Paven fordømmer Indiens kastevæsen

Redaktionen

På et møde i Rom med indiske katolske biskopper har pave Johannes Paul den Anden skarpt kritiseret landets traditionelle kastevæsen og slået fast, at kristne bør gøre alt, hvad de kan for at overvinde de skel, som kastevæsnet sætter mellem mennesker, skriver Kristeligt Dagblad.

– Det er ikke nok, at de kristne taler om solidaritet som et ophøjet ideal. Det bør tværtimod være normen for den måde, mennesker omgås hinanden, sagde Johannes Paul den Anden.

– Som det er tilfældet så mange steder i verden, er Indien plaget af talrige sociale problemer. Disse problemer forværres på mange måder på grund af et uretfærdigt kastevæsen, der fratager hele grupper af mennesker deres menneskelige værdighed, tilføjede han.

Paven roste kirken i Indien for dens mange forsøg på at overvinde kastevæsnet og understregede, at der burde sættes ind over for enhver form for kastebevidsthed blandt kristne indere, fordi noget sådant ville “true den sande åndelighed”, som han udtrykte det.

Kastevæsnet i Indien menes opstået 2000 år før Kristus og består af 4 hovedkaster med Brahmana-kasten (præster) som den højeste og de såkaldt kasteløse, “urørlige”, som den laveste. Indiens forfatning fra 1950 bestemmer, at kastevæsnet skal afvikles og gør det strafbart at betragte nogen som urørlig, men hidtil uden det store gennembrud, anfører KDs Andreas Rude .

Mange kasteløse er i tidens løb konverteret fra hinduismen til islam, buddhismen og kristendommen, og det har fra tid til anden skabt spændinger i forhold til deres samfundsmæssige placering i det overvejende hinduistiske land.

Især har massekonversioner af hele lavkastegrupper foruroliget hindu-organisationer og fået fundamentalistiske grupper til at kræve, at konversioner forbydes, skriver Kristeligt Dagblad.