om vold mod børn

  • Mellem 500 millioner og 1.5 milliarder børn verden over bliver hvert år udsat for vold
  • Omkring 20 % af alle kvinder og mellem 5-10 % af alle mænd blev seksuelt misbrugt som børn
  • Tre ud af fire børn oplever vold i hjemmet
  • 85 millioner børn – 55 millioner drenge og 30 millioner piger – udfører farligt arbejde
  • Lige over en milliard børn lever i lande eller områder berørt af væbnet konflikt
  • Næsten halvdelen af alle fordrevne mennesker er på globalt plan børn – flere end 12 millioner drenge og piger
  • Kun i 52 ud af 197 lande er fysisk afstraffelse af børn ulovligt i institutionel pleje
  • 14 % af alle piger og 7 % af alle drenge har oplevet seksuel vold i institutionel pleje

Du kan følge med på Twitter under hashtagget #endviolence og #post2015