Ny uvildig rapport afdækker, hvordan GGGI ikke lever op til de danske standarder for bistand. GGGI skal huske de fattige og lade den sociale dimension indgå i grøn vækst, lyder det samstemmende fra fire danske udviklingsorganisationer.
Grøn omstilling er en bidende nødvendighed for at løse klodens klimakrise. Men glemmer vi verdens fattigste i den beregning, så skaber vi kun nye problemer og flere tabere i ulandene. Sådan lyder det fra de fire generalsekretærer i IBIS, CARE Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp.
Den uvildige rapport er bestilt af de fire organisationer, og den peger på GGGIs manglende fokus på fattigdom, rettigheder og civilsamfundet, der ellers er vigtige elementer i den danske udviklingsstrategi.
Det er i strid med regeringens egne principper for – formål, lyder det fra de fire generalsekretærer.
”Ifølge den danske udviklingsstrategi skal udviklingsbistanden bekæmpe fattigdom og sikre menneskelige rettigheder. Hvis man bruger disse penge på støtte til GGGI, skal organisationen selvfølgelig også leve op til denne strategi,” siger generalsekretær i IBIS, Vagn Berthelsen.
Fattige skal indtænkes i vækst
Debatten om støttens formål burde bredes ud og afspejle realiteterne bedre, lyder det fra generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke Frans Mikael Jansen:
”Debatten om GGGI må løftes til en bredere diskussion om dansk udviklingsbistand. Befolkningen forventer, at udviklingsbistanden bruges til fattigdomsbekæmpelse, og det har ikke været tilfældet med GGGI,” siger han.
Rapporten fremhæver blandt andet, at der mangler troværdig dokumentation for, at GGGIs arbejde reelt gør en forskel for verdens fattigste.
”Det er altafgørende, at vi har det menneskelige aspekt med, når vi skaber grøn vækst. Hvis fattigdomsbekæmpelse ikke er en del af det, vil vi tabe generationer i ulandene. GGGI ignorerer tilsyneladende verdens fattigste som faktor, og derfor er det heller ikke i orden, at dansk udviklingsbistand går til GGGI,” siger Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
GGGI kigges efter i sømmene
Og netop civilsamfundet er vigtigt at huske, når vi skal tackle klimaforandringer. Det må ikke glemmes af hverken GGGI, virksomheder eller politikere.
”Fattige mennesker er dem, der rammes hårdest af klimaforandringer. Derfor må og skal der være demokratisk dialog om GGGIs planer,” udtaler Niels Tofte, generalsekretær i CARE Danmark.
De fire generalsekretærer hæfter sig dog ved, at regeringen har anderkendt, at der mangler et fattigdomsfokus i GGGI. Udviklingsminister Mogens Jensen (S) har meldt ud, at GGGI skal blive bedre på dette område. Det er glædeligt, men vi vil fortsat kigge organisationen efter i sømmene, lyder det fra de fire generalsekretærer.
Download rapporten Konsulentundersøgelse af Global Green Growth Institute (GGGI’s) resultater og udfordringer – i lyset af principper for dansk udviklingsbistand (PDF, 33 sider)