På sporet af velfærden – unge fra u-lande på besøg sommeren over

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den 6.-22. august 2010 blaffer 19 unge “agenter” fra 9 lande rundt i Danmark for at undersøge den danske velfærd.

Velfærd er også på dagsordenen i u-landene – bl.a. gennem FN’s såkaldte 2015-mål, hvor det første går ud på at halvere verdens fattigdom og sult inden 2015, skriver Mellemfolkeligt Samvirke (MS) i sit seneste elektroniske nyhedsbrev fredag.

Danmark er kendt for at have et af de bedste velfærdssystemer i verden, ikke desto mindre er velfærd et omdiskuteret politisk emne. Velfærd er også på dagsordenen i u-landene – bl.a. gennem FN’s såkaldte 2015-mål om bl.a. at halvere fattigdom og sult inden 2015. Derfor er velfærd også af stor betydning for unge fra u-landene.

MS har inviteret 19 unge fra 9 lande til Danmark for – med deres udefrakommende blik – at undersøge den danske velfærd. Håbet er, at deres oplevelse af den danske velfærd vil give et unikt perspektiv gennem sammenligningen mellem det danske samfund og livet som ung i nogle af verdens fattigste nationer.

19 agenter i røde jakkesæt

Projektets 19 del-tagere kommer fra Tanzania, Uganda, Zimbabwe, Kenya, Sydsudan, Jordan, Nepal, Honduras og Nicaragua og er mellem 20 og 26 år.

De har meget for-skellig baggrund, men valgt ud fra deres engagement i at skabe et bedre samfund.

Opdelt i 3 grupper blaffer de ad 3 ruter rundt i Danmark i de røde agent-jakkesæt, som er blevet et vartegn for aktivister fra MS.

6 danske ledere fra MS guider dem undervejs, hvor de er afhængige af danskernes gæstfrihed og interesse: De ønsker en tæt kontakt med os og skal bo privat hos danskere, der er villige til at åbne deres hjem.

Portrætter – udstilling på Fair Fælled – 2015-kampagnen

Fotografen Tine Harden har som optakt til projektet fotograferet 8 af agenterne i deres hjemlande i Afrika. Man kan se dem på

Undervejs indsamler agenterne konkrete ting og fotograferer danske velfærdssymboler, som bliver udstillet på MS’ Fair Fælled festival den 21.-22. august i Fælledparken. Her afsluttes projektet med en konference, hvor agenterne fortæller om deres møde med danskerne og velfærden.

Projektet er en del af NGO’ernes store kampagne for at sætte fokus på FN’s 2015-mål. I september er der FN-konference om målene i New York – 10 år efter, at målene blev vedtaget – og kun 5 år før de skal indfries!

Dagbladet Politiken er partner på projektet og følger hver dag udviklingen på Bagsiden, hvor agenterne skriver korte tekster om deres oplevelser.

Vi har brug for din hjælp!

Vi vil gerne i kontakt med personer, som på den ene eller anden måde vil bidrage til projektets realisering. Det kan være i form af at arrangere transport, kost eller logi eller oplevelser med velfærd. Vi er åbne overfor alle former for invitationer og vil meget gerne kontaktes.

Hold Rød – start Tønder
Nils Brøgger Jakobsen, 61 10 03 04 og [email protected]
Lea Rasmussen 26 41 94 58 og [email protected]

Hold Blå – start Thisted
Mette Rathsach 20 40 04 85 og [email protected]
Inge Sidenius Petersen 24 41 21 36 og [email protected]

Hold Grøn – start København
Ane Krestine Larsen 28 11 74 97 og [email protected]
Rasmus Rex Iversen 30 22 20 18 og [email protected]