Parlamentsvalg i Elfenbenskysten præget af boykot og ringe fremmøde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé

Søndagens parlamentsvalg i Elfenbenskysten blev en stille affære.

Kun omkring 35 procent af de 5,7 millioner stemmeberettigede mødte op ved stemmeurnerne, og der var få rapporter om voldelige episoder, som det ellers var frygtet.

Udfaldet er også så godt som givet på forhånd. Koalitionspartierne omkring præsident Alassane Ouattara står til en klar sejr, eftersom valget boykottes af tidligere præsident Laurent Gbagbos parti ”Den Ivorianske Folkefront” (FPI) og tre støttepartier.

Det lave fremmøde står i skærende kontrast til interessen for præsidentvalget i november i fjor, hvor over 70 procent af vælgerne deltog.

Det valg skulle siden udvikle sig til en katastrofe for det potentielt rige vestafrikanske land, da den siddende Gbagbo nægtede at anerkende sit nederlag til Ouattara.

Det udløste et opgør, der kostede op mod 3.000 mennesker livet, en million fordrevne og massive materielle ødelæggelser.

Ouattara gik af med sejren. Støttet af styrker fra Frankrig og FN fik han den 11. april i år arresteret Gbagbo i præsidentpaladset i hovedbyen Abidjan.

Gbagbo blev fængslet i byen Korhogo i den nordlige del af landet, mens Den Internationale Straffedomstol i Haag begyndte sine undersøgelser af forbrydelser begået i de seks måneder efter november-valget, hvor opgøret eskalerede op i den værste vold i kakao-landets historie.

For små to uger siden blev Gbagbo så overført til Haag, hvor han som det første, tidligere statsoverhoved er tiltalt for forbrydelser mod menneskeheden.

Politisk kidnapning

Med Gbagbo bag lås og slå har FPI for længst meddelt, at partiet ikke ville deltage i søndagens valg.

Det har anklaget den nationale valgkommission for at være ensidigt på Ouattaras side og anført, at hæren truer partimedlemmer og andre Gbagbo-støtter.

Med Gbagbo i Haag er denne holdning ikke blevet blødt op. Flytningen af den tidligere præsident bliver kaldt en ”politisk kidnapning” og et grumt udtryk for ”vinderens retfærdighed”.

Søndag sagde en talsmand for partiet, Laurent Akoun, til ugemagasinet Jeune Afrique, at valget til nationalforsamlingen ikke kunne blive retfærdigt uden Gbagbo.

Partiet kræver den tidligere præsident løsladt og begrunder det også med, at en Gbagbo på fri fod vil sikre freden i Elfenbenskysten. ”At forsone sig uden Laurent Gbagbo bliver vanskeligt”, hed det fra Akoun.

Uden for Den Internationale Straffedomstol i Haag var der søndagen igennem demonstrationer af Gbagbo-støtter, der bar t-shirts med slogans som ”Uden Gbagbo, ingen fred”.

Anklagen mod Gbagbo ventes at blive bekræftet af straffedomstolen den 18. juni. Imens sidder den tidligere præsident i et interneringscenter i en forstad til den hollandske regeringsby.

Første valg i over ti år

Søndagens valg blev overvåget af over 3.000 ivorianske og internationale observatører, mens næsten 25.000 ivorianske tropper og 7.000 fra FNs særlige mission i Elfenbenskysten, ONUCI., patruljerede ved valgstederne og i de større byer.

Resultatet, hvor 1.100 kandidater kæmper om de 255 pladser i nationalforsamlingen, ventes at foreligge i løbet af ugen

Det er første gang siden 2000, at ivorianerne har mulighed for at stemme til nationalforsamlingen. Gbagbo lovede adskillige gange i sin tid som præsident at holde valget, men udsatte det igen og igen.

————–
Journalist Lars Zbinden Hansen korresponderer til U-landsnyt.dk fra Vestafrika. Han er bosat i Lomé i Togo.