Misforståelser og ufuldstændige forhåndsaftaler har ført til, at Operation Dagsværks (OD) projekt, der skulle hjælpe unge fra slumkvarteret Cape Flats i Cape Town ud af vold, kriminalitet og narkomisbrug, nu tidligst kommer i gang i begyndelsen af 2008.
Det skriver Danidas månedsavis “Udvikling”, som er på gaden en af de første dage.
Danske gymnasieelever samlede ellers sidste år 8,2 mio. kr. ind til det gode formål, men ODs danske partner, Sydafrika Kontakt (SAK), måtte i januar 2007 sande, at samarbejdet med projektets lokale partner, Prosperity Youth Centre (PYC) ikke kunne gennemføres. PYC ville ganske enkelt ikke honorere de danske krav.
– Vi mente jo, vi havde aftalen på plads. Men da vi kom derned, blev det klart, at der var rigtig mange misforståelser mellem dem og os, siger informationsmedarbejder Morten Nielsen fra SAK til “Udvikling”.
PYC ville f.eks. ikke slå en stilling som lokal projektmedarbejder op, ligesom organisationen afviste at acceptere, at projektets fuldtidsansatte ikke måtte arbejde andre steder samtidig.
Da den danske delegation krævede kravene efterkommet, blev de mødt med beskyldninger om imperialisme. Herefter valgte man at afbryde samarbejdet.
Morten Nielsen fortæller til Udvikling, at SAK og PYC ellers har arbejdet sammen om mindre projekter siden 1980erne. Han vurderer, at man fra SAKs side er kommet til at tage nogle ting for givet i forhold til PYCs lyst til at opfylde de administrative krav, der hænger sammen med at deltage i et projekt til flere millioner kroner.
Selv om SAK erkender fejlen, mener hverken den danske NGO eller OD, at man kan gardere sig imod sådanne misforståelser, fordi man ikke kan indgå aftaler, før pengene er samlet ind.
Det er konsulent Anders Kristoffersen fra Dalberg Global Development Advisors dog ikke enig i. – Parterne bør på forhånd sørge for at lave en aftale, der omfatter præcis, hvad deres service provider skal gøre for at få pengene, siger han til “Udvikling”.
Han mener, det er vigtigt, at OD finder en ny lokal partner, der kan tage over efter PYC.
SAK er da også allerede i kontakt med 8 sydafrikanske organisationer, der alle har accepteret de danske krav. Bliver de godkendt på ODs årsmøde senere på året, kan projektet skydes i gang i starten af 2008.
Læs mere på www.udvikling.dk