Organisationer taber millioner på lukkede genbrugsbutikker

jaegergaardsgade-facade-1-1240x698
Danmissions genbrugsbutik i Jægergaardsgade i Aarhus.
Foto: Danmission.
Laurits Holdt

28. april 2020

For de udviklingsorganisationer, der normalt tjener penge på genbrugsbutikker, kommer coronakrisen til at betyde væsentlige økonomiske tab. Butikkerne har været lukkede siden midten af marts, så der er ingen indtægter fra de seneste cirka seks uger.

Globalnyt har talt med en række af organisationerne og meldingerne er mere eller mindre ens: Det har kostet millioner af kroner at holde butikkerne lukket.

Den største spiller er uden konkurrence Røde Kors med 240 genbrugsbutikker og omkring 10.000 frivillige medarbejdere i butikkerne.

Tina Donnerborg, der er Røde Kors’ chef for genbrug, fortæller, at Røde Kors tjente godt 73 millioner kroner på genbrugsbutikkerne i 2019. Hun anslår, at organisationen mister 14 millioner kroner om måneden i den tid, butikkerne har været lukkede. 40 procent af indtjeningen fra genbrugsbutikkerne går til det internationale arbejde, mens 60 procent går til arbejdet i Danmark.

En af de andre organisationer, der arbejder i udviklingslandene og skaffer en del af sin indtægter fra genbrugsbutikker, er Danmission.

Nedlukningen koster organisationen mellem fire og fem millioner kroner om måneden. To-tre millioner er tabte indtægter, mens det resterende beløb er løbende udgifter – primært husleje – til de lukkede butikker, fortæller Jannie Zillig, der er leder af genbrug og salg i Danmission.

I 2018 tjente Danmission 23,5 millioner kroner på genbrugsbutikkerne. Organisationen har 72 butikker og mellem 2.300 og 2.500 frivillige i butikkerne.

Også hos Mission Afrika har nedlukningen af butikkerne betydelige økonomiske konsekvenser. Bente Mikkelsen Pahus, der er leder af genbrugsafdelingen, anslår, at organisationen taber indtægter på 2,4 millioner kroner om måneden. Dertil kommer de faste udgifter på knap en million kroner om måneden ved at have butikkerne. I enkelte tilfælde er det lykkedes at få udlejere til at droppe huslejen i en periode, men det drejer sig ikke om mere end maksimalt 10 procent af lokaleudgifterne, siger hun til Globalnyt.

Organisationen har 65 butikker og omkring 1.700 frivillige.

Internationalt arbejde og lokalt engagement
Folkekirkens Nødhjælp har 116 genbrugsbutikker og næsten 4.000 frivillige. Organisationen skriver i en pressemeddelelse, at nedlukningen betyder et tab på 1,5 millioner kroner om ugen – altså mere end seks millioner kroner om måneden.

”Jeg håber af hele mit hjerte, at vi snart kan åbne genbrugsbutikkerne op. Det er en økonomisk katastrofe, og det er verdens fattigste, der kommer til at betale regningen. Men det er jo også de frivillige i Danmark,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, i pressemeddelelsen og uddyber:

”Jeg er altid så taknemmelig og stolt af de frivilliges indsats, fordi de er med til at sikre midler, der gør en kæmpe forskel for verdens fattigste. Men corona-situationen har virkelig bekræftet mig i, at butikkerne også skaber et lokalt engagement, som er vigtigt, og derfor er jeg også så stolt af det samvær, sociale ansvar og fællesskab, som de frivillige udviser i deres nærmiljø,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Samme budskab kommer fra Danmissions Jannie Zillig:

”Der er to ben i vores genbrugsarbejde: Det ene er at tjene penge til vores arbejde og det andet er at gøre en forskel ude i lokalsamfundene, hvor butikkerne er.”

Håndsprit og tape på gulvet
Nedlukningen af butikkerne har været frivillig, for der har ikke været nogen krav fra myndighederne bortset fra enkelte butikker, der ligger i butikscentre. Men for alle organisationerne gælder det, at en stor del af de frivillige er ældre og dermed tilhører en af de grupper i samfundet, der har højst risiko for at blive syge af coronavirusset.

Organisationerne har koordineret både nedlukningen og genåbningen.

Inden de første butikker efter planen åbner på fredag, er medarbejdere og frivillige i gang med at gøre klar til den nye virkelighed. Der skal være dunke med håndsprit, informationsskilte, tapestriper på gulvet, der hjælper kunderne med at holde afstand til hinanden, og i større butikker kan det komme på tale at indføre ensretning.

Genåbningen bliver gradvis og delvis. Nogle butikker åbner først senere i maj, og for andre butikkers vedkommende ligger det ikke fast, hvornår de igen slår dørene op for kunderne.

Jannie Zillig regner med, at mellem 25 og 30 af Danmissions butikker åbner helt eller delvist i den kommende tid.

”Det er vigtigt, at de frivillige er trygge og har det godt med at komme tilbage i butikken. De er jo ældre og altså i risikogruppen og flere af dem har også lidelser, der gør dem endnu mere sårbare. Hensynet til de frivillige er det allervigtigste for os,” understreger Jannie Zillig.

”Der er nogle af dem, der ikke tør komme ned i butikkerne nu, og så er der dem, der går rundt derhjemme som løver i et bur og næsten ikke kan vente med at komme ud igen,” fortæller hun.

Røde Kors regner med, at halvdelen af organisationens butikker er åbne igen 11. maj, siger Tina Donnerborg. Også her bliver der åbnet gradvist – når butikkerne og de frivillige er klar:

”Det er vigtigt, at der er trygge og gode rammer for de frivillige i butikkerne,” siger hun og tilføjer:

”Jeg synes, de frivillige er megaseje. Jeg kan virkelig mærke, at de bekymrer sig dybt om, hvad det her økonomisk kommer til at betyde for Røde Kors’ arbejde for de mest sårbare. Mange af dem vil bare gerne i gang igen.”

40 af Mission Afrikas butikker åbner på fredag eller ugen efter – måske også flere, fortæller Bente Mikkelsen Pahus, som tirsdag havde travlt ved telefonen for at tale med frivillige i hele landet.

Nogle butikker åbner måske kun to-tre dage om ugen eller om eftermiddagen. Og i erkendelse af, at mange af de frivillige er i risikogruppen og derfor ser tiden an i forhold til at vende tilbage, forsøger organisationen at hverve midlertidige frivillige:

”Vi har opfordret til, at de frivillige spørger for eksempel børnebørn, der går i gymnasiet, om de kunne tænke sig at give en hånd med i en periode,” fortæller hun.

Også Folkekirkens Nødhjælp planlægger en gradvis genåbning af en række genbrugsbutikker fra 1. maj.