Otte ting du skal holde øje med i dansk udviklingspolitik det næste halve år

Sierra Leones chief minister David Senghe i samtale med Dan Jørgensen under regeringens kickoff på arbejdet med en ny Afrika-strategi.


Foto: Udenrigsministeriet

15. august 2024

Sommerferien er for alvor slut, og en ny halvsæson banker på døren i dansk udviklingspolitik, hvor et par store begivenheder ligger og venter.

Denne gang tør vi godt love, at den længe ventede Afrika-strategi kommer. Ja, vi har ligefrem et bud på en dato. Og udover store sager i FN har vi også at gøre med en ekstra spændende finanslov, der uundgåeligt udstikker en retning for den kommende udviklingspolitiske strategi.

Ultimo august: Fører ny EU-kommissær til ny udviklingsminister?

Hvad har en ny dansk EU-kommissær med dansk udviklingspolitik at gøre? Potentielt set en hel del. Regeringen skal i august udpege en eller flere kandidater til en ny dansk EU-kommissær. Blandt forhåndsfavoritterne er Dan Jørgensen, der jo nu er minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. Så hvis Dan Jørgensen napper kommissærposter eller den nye post som Europaminister, så skal Danmark – igen – have ny udviklingsminister.

26. august (erfarer Globalnyt): Nu Afrikastrategien komme

Allerede i regeringsgrundlaget fra december 2022 varslede den dengang nytiltrådte SVM-regering en ”samlet plan for Afrika,” der skulle ”samtænke og styrke de mange nuværende og fremtidige bilaterale og europæiske tiltag og sigte efter at skabe samarbejde, sikkerhed og flere muligheder.”

Den nye plan var ventet allerede i foråret, men er nu bebudet til at være færdig engang i august. Og efter hvad vi har hørt på vandrørene, vil den blive præsenteret den 26. august.

Planen – eller strategien, som den også kaldes – ventes at lægge mindre vægt på udviklingssamarbejde i det fremtidige dansk-afrikanske samarbejde og i højere grad vægte politisk og økonomisk samarbejde.

10. september: Hvad siger finanslovsforslaget om udviklingssamarbejdet?

Inden udgangen af august skal regeringen fremlægge sit forslag til finanslov for 2025. Samtidig fremlægger regeringen et andet interessant dokument, nemlig ”Regeringens udviklingspolitiske prioriteter” for de kommende fem år. Tilsammen tegner de to dokumenter et særdeles konkret billede af, hvad regeringen vil med de godt 20 milliarder kroner, Danmark hvert år bruger på udviklingsbistand. Førstebehandling i Folketinget forventes at være 10. september.

22.-23. september: Summit of the future

Til dette ekstraordinære topmøde i FN, som skal løfte generalsekretærens lidt svævende vision om et nyt FN-system med konkrete svar på, hvordan vi (verdenssamfundet) ”flytter os fra vejen mod ødelæggelse til vejen mod velstand”. Der bliver pakket med danske ngo’er og ministre, og onde tunger kalder det generalsekretær Antonio Guterres’ forsøg på at forbedre sit eftermæle. En god kollega kalder det en genbekræftelse af et ægteskab.

19.-26. september: FNs generalforsamling åbner

Masser af stats- og regeringschefer fra FN’s 193 medlemslande er i New York til debatten, som hvert år markerer åbningen af FN’s generalforsamling. Danmarks regering plejer at være stærkt repræsenteret, og efter at det i juni lykkedes Danmark at blive valgt til FN’s Sikkerhedsråd i 2025-26, må en højprofileret dansk deltagelse med flere konkrete udspil også forventes i år.

Statsminister Mette Frederiksen benyttede f.eks. FN’s Generalforsamling i 2023 til internationalt at annoncere regeringens store reform af Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU), der fordobler den kapital, IFU råder over, med fokus på grøn omstilling og bæredygtig udvikling i udviklingslande.

Det var ved FN’s Generalforsamling i 2022, at Danmark som første land vakte opsigt med annonceringen af et dansk bidrag på 100 millioner kroner til at dække klimaskabte tab og skader i udviklingslandene.

21. oktober – 1. november: COP16 for biodiversitet

Colombia er værtsnation for COP16 til oktober, hvor den skelsættende Montreal-aftale om at beskytte 30 procent af klodens jord og hav inden 2030 skal konkretiseres. Civilsamfundet har allerede været meget involveret i forberedelserne i værtslandet, som er det land i verden med næststørst biodiversitet.

Præsident Petro vil kunne fremvise flotte resultater, blandt andet i form af stærkt faldende afskovning, men han vil også kunne tale om de negative økonomiske konsekvenser, indgrebene har haft. Et centralt tema bliver derfor finansiering, og det vil vise sig, om de rige lande er villige til at punge ud.

11.-22. november: Klimatopmødet COP29 i Aserbajdsjan

Udviklingssamarbejdet er blevet grønt. Det så vi sort på hvidt sidst år, da finansloven indeholdt et mål om, at seks milliarder kroner af den danske udviklingsbistand skal gå til grønne indsatser i udviklingslandene.

Der i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, at verdens lande skal blive enige om et nyt mål for klimafinansiering til verdens udviklingslande. Det bliver også første gang, Danmark sender delegerede af sted på baggrund af deres rolle i Udenrigsudvalget, nemlig Socialdemokratiets Gunvor Wibroe og Jeppe Søe fra Moderaterne.

Ultimo 2024: Første spæde skridt til ny udviklingspolitisk strategi

I juni 2021 vedtog et bredt flertal i Folketinget Danmarks nye udviklingspolitiske strategi for 2021-2025, ”Fælles om Verden”. Forarbejdet til den blev skudt i gang i januar 2021, og benytter man samme fremgangsmåde, går det formelle forarbejde i gang i starten af 2025.

Men de første spæde udmeldinger – og de første gode råd og anbefalinger – kan forventes allerede her i 2024.