Palæstinensere zoomer ind på Gaza og Vestbredden

logo2
Laurits Holdt

Unge, der kaster med sten, molotovcocktails eller militære checkpoints. Motiverne fra Palæstina er mange, men fælles for dem alle er, at omdrejningspunktet er vold eller konflikt.

Men hvilke emner bliver sat i fokus, når palæstinenserne selv stiller skarpt?

I et forsøg på at udfordre den stereotype fremstilling og vise et bredere udpluk af palæstinensisk kunst, kultur og hverdagsliv organiserer Det Danske Hus i Palæstina for fjerde år i træk Palæstina Fotomaraton.

”Vores erfaringer med fotomaratonet er, at vi ender med en stor variation af billeder, der udover at vise det faktum, at Palæstina er under besættelse, også viser mange andre historier fra det liv, som palæstinenserne lever. Maratonet udfordrer det billede, som medierne maler af Palæstina,” siger Lone Bildsøe Lassen, direktør for Det Danske Hus i Palæstina.

Udfordre det gængse billede

Lørdag den 2. maj 2015 vil fotoentusiaster finde vej til de palæstinensiske gader i Ramallah, Nablus, Hebron, Bethlehem, Jerusalem og Gaza By som deltagere i fotokonkurrencen, der varer i alt fra én time til 24 timer.

Og selv om maratonet er et forsøg på at udfordre det gængse billede af Palæstina i medierne, så giver det samtidig palæstinenserne selv en mulighed for at få indblik i, hvad der sker internt i deres eget land, forklarer Lone Bildsøe Lassen:

”Udover at Vestbredden og Gaza er to helt adskilte områder, så er Vestbredden i sig selv opdelt og svær at bevæge sig rundt i for palæstinenserne. Derfor håber vi med på, at vi med fotomaratonet kan give palæstinenserne mulighed for at se, hvad der foregår andre steder i Palæstina, hvor de ikke har mulighed for at komme og se med egne øjne.”

En jury, der består af fotografer fra Danmark og Palæstina, vil i starten af maj annoncere vinderne af maratonet. De bedste billeder vil efterfølgende blive udstillet over hele Palæstina og i Danmark.

Om Det Danske Hus i Palæstina

Det Danske Hus i Palæstina er en nonprofit og politisk uafhængig organisation, der fremmer dialog og faciliterer faglig dialog og kulturel udveksling mellem danskere og palæstinensere på nye kreative måder.