Pengeinstitut: Hjælp u-landene via ny konto – og hjælp dig selv

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Nu kan man fremme såvel bæredygtig produktion som udvikling af u-lande på én gang og samtidig få en rimelig forretning ud af investeringen.

Det skriver andelskassen Merkur i hvert fald i en pressemeddelelse.

Det sker, når pengeinstituttet mandag lancerer Merkur Udviklingslån A/S i samarbejde med Industrialiseringsfonden for Udviklingslande (IFU).

Baggrunden er dyster nok. Lån til 25-40 procent i rente er virkeligheden for mange iværksættere og mindre firmaer i u-landene – hvis de i det hele taget kan få et lån.

Det bremser ikke mindst udviklingen af firmaer, der arbejder med bæredygtig produktion – et område i kraftig vækst, og som møder stigende efterspørgsel fra vor del af verden.

Derfor vil Merkur Udviklingslån A/S tilbyde lån på, hvad der betegnes som “fair vilkår” til virksomheder med bæredygtig produktion. Selskabet udbyder i første omgang 7.000 stk. aktier à 1.000 kroner, hvilket svarer til 7 mio. kr..

IFU skyder så 7,5 mio. kr. i selskabet, hvis Merkur får samlet de 7 millioner.

Aktier kan købes i perioden 16. februar – 12. juni, og hver investor skal købe for minimum 5.000 kr.

Interesserede kan søge flere oplysninger og downloade brochure, prospekt og tegningsordre på:

– Merkur Udviklingslån A/S, Vesterbrogade 40, 1620 Kbn V, tlf. 70 27 27 06
– Hjemmeside: www.merkurbank.dk/udviklingslaan
– E-mail: [email protected]

Rejser kapital til bæredygtige virksomheder

Kapitalen skal bruges til lån til små og mellemstore virksomheder og kooperativer i u-lande. Udlånsprojekterne skal være certificerede inden for økologisk og biodynamisk jordbrug, fair trade eller bæredygtig skovbrug for at kunne opnå et lån fra lånefonden.

– Der har indtil nu været stort fokus på mikrolån til enkeltpersoner, der så har kunnet starte deres egen virksomhed. Men der er også et stort behov for lån til at fremme de lidt større virksomheder og kooperativer, som arbejder for en bæredygtig udvikling, siger Merkurs direktør, Lars Pehrson, og fortsætter:

– Disse virksomheder sikrer i højere grad udvikling i lokalområdet ved at ansætte lokal arbejdskraft i produktionen. Så ved at investere i Merkur Udviklingslån A/S kan man være med til at bekæmpe fattigdom og samtidig have mulighed for at få et fornuftigt afkast.

Den typiske lånestørrelse vil være 300.000 – 500.000 kroner, og lånefonden understøtter dermed initiativer, som har vokset sig større og har brug for mere kapital, end mikrofinansinstitutterne kan tilbyde.

Udviklingsorganisationer hilser velkommen

En følgegruppe af danske udviklingsorganisationer (NGOer) er tilknyttet Merkur Udviklingslån A/S for at udnytte den danske u-landsekspertise. NGOerne har i flere år efterlyst bedre lånemuligheder for mindre virksomheder i u-lande.

– Bæredygtige mindre virksomheder og kooperativer i u-lande har meget svært ved at få lån, anfører medlem af følgegruppen for Merkur Udviklingslån A/S, Inge Lis Dissing, og uddyber:

– Lokale banker er ofte slet ikke orienterede mod bæredygtig produktion. Hvis de overhovedet giver et lån, er det til rentesatser på 25-40 procent om året eller mere. Det gør det meget vanskeligt for de mindre producenter at få en økonomisk sund forretning.

Inge Lis Dissing er medlem af Økologisk Landsforenings u-landsudvalg og har mange års erfaring med udviklingsarbejde i Uganda.

Det er centralt, at selskabet kan give et rimeligt og fair afkast, hedder det. For investorerne forventes afkastet at ligge i størrelsesordenen 5 til 6 procent p.a., når låneporteføljen er opbygget.

Både private investorer, pensionsselskaber, foreninger og erhvervsvirksomheder kan investere i Merkur Udviklingslån A/S.

Et eksempel: Økologisk frugt og grøntsager fra Uganda

Siden 2004 har den danske økologiske grossist Solhjulet med Danida-støtte været involveret i et projekt i Uganda med den lokale økologiske producent African Organic. Virksomheden er øko-certificeret af den schweiziske kontrolorganisation IMO og eksporterer til Danmark.

African Organic driver selv en stor økologisk gård 85 km nord for Kampala og har derudover 150 såkaldte ”outgrowers” knyttet til sig – selvstændige bønder, der leverer ca. 80 procent af råvarerne: Vanille, ingefær, chili, æblebananer, papaya, ananas, aubergine, avocado, mango, passionsfrugt, citrongræs m.m.

Virksomheden varetager uddannelse af bønderne i økologiske metoder, håndtering og opbevaring af produkterne. Frugt og grøntsager købes til priser over almindelig markedspris. Også ansatte får højere løn end standard og en bedre social tilværelse.

Eksporten til Danmark går nu så godt, at virksomheden har brug for at udvide sine aktiviteter. Der er brug for at investere i lastbiler med kølefaciliteter, bygninger med større pakkemaskiner og køle- og fryseanlæg.

I dag foregår pakningen i et lejet lokale, som er stillet til rådighed af de lokale myndigheder, men denne ordning udløber.

Merkur Udviklingslån A/S kort:

– Stiftet i samarbejde mellem andelskassen Merkur og IFU.
– Udbyder 7.000 aktier a 1.000 kr. og håber at rejse en kapital på 7 millioner kr.
– Kapitalen skal bruges til lån til små og mellemstore virksomheder og kooperativer i u-lande.
– Udlånsprojekterne skal være certificerede inden for økologisk og biodynamisk jordbrug, fair trade eller bæredygtig skovbrug for at opnå lån fra lånefonden.

Yderligere oplysninger hos direktør Lars Pehrson, Merkur Udviklingslån A/S, tlf.
20 81 27 35 / 62 65 67 00 eller e-mail [email protected]
Inge Lis Dissing, Økologisk Landsforenings U-landsudvalg og medlem af følgegruppen for Merkur Udviklingslån A/S, tlf. 23 39 27 49 / 96 44 06 00 eller e-mail [email protected]
Investment Manager Kasper Svarrer, IFU, tlf. 33 63 75 00 eller e-mail [email protected]