KØBENHAVN, 9. november, 2015 (Dansk Flygtningehjælp): Der er ingen udsigt til at konflikten i Syrien slutter foreløbigt eller at de mange syriske flygtninge kan vende sikkert tilbage, så en 'New Deal'-aftale skal sikre massive investeringer i Syriens nabolande, hvor der bor mere end 4 millioner syriske flygtninge.
Samtidig skal aftalen sætte en stopper for, at flygtninge ofte er forhindret i at arbejde og flere steder lever uden officielle papirer.
"Mange flygtninge i nabolandene lever uden officielle papirer, hvilket medfører en masse restriktioner, hvor de risikerer at blive anholdt, tilbageholdt eller simpelthen udvist. Samtidig tvinger de dramatiske forringelser af deres levevilkår dem til at tage ekstreme og vanskelige valg for at overleve, herunder i stigende grad at vende tilbage til Syrien og den krig, de er flygtet fra eller at risikere deres liv i en faldefærdig båd henover Middelhavet. Vi er simpelthen nødt til at hjælpe nabolandene med at give flygtninge mulighed for at leve et værdigt liv og yde et positivt bidrag til de samfund, hvor flygtningene befinder sig,” siger Peter Klansø, regional direktør for Dansk Flygtningehjælp i Mellemøsten.
Brug for langsigtet strategi
Organisationerne siger, at der er behov for en ny, kreativ og ikke mindst langsigtet strategi. Med den rette hjælp fra internationale donorer, bør regeringerne i Syriens nabolande udvikle politikker, der tillader flygtninge bedre at kunne forsørge sig selv økonomisk uden at risikere at blive anholdt af myndighederne. Det vil også gøre det muligt for flygtningene at bidrage til økonomien i de samfund, hvor de befinder sig.
"Det internationale samfund har brug for at indse, at selv om flygtninge ofte bliver portrætteret som en byrde, viser rapporten det modsatte: at flygtninge, der lovligt kan arbejde, kan bidrage positivt til værtslandenes økonomier med deres færdigheder og erfaringer. Vi risikerer samtidigt at miste en hel generation af unge syrere – den generation, der skal genopbygge Syrien, når konflikten en gang er ovre. Når de voksne kan få lov til at arbejde, bliver flere og flere børn nødt til det.
Hundredtusindvis af syriske børn mangler flere års uddannelse, og skolesystemerne i nabolandene er på bristepunktet, og har brug for meget større støtte," siger Peter Klansø.
Fanget i en ond spiral
Når man ikke har råd til husleje eller mad og er nødt til at leve af nødhjælp, der bliver mindre og mindre, bliver flygtningene tvunget ind i en ond spiral af fattigdom og gæld.
Omkring 70 procent af de syriske flygtninge i Libanon mangler de nødvendige dokumenter for at blive i landet lovligt, og mange flygtninge i Jordan, der bor uden for lejrene, kæmper for at få adgang til uddannelses- og sundhedsfaciliteter og -ydelser, fordi de ikke har de rette dokumenter, der ofte er dyre og vanskelige at anskaffe sig.
"Krisen har nu varet ved i mere end fire år, hvor flygtningene har måtte leve fra hånden til munden med hjælp fra den humanitære bistand, som har været til stede, men ellers ikke vide, hvor det næste måltid kommer fra. Mange af syrerne har evner som tømrere, landmænd eller lærere, som kan udnyttes både for at give dem mulighed for at forsørge deres familier og støtte økonomierne i landene, hvor de bor,” siger Peter Klansø.
Selv med enorme investeringer i en New Deal, har omfanget af den syriske krise betydet, at de mest sårbare flygtninge har brug for hjælp uden for regionen.
Rige lande bør derfor sikre genbosættelse gennem kvoteordningerne for mindst 10 procent af de syriske flygtninge, som har det største behov, lyder det fra organisationerne. Indtil nu har de rige lande kun accepteret mindre end tre procent, og ventiden er rigtig lang.
Organisationerne bag rapporten er Dansk Flygtningehjælp, Norsk Flygtningehjælp, Care, International Rescue Committee, Oxfam, Save the Children, World Vision International.
Læs den fulde rapport her (PDF, 20 sider)