Søndag 3. april rullede en lang række medier verden over historien om de såkaldte Panama-papirer – Panama papers – ud. 11,5 million fortrolige dokumenter fra den panamanske advokatfirma Mossack Fonseca blev sidste år lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung som delte dokumenterne – og det enorme arbejde med at gennemgå dem – med en række medier verden over.
Dokumenterne viser, hvordan advokatfirmaet har hjulpet velhavende personer med at skjule formuer i selskaber i f.eks. De britiske Jomfruøer, der er er et yndet mål for personer, der vil undgå at betale skat af deres indtægter og formuer.
Dokumenterne indeholder oplysninger om godt 214.000 selskaber og 14.000 individer – heraf omkring 300 dansker. Flere nuværende eller tidligere statschefer er nævnt i dokumenterne.
Flere prominente afrikanere er nævnt i de lækkede dokumenter.
Fra Ghana er sønner af tidligere præsident John Kufuor og FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan nævnt. John Addo, der er John Kufuors ældste søn har f.eks. en konto i et skattely, hvor hans mor har 75.000 dollars stående. Det fortæller The Africa Report.
Kojo Annan, søn af Kofi Annan, har angiveligt købt en lejlighed i London for et beløb, der svarer til en halv million dollars via et selskab i et skattely. I 1998 blev sønnen ansat i et schweizisk selskab, Cotecna, der få måneder senere fik en kontrakt for FN under olie-for-mad-ordningen i Irak. Den sag er tidligere blevet undersøgt og der blev ikke fundet tegn på uregelmæssigheder, skriver The Africa Report.
Sydafrikanske The Daily Maverick beskriver, hvordan en række andre prominente afrikanske…
F.eks. nævnes Bukola Saraki, der er formand for Nigerias parlament. Han er angiveligt ejer af i hvert fald fire selskaber i skattely – som han ikke har oplyst om til parlamentet, som reglerne ellers foreskriver.
Kalpana Rawal er ”deputy Chief Justice” i Kenya – nummer to i landets retssystem. Hun er angiveligt involveret i en række selskaber på De britiske Jomfruøer.
Også Botswana, der ellers er en af Afrikas dukse på de fleste områder, er ramt af skandalen. Lederen af landets højesteret, Ian Kirby, der desuden er nær ven af landets præsident Ian Khama, har været involveret i mindst syv selskaber i skattely mellem 2005 og 2009.
Og i Botswanas sydlige nabo Sydafrika er der også noget at komme efter. Her er det en nevø til landets i forvejen udskældte og kontroversielle præsident Jacob Zuma, der er involveret.
Khulubuse Zuma, som han hedder, har repræsenteret et firma i skattely, der har indgået en milliardaftale om minedrift i Den demokratiske Republik Congo. Ifølge The Daily Maverick kom aftalen i hus efter at præsident Zuma havde aflagt et besøg i DR Congos hovedstad Kinshasa.