På én dag søgte knap 100.000 tilflugt på krisecentre verden over

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Global Data Count 2011 er et øjebliksbillede af de titusindvis af voldsudsatte kvinder og børn, der på verdensplan bliver ofre for vold i hjemmet.

I år viser den globale optælling, at der på én dag var 56.308 kvinder og 39.130 børn, der opholdt sig på krise-center, fordi de ikke var trygge i deres hjem, skriver Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK) i en pressemeddelelse onsdag.

”Vold mod kvinder er et verdensomspændende problem, og vi har alle et ansvar for at italesætte, oplyse om og arbejde både forebyggende og aktivt mod partnervold, siger formand for LOKK Birgit Søderberg.

Kvindekrisecentre fra 36 lande har bidraget med oplysninger til Global Data Count 2011, og i alt 2.636 kvindekrisecentre har været med til at indsamle data til undersøgelsen.

Den skal skabe opmærksomhed omkring omfanget af vold mod kvinder og kvindekrisecentrenes arbejde mod volden på verdensplan.

Af Global Data Count 2011 fremgår det, at der på verdensplan på denne ene dag, optællingen foregår, var 7.608 voldsudsatte kvinder og 4.734 børn, der ikke kunne få plads på et kvindekrisecenter.

Også i Danmark har flere kvindekrisecentre været nødt til at afvise voldsudsatte i 2011.

Den voldelige verden

UNWomen oplyser, at kønsbaseret vold på verdensplan forårsager flere dødsfald og er årsag til flere invaliderede kvinder i alderen 15 til 44 år end kræft, malaria, trafikuheld og krig.

På verdensplan anslås det, at 40-70 pct. af alle kvindemord er begået af en partner.

”Global Data Count viser med al tydelighed, at vold i hjemmet er et globalt problem og sætter samtidig fokus på kvindekrisecentrenes store arbejde overalt i verden,” anfører Birgit Søderberg.

Hun deltog for nylig i en verdenskonference i Washington afviklet af GNWS – Global Network of Women Shelters -, der også står bag Global Data Count.

På konferencen deltog over 1.400 delegerede fra kvindekrisecentre fra hele verden for bl.a. at dele viden og erfaringer omkring arbejdet mod vold.

”Internationalt samarbejde som dét, der fremmes gennem GNWS, er med til at styrke kvindekrisecenterbevægelsen og den erfarings-udveksling, via netværk som dette, sætter os i stand til at tale med én stemme”, slutter Birgit Søderberg.

Global Data Count offentliggøres verden over på Kvindernes Internationale Kampdag torsdag d. 8. marts.

Yderligere oplysninger hos:
Formand Birgit Søderberg, tlf. 20 37 00 89