Pakistan: Jordskælvsofre venter og venter i ruinerne af deres hjem

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Usman Adam,
katastrofemedarbejder i Folkekirkens Nødhjælp

Først fik de besked på at forlade deres landsbyer og overvintre i teltlejre – så fik de besked på at tømme lejrene og vende hjem til bjergene. Nu venter jordskælvsofrene så blandt ruinerne.

Hundredtusinder af pakistanere er vendt hjem til deres sammenstyrtede landsbyer og har omgående brug for tag over hovedet. Men den pakistanske regerings løfter om mere end en halv million bæredygtige og jordskælvssikre huse lader til at have lange udsigter.

Efter den effektive nødhjælpsindsats i samarbejde med internationale donorer og organisationer har den militært ledede ERRA (Earthquake Reconstruction and Rehabilitation Authority) ikke vist den fornødne kapacitet til at håndtere genopbygningsopgaven.

Omtrent 300.000 har overvintret i flere end 600 teltlejre fordelt ud over det nordlige Pakistan. Men siden marts har hæren og lokale myndigheder beordret lejrene tømt og jordskælvsofrene hjemsendt. Knap en håndfuld lejre findes endnu og er forbeholdt særligt sårbare såsom enlige kvindelige forsørgere, forældreløse og handicappede.

Mindst 500.000 huse er helt eller delvist beskadigede. Men de hjemvendte beboere henvises til at vente på tilladelse til at genopbygge deres hjem.

ERRA har i månedsvis gennemført seismiske og andre analyser. Men den konkrete genopbygning er gjort afhængig af myndighedernes individuelle vurderinger af hvert enkelt hjem og jordlod.

Disse vurderinger foretages af hæren og repræsentanter for ERRA, hvor husstandens forhold undersøges. I langt de fleste områder er vurderingerne imidlertid end ikke begyndt.

Jordskælvsofrene er vrede – dels over manglen på den lovede frivillighed, information og værdighed i forbindelse med hjemsendelse fra lejrene, dels over udsigten til at skulle vente oven på ruinerne af deres hjem til ERRA kommer forbi og fotograferer husejeren stående på sit jordlod.

Siden følger sagsbehandling, afgørelse og anvisning af byggemetode, som vil tage månedsvis – og monsunregnen ventes i slutningen af juni.

De internationale nødhjælpsorganisationer kritiserer i stigende grad hæren for ikke at overlade genopbygningsarbejdet til en civil ledelse, som bedre vil forstå forskellen på nødhjælpsarbejdets teknisk-logistiske natur og den komplekse genopbygning og heling af hele samfund og byer.

Ud over teknisk ekspertise kræver opgaven fornemmelse for beskyttelse og inddragelse af jordskælvsofrene samt deres forskellige sundheds-, uddannelses- og erhvervsmæssige behov i byplanlægningen.

ERRAs program skønnes desuden kun at kunne klare opførelse af 10-15 procent af de nødvendige huse inden årets udgang. Nødhjælpsorganisationerne arbejder derfor i stigende grad parallelt med – i stedet for i parløb med ERRA.

Tilbage står de hjemløse jordskælvsofre i landsbyer som Mujohi og skal træffe et vanskeligt valg:

Enten kan de vælge at vente på ERRA – eller også kan de påbegynde deres egen genopbygning, som måske vil vise sig at være ulovlig i forhold til de nye byggeregler, men som i det mindste vil give nogen beskyttelse mod vind og vejr i det kommende efterår og vinter.

Under alle omstændigheder har de ikke mere end et par uger til at træffe deres valg, før det nordlige Pakistan atter vil blive plaget af jordskred under monsunens voldsomme regnmængder.

Flere oplysninger hos programkoordinator P. Kristian Pedersen, Tlf. 33 15 28 00, mail: [email protected]